Előző rész

 

Kampány az első forduló előtt
(folytatás)
 
 
Orbán a moziban
 
            Raskó agrárfórumával egy napon, április 22-én újabb politikus érkezett Kapuvárra. Orbán Viktor látványos külsőségek közepette a moziban tartott kampánygyűlést. A Fidesz elnöke a délután folyamán a Hanság Üzletház kirakatai előtt árult narancsot. Ezt követően jelent meg a rendezvény helyszínén, ahol az Ágota Gábor által meghívott vendéget 150 fős közönség várta. A mozit fideszes öltözetbe burkolták, az épület tetejére óriási narancsot varázsoltak. Ezt megelőzően fideszes logóval ellátott autó tülkölte tele a várost Orbán érkezéséről.
            Az est fél ötkor kezdődött. Orbán elmondta, hogy a Fidesz célkitűzése a gazdasági növekedés beindításával a munkahelyteremtés, elsődlegesen az, hogy felszámolja a pályakezdő munkanélküliséget, és a fiatalok számára előnyös feltételeket biztosítson, mint például a magánerős lakásépítések ÁFA-mentessége. Az adózási rendszert is megváltoztatnák, csak „ugrásra” várnak, hogy eltöröljék a föld-, kamat-, és minimáladót. Az esten egy nyugdíjas a nyugdíjösszegek alakulásáról kérdezte a pártelnököt. Orbán válaszában úgy érvelt, hogy a 70 évnél idősebb polgárok és a minimálbér alatti nyugdíjasok esetében garantálni tudják a nyugdíjösszegek reálértékének megőrzését, de a pénznövelés kizárólag törvényi eszközökkel nem oldható meg. Ezért a gazdaságélénkítés is szükséges szempont. A vállalkozások bővítéséhez viszont szükség van a kedvezményekre, ekképpen új munkahelyek teremtése révén felszámolható lesz a munkanélküliség csaknem egyharmada – mondta.
            A politikus mottónak is tekinthető felszólalásában így vélekedett: Tudjuk, hogy az országot nem nagyapáinktól vettük át tulajdonba, hanem a majdani örökösöktől kaptuk kölcsönbe. A Fidesz ennek szellemében kíván politizálni kormányra kerülése esetén.
            Egy néző arra volt kíváncsi, miért olyan személytelen a Fidesz kampánya. Orbán válaszként azt mondta, hogy a cél pártunk csapatjellegének hangsúlyozása volt. Aki nem megy el szavazni, az is dönt, arról dönt, hogy mások döntsenek helyette – buzdította szavazásra a jelenlévőket a pártelnök.
 
 
 
 
 
Vitaműsor a városi tévében
 
            Talán a legnagyobb szabású helyi politikai rendezvény volt az, amit a kapuvári Castrum Copu városi televízió 1994. április 25-én választási vitaműsorként rendezett a 6. számú választókerületben induló – a kopogtatócédulákat az induláshoz szükséges mennyiségben összegyűjtő – egyéni képviselőjelöltek részvételével. A városi tévé a Rábaközi Művelődési Központ színháztermébe este 18 órára hirdette meg az élő, egyenes és nyilvános adást, de a műsorkezdés műszaki problémák miatt fél órát csúszott. A jelöltektől két helyi újságíró, Németh D. László, a Kisalföld című napilap rábaközi szerkesztőségének főszerkesztője és a Sopron Rádió műsorvezetője, Cserpes László (Bodi) kérdezett. Az adásrendező Csörgits Ferenc a saját munkatársak mellett felkérte a fertődi TV műsorkészítőit is arra, hogy közreműködésükkel segítsék elő a műsor létrejöttét. A stáb a véglegesítés után így alakult: Csörgits Tamás és Horváth Zoltán volt az operatőr, Csörgits Ferenc az adásrendező, a telefonkészülékeknél pedig Hatos Szilvia és Csörgits Ferencné ült és jegyezte a nézői kérdéseket.
            Először Németh D. László köszöntötte a televíziónézőket, egyben megemlítette: a rendezvénnyel, reméljük, eligazítást és némi segítséget tudunk nyújtani abban, hogy a május 8-án szavazni szándékozók megtalálják politikai szíve választottjaikat. Elnézést kért a késedelemért, de, mint mondta, a szerkesztők már reggel óta lázasan dolgoznak azon, hogy adás legyen. A műsort támogató intézmények és vállalkozások felsorolását befejezvén elkezdte bemutatni a jelenlévő képviselőjelölteket. Közölte azt is, hogy egyedül Kenessei István, a Liberális Polgári Szövetség – Vállalkozók Pártja jelöltje nem érkezett meg a fórumra, visszajelzést sem kaptak tőle távolmaradása okáról, bár a műsorvezető reményét fejezte ki, hogy a műsor ideje alatt még befut. Nem így történt.
            A képviselőjelöltek két asztalnál foglaltak helyet, az ülésrendet sorsolással döntötték el. A baloldali asztalnál sorrendben Bakody Gyula (EKgP), Kovács Ferenc (FKgP), Ágota Gábor (Fidesz), üres (az LPSZ VP helye), Simon Gábor (MSZP) ült, a másik asztalnál Menczer Tibor (ASZ), Varga Gyula (SZDSZ), Fekete Zoltán (MP), Raskó György (MDF) és végül Horváth Tivadar (KDNP). A sors pikantériája, hogy miközben a Kisalföld című napilap választási körkérdésében (lásd a 3. részben) Varga egyértelműen, bár a személyt nem nevesítve megjelölte, kivel nem ülne egy asztalhoz, most mégis ugyanazon asztal mögött foglalt helyet az egykori SZDSZ-es, majd hirtelen pálfordulást végrehajtó Horváth Tivadar országgyűlési képviselővel.
            A jelöltek tízperces időkeretben kaptak felszólalási lehetőséget (az ötletet az MTV választási műsorából kölcsönözték), ha pedig a rendelkezésükre álló idő elfogyott, akkor központi, minden jelölthez intézett műsorvezetői kérdésre már nem adhattak feleletet, csak a kifejezetten nekik címzett lakossági felvetéseket válaszolhatták meg röviden. Természetesen nem volt kötelező valamennyi kérdéshez hozzászólni, ezt a jelöltek ki is használták. Az időmérést Koósz Tamás és Szoldatics József végezte, Cserpes László pedig az egyes témakörök megválaszolása után tájékoztatta a jelölteket és a nézőket a politikusok felélt perceiről, és egyben figyelmeztette a főszereplőket, hogy úgy osszák be idejüket, hogy a további kérdések megválaszolására is jusson megválaszolási lehetőség.
            Miután a politikus bemutatták saját életútjukat és programjaikat, Németh D. László átvéve a szót konkrét politikai és gazdasági kérdések felé terelte a témát. Simon Gábor, a szocialisták fiatal jelöltje bevallotta: nem vagyok tagja az MSZP-nek, de olyan közös célkitűzéseket találtam magam és a párt tervei között, ami arra ösztönzött, hogy ezekben a színekben vállaljam az indulást. A munkáspárti Fekete Zoltán a bérből és fizetésből élők alaposabb anyagi megbecsülését tartotta fontosnak és a dolgozók siralmas anyagi helyzetéről beszélt. Elmondta: a munkáspárti elképzelés olyan perspektívát tárna a nép elé, amely mindenki számára elismeréssel szolgálna. Bakody Gyula, az EKgP jelöltje azt hangoztatta, hogy a rábaközi termékek eladását és ezzel összefüggésben a mezőgazdasági vállalkozók megélhetését reklámmal és megfelelő szakértelemmel biztosítani lehetne. Az FKgP-s Kovács Ferenc a nemzeti értékek és a keresztény mentalitás fontosságát hangsúlyozta.
            Egy betelefonáló kérdésére a Magyar Televízióról vita alakult ki. Egyes jelöltek gusztustalannak nevezték azt a módszert, ahogyan a közszolgálati média vezetése bánik a hírműsorokkal. Menczer Tibor válaszában elmondta, hogy az MDF-kormány igényeit kiszolgáló televíziót minél előbb új alapokra kell helyezni, mert a vezetés hírműsorok útján arcátlanul, az objektivitást mellőzve állítja be az eseményeket, mindenféle tárgyilagosság, esélyegyenlőség, korrektség és moralitás szabályait figyelmen kívül hagyva. Többen osztották az Agrárszövetség jelöltjének véleményét. Raskó György (MDF) visszautasította a véleménye szerint koholt vádakat, és az MTV-ben létrehozott gazdasági stabilitásról beszélt, amely – mint hangoztatta – dicséretes tény.
            Varga Gyula egy felszólalásával felkorbácsolta az indulatokat azáltal, hogy újra meg újra Horváth Tivadar 1991-es pártváltoztatását hozta szóba. Varga elmondta, ha országgyűlési képviselővé választják, lehet, hogy nem fog hibátlanul tevékenykedni, lehet, hogy döntéseivel nem fog népszerűséget kivívni, de egyet nem fog – nem fog átülni más párt frakciójába. A felszólalást a művelődési központ közönsége ütemes tapsviharral díjazta. Horváth viszonválaszában arcátlan szemtelenségnek titulálta jelölttársa szavait, ám mielőtt botrányba fulladhatott volna a választási vitaműsor, Németh D. László vette magához a szót, és arra kérte a képviselőjelölteket, hogy a továbbiakban mellőzzék a személyeskedést. A későbbiekben a jelöltek a nézői telefonokra adtak többé-kevésbé kielégítő válaszokat.
 
 
A fertődi tévé vitaműsora
 
            Nem sokkal a kapuvári tévé választási műsorát követően a fertődi tévé is hasonló nyilvános vitaműsorral jelentkezett, melyet a kapuváriak is figyelemmel kísérhettek, mivel a városi tévé az adást átvette. Ez gördülékenyebb, szervezettebb volt, mint kísérleti ikertestvére. A pár nappal korábbi vitaműsorhoz hasonlóan ezen az esten sem jelent meg az LPSZ VP-től Kenessei István. A képviselő-jelölteket a nézők is kérdezhették.
            Több néző is kérdéseket intézett Horváth Tivadarhoz. Parlamenti munkája felől kevesen érdeklődtek, annál inkább feszegették pártváltoztatásának okát. Volt, aki kaméleonnak és árulónak bélyegezte. Egy fiatal nő ironikusan azt a kérdést szegezte neki: Négy év múlva melyik pártnak lesz tagja? Horváth Tivadar válaszából nem hiányzott az „ormótlan” és az „arcátlan” jelző. Ezután egy bevallottan kommunista érzelmű idős férfi hosszabb felszólalással egybekötött kérdése következett, ugyancsak a kereszténydemokrata politikusnak címezve. Az idős férfi úgy vélte, Horváth megszegi a politikai erkölcs íratlan szabályait, ezért arra intette: „fogja vissza magát”. Elmondta azt is, hogy amit a fórumon művel, az felháborító, ezért is szólal fel. Majd úgy folytatta, hogy a régi kommunisták szerinte becsületesek voltak, és a Munkáspártot méltatva mikrofonnal a kezében hadonászott. Úgy vélte, a múlt rendszerben sokan voltak kommunisták, ám ők rendre letagadják ezt. Kijelentette: én kommunista vagyok és leszek, majd szemrehányóan hozzátette, „én bevallom, nem úgy, mint más”. Ezt aztán többször elismételte. Végül elmondta, hogy Raskó György (MDF) egy győri fórumon semmilyen érdemleges eredményt nem tudott felmutatni a koalíció négyéves tevékenységével kapcsolatban.
 
 
Pálos Miklós lakossági fóruma
 
            A Kereszténydemokrata Néppárt április 26-án este 18 órára szervezett nagygyűlést a Rábaközi Művelődési Központban. Horváth Tivadar Pálos Miklós országgyűlési képviselőt és a volt Barankovics-párti képviselőt, a kanadai emigrációból hazatért Mézes Miklóst látta vendégül. A házigazda megnyitó beszéde után Pálos Miklós szólalt fel. Először a választással kapcsolatban véleményét allegóriába burkolva nyilatkozott: „Korteskedéstől hangos az ország, áruikat kínálják a pártok. A politikai kórus nemcsak énekel, hanem szólnak mellette a tamtam dobok is, önök pedig nagyon nehezen tudják kiszűrni ebből a hatalmas kórusból, hogy honnét szólnak a tiszta hangok és hol énekelnek hamisan”.
            Ezután saját pártjával foglalkozva kijelentette, hogy „nincs politikai közélet kereszténydemokrácia nélkül”. Állítása szerint a KDNP az egyetlen olyan párt, amit senkinek sem sikerült szétvernie. Vélt igazságát bizonyítandó azt állította, hogy az MDF elbizonytalanodott, a kisgazdapárt három részre szakadt, a Fidesz pedig két részre, miközben a KDNP folyamatosan erősödött. Ennek bizonyítékaként tálalta, hogy a párt tagsága ma 29 000 főre rúg, miközben 4 éve csak kétezer tagot számlált. Így szerinte a Kereszténydemokrata Néppártot nem a vesztesek oldalán kell majd keresni a választásokat követően.
            A MIÉP-re külön kitért, és megengedően szólt az újonnan alakult szélsőjobboldali formációról. Szerinte Csurka István pártját túlságosan hamar közellenségnek kiáltották ki, és a MIÉP programját elfogadhatónak, „nemzeti kereszténynek” minősítette. „Sok olyan értéket hordoz, amelyet számításba kell venni a koalíció létrehozásakor” – mondta, jelezve, mennyire elmosódott a határ a KDNP és a MIÉP irányvonala között. Ugyanakkor hozzátette, hogy minden „oda nem illő” eszmét ki kell rekeszteni belőle.
            Beszéde következő részében a Nyugat fejlődésének rövid történetével foglalkozott, majd kijelentette, hogy az ország kemény harcot vív már négy éve, de egy csapásra nem lehet jólétet teremteni, azért sem, mert újabb viharfelhők gyülekeznek. Ezek hátráltatják a folyamatos és tervszerű munkát. Mint mondta, a konzervatív hatalom irányította négy esztendő minden nehézség és a szűkös körülmények ellenére eredményes volt, ezt bizonyítják a statisztikai adatok. Említést tett a kommunista uralomról, erről így szónokolt: „Az elmúlt negyven év félelembe dermesztette a nemzetet”. Pálos Miklós szerint figyelmeztetni kell a társadalmat a szocialista restauráció küszöbönálló lehetőségeinek veszélyeire. Szerinte ha az „elvtársak” visszajönnek, kiszámíthatatlan folyamatoknak leszünk szemtanúi. Nem szabad megengedni, hogy a régi kommunisták visszatérjenek, a lakosság is ráébred majd, hogy az MSZP görbetükröt festett az ország állapotáról, az eddigi fejlesztések babérjait majd a bolsevikok aratják le – mondta. A szót végül Mézes Miklós vette át, aki kérte a jelenlévőket, ne szavazzanak a kommunistákra, arra a pártra, amely 40 éven át gátolta a fejlődést.
 
 
Majális
 
            Május elsején rendezték meg Kapuváron a két éve immár hagyományosnak mondható Rába-parti Majálist. Jó alkalom kínálkozott a képviselőjelölteknek arra, hogy könnyed programok szervezésével állítsák előtérbe magukat. Ezt a lehetőséget Menczer Tibor (ASZ) és Varga Gyula aknázta ki. Utóbbi azzal próbált több szimpatizánst szerezni, hogy a Gesztenye sori fák árnyékában lángost sütött a kapuváriaknak, melyeket aztán ingyen kínált. Közben pártlogós matricákat is osztogattak. Az Agrárszövetség jelöltje sörsátorba invitálta a vendégeket. Versenyre hívta ki őket, ahol az volt a cél, hogy Menczer Tibort sörfogyasztásban legyőzzék. Menczer egyébként már reggel elindította aznapi kampányát, amikor is a Lakótelepen apróbb jutalmakkal díjazta azokat a gyerekeket, akik dalt, verset vagy mesét előadtak neki. Még a délelőtt folyamán a vitnyédi Gémes étteremben tartott hasonló rendezvényt. Itt mezőgazdasági elképzeléseiről interjút adott a városi tévének is.
 
 
A szociáldemokraták választási gyűlése
 
            A Magyarországi Szociáldemokrata Párt ugyan Kapuváron nem indított képviselőjelöltet, viszont megyei és országos listát is állítottak. A választási gyűlést a művelődési házban május 2-án este öt órakor tartották. Borbély Endre, az MSZDP alelnöke, Balogh László elnökségi tag és Kiss János megyei elnök várta az érdeklődő helybelieket. „Szinte minden családban van szociáldemokrata hagyomány a magyar történelemben. Megvannak a szociáldemokrácia gyökerei, ennek ellenére az MSZDP nagy áttörése még várat magára” – mondta bevezetőjében Borbély Endre. Majd közölte, hogy a párt 15 területi listát állított, 60 jelölttel vág neki a választásnak, és reméli, hogy a parlamentben elérik a frakcióalakításhoz szükséges létszámot. Programjukról Balogh László elmondta, hogy elsődleges célként a piacok visszaszerzését és újak keresését jelölik meg, mert a társadalom gondjainak enyhítése csak a gazdaság élénkítése és a kereskedelem bővítése révén lehetséges. „Mi nem hirdetjük, hogy mindez már holnap sikerül, ez egy hosszú folyamat” – mondta. Kiss János arról szólt, hogy az állam továbbra sem vonulhat ki az oktatásból, az egészségügyből, a nyugdíjalap finanszírozásából, és esélyegyenlőséget kell teremteni a szövetkezeti és a magánvállalkozók között.
 
 
Kuncze egésznapos látogatása
 
            Kuncze Gábor, a Szabad Demokraták Szövetségének miniszterelnök-jelöltje egésznapos látogatásra érkezett Kapuvárra 1994. május 3-án Varga Gyula helyi jelölt meghívására. Reggel a városházán folytatott tanácskozást a település vezetőivel (Varga Kapuvár polgármestere volt), a délelőtt további részét a Diadal Ruhaipari Rt. üzemében töltötte. Itt megismerkedett a részvénytársaság igazgatójával, Szabó Lászlóval, akivel az üzem jelenlegi piaci helyzetéről tárgyaltak.
            Dél tájban a Hanság Szálló éttermében tartott rövid sajtótájékoztatót, ahol az MTV is képviseltette magát. Az SZDSZ vezető politikusa elmondta, hogy a választások finiséhez közeledve egyre több aggasztó jelet tapasztal. Ezek közé sorolta a közszolgálatinak mondott Magyar Televízió hírműsorainak némely pártok ellen nyíltan uszító hangvételét, A Hét  műsorát polgári demokráciában és a független televíziózás történetében példátlannak titulálta. Kitért arra is, hogy a mértékadó politikai erők a választások hevületében olyan mély sebeket ejtenek egymáson, amelyek talán a később koalíciós tárgyalásokat is veszélyeztetik. Az MSZP revansista szárnyának erősödéséről kijelentette: „nem térünk vissza sem a közelebbi, sem a távolabbi múltba”. Ugyanakkor abban bízott, hogy a választást az SZDSZ fogja megnyerni, és elmondta, hogy „nem helytálló az az állítás, miszerint az MSZP és az MDF között dől el a választás”. Szerinte a koalíciót mindenképpen leváltják a polgárok, és az igazi nagy kérdés, hogy ezt az MSZP vagy az SZDSZ fogja-e véghezvinni. Elmondta, hogy az SZDSZ kormányzati pozícióból hajlani fog arra, hogy a kormány működése fokozottabb parlamenti ellenőrzés alá kerüljön. Az SZDSZ hatalomra kerülése esetén más stílust fog meghonosítani, mint a mostani kormány, az ellenzéket is be kívánja vonni az egyeztetési folyamatokba, mert szerinte meg kell állítani a társadalom megosztottságát és a gyűlölködést. Kuncze kiemelte, hogy az emberek nem szeretik a hatalmi gőgöt. Végezetül újból az MSZP-ről beszélt, és elmondta, nem szabad csodát várni, és az MSZP-t hibáztatta azért, mert nem tesz semmit az illúziók eloszlatása ellen.
            Ebéd után a város utcáin sétálva a járókelőkkel beszélgetett, szó esett a munkanélküliségről, az infrastruktúra kiépítéséről és a járulékokról. A miniszterelnök-jelölt délután dél három órára a Rábaközi Művelődési Központ Városi Kiállítótermébe volt hivatalos, ahol Választóksó címmel politikai rendezvényt tartott. A lakosság mellett két kapuvári újságíró, Cserpes László és Németh D. László kérdezte Kunczét, akinek rendezvénye tévéfelvétel előtt zajlott. A helyi kábeltelevízió május 6-án, a kampánycsend előtti utolsó napon tűzte műsorra az eseményről szóló beszámolóját. A politikai talk-show során elbizakodottság jellemezte Kunczét, aki úgy beszélt, mintha már megnyerték volna a választásokat. Közben nagyokat mulattak a kormánypártokon.
            A rendezvény végeztével Kuncze Gábor máris rohant tovább Sopronba, ahol öt órakor a Liszt Ferenc Művelődési Központban haknizott, majd napját a John Bull Pubban tartott állófogadással zárta.
 

 

***

 
 
            A választás első fordulója előtt (és amint majd később kiderül, a második forduló előtt is) legintenzívebben a Magyar Szocialista Párt jelöltje kampányolt. Simon Gábor, a párt helyi képviselőjelöltje kezdte a pártok közül a legkorábban a kampányt, s ő hívta meg a legtöbb országosan is ismert politikust (Kovács László, Csehák Judit, Nagy Sándor, Horn Gyula). Az SZDSZ a párt országos listájának első két helyezettjét hívta meg Kapuvárra (Kuncze Gábor, Fodor Gábor), a városban más kampányrendezvényt tudomásom szerint nem tartott. Az MDF elsősorban helyi jelöltjét, Raskó Györgyöt állította reflektorfénybe, a rendezvényeken ő volt a főszereplő, és emellett időszaki újságot is indítottak. A KDNP néhány politikai nagygyűlést szervezett, melyen szintén a helyi jelöltet, Horváth Tivadart állítottak előtérbe. A Fidesz látványos elemekkel igyekezett magához vonzani a figyelmet, a Független Kisgazdapárt pedig megelégedett azzal, hogy pártelnökét kapuvári rendezvényen szerepeltette. Az Agrárszövetség viszont meglepően intenzív kampányt folytatott, annak ellenére, hogy nem számított a választás esélyesének. A többi párt kampánya inkább hevenyészett volt, az EKgP jelöltje, Bakody Gyula tudomásom szerint nem is tartott kampányrendezvényt Kapuváron.
            Az MSZP vidéken is erős kampányt folytatott. Március 23-én például Orosz Sándort, a párt agrárpolitikusát hívták meg Szárföldre, ahol A falunak élnie kell címmel tartott előadást. Az MDF is sokszor tartott kampányrendezvényt a 6. számú választókerület falvaiban, ahol elsősorban mezőgazdasági kérdésekről esett szó. Április 6-án Raskó György Szárföldön rendezett lakossági fórumot, április 14-én Babóton szervezett vitaestet az agrárium helyzetéről, április 20-án Vitnyéden tartott beszédet, április 30-án pedig Beleden találkozott a lakossággal. Az SZDSZ is főleg a mezőgazdaságra helyezte a hangsúlyt vidéken, március 26-án például Fertőszentmiklóson tartott lakossági fórumot, ahol Bálint György szónokolt Tavaszi teendőink a kiskertben és a politikában címmel.

 

 

Következő rész

A bejegyzés trackback címe:

https://kapuvar.blog.hu/api/trackback/id/tr542456191

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása