Csíkos káposzta

Első hallásra meglehetősen bizarr párosítás, másodikra még inkább. Hja, de mit lehet tenni, ember lánya abból főz, amilye van. Valaki virslit hitlerszalonnával, más mákos teketóriát tonhallal, a japán a polipcsuszára esküszik, nekünk marad a hardcore csík, kábosztával. Névjegy: tipikus hansági étel, születési helye leginkább Oslihoz kötődik. A közvélekedés gyakran próbálja félreértve finomítani, a csíkos alatt egyszer a csíkokra vágott káposztát értve, másszor "Csikósként" félrehallva. Holott nem, a csík az egy hal, a csíkászok pedig ennek kifogására szakosodott halászok. Elég oldszkúl kajesz, lám, ma már aligha eszik, de nem is ehetnék. A réti csíkhal ugyanis a Hanság lápjaiban élt, midőn azonban a jövő okos mérnökei lecsapolták a Hanyt, azzal az élőhelyét is szétgyakták. Ma már nem lehet fogni, a hal védett, már ha el nem húzta a csíkot. A felaprított csíkhalat némi császárhússal feltuningolva zsíron összerottyantjuk, dobunk rá vagy egy kilónyi savanyított káposztát, ízlés szerint fűszerezzük, majd száraz fehérborral felöntve lassú tűzön pároljuk. Mikor kész, hawaj. Jó étvágyat, már akinek guszta. A klasszikus csíkos káposzta egyik mutációja, amikor rétes töltelékeként alkalmazzák. Brrrrrrrrr.

Kapuvári böllérmáj

Alap. Talán országszerte a legismertebb kapuvári eredetű gasztronómiai truváj. A Gesztenye sor 3. szám alatti megboldogult Gulyás Csárda egyik vízjele volt, ráadásul a kapuvári húsgyár által levágott állatok húsából készült. Az átutazó nem is mulasztotta el, hogy magába ne burkoljon itt egy adagot, már ha a "kapuvári bicskások" néven ismert szimpatikus szombat esti partyarcok nem akartak keménykedni vele egyet. - Először is bonts ki magadnak egy üveg bort, vagy végy ki a hűtöből egy doboz sört. Ezek ugyan nem kellenek az étel elkészítéséhez, de gyakori hörpintgetésükkel a munka gyorsan halad, az idő repül, tehát a főzés szigorúan megkövetelt tartozékai. Mielőtt nekiállsz, vedd föl a virágmintás otthonkád, és kend le róla a tegnapi pörkölt szaftját. Ha készen állsz, kezdheted. A kapuvári böllérmáj 1.0-ás változatban voltaképpen nem más, mint resztelt sertésmáj (ezt nem részletezem). Ez az alap, és most jön, amitől e zaba igazán kapuvári lesz: a velőtől. Miután a májat megpirítottad és hozzátetted az őrölt paprikát (más receptváltozat szerint felkarikázott paprika és paradicsom is kell hozzá), belekevered a velőt és ezt is készre sütöd. Köret egyéni képzelet dolga, de nyilván nem a főtt tészta a leginkább raj választás, a klasszikusok pedig főtt krumplit és koviubit írnak elő. Mivel meglehetősen zorall takarmány, kaja után gyógymódként a tévé előtti fetrengés erősen ajánlott.

Ebola

Eredetileg a József Attila Kisegítő Tudományegyetem és Szanatórium kreatív akciócsoportjának saját fejlesztése. Jellegzetes egyetemistásos albikaja. Végy egy tepsit, másik kezeddel jó mélyen szippantsd meg a jégermacit. Kell hozzá vagy két kila krumpli, melyet vitnyédi módra kalapáccsal szedtek a kavicsos földből: amellik koppan, az kű, amellik csendes, az krumpli. Pucoltasd meg lakótársaddal a kolompért, amíg te a sörök újratöltésének rendkívüli precizitást igénylő munkájával vagy elfoglalva. A felkarikázott, fűszerezett krumplit tedd úgy fél liter olajba, és - figyelem! - önts rá egy pohár vizet, különben száraz lesz. Erre fektess rá vagy fél kiló felszeletelt kolozsvári szalonnát. Ha megjött az ösztöndíj, dübörög a gazdaság, vegyél még húsot. Dőzsölhetsz azzal, hogy teszel rá fröcsögős kalbászt, de sokat ne, hogy kannás borra is fussa. Ezt az egész tepsis tápot kilónyi felkarikázott hagymaszeletekkel zárod - ne sajnáld, a szagot az ital majd elveszi. Bedugod a sütőbe, s amíg sül, megnézed, maradt-e még némi agancsos kóla. Nem szabad parlagon hagyni, hátha megromlik. Miután megsült, serényen nyalábold föl a varacskos kalbászt, kenyérrel tunkold a tocsogós szaftot. Told be mind, oszt nyomj deletét. Garantált a siker, kiüt, mint az ebola. Tekintettel arra, hogy ennyi kalória  biztosan zombivá tesz, két napig ne mutatkozz az utcán. Ha mégis, csukott szájjal tedd.

Rábaközi perec

Baromi nagy a gasztrokulturális hype körülötte, noha nem túl ápdét kaja, gyakorlatilag már senki nem gyártja. Hivatalos merchandise, státusz cimbalom, a rábaközi imidzs búcsúi kirakatkelléke, minimalistára fogott esztétika és ízvilág. Korábban ünnepi alkalmak terméke, több hónapig eláll, egyszóval a fél évig is rohasztott klasszikus angol puding itthoni háziasításával van dolgunk. Elég bonyi az elkészítése, és aki kóstolta már, tudja, nagyon xar. A hagyományos recept 100 darab tojásról (!) indul, de ki az az állat, aki egy hadseregnek főz. Mindazonáltal egy kerek perecre nagyjából egy tojással számolhatunk. A lisztet a tojássárgájával, némi sóval, egy ibrik zsírral és cukorral feltűrt borjúszájú-ing mellett kidolgozod. Rabolj ki még egy polcnyi szacharint a Tescóban, és szórd bele mind, ne sajnáld. A szacharin ugyan lazább szerkezetűvé teszi a tésztát, sütésnél pedig nem pirul olyan gyorsan, mint a cukor esetében, ellenszolgáltatásként  azonban jellegzetesen műanyag íze lesz, akár egy üdítőpornak. Felvered a tojásfehérjét is, egy findzsa rummal nyakon öntöd, egybekevered a lisztes résszel, és kezdődik a tésztakidolgozás. Ez ún. "tésztaveréssel" történik, vagyis bűgatyában, pántlikával és macskapöcsével a szájadban egy fadarabbal addig ütöd a citeraszótól hangos muskátlis gádor alatt, míg a tészta könnyűvé nem lesz - ez tipikusan rábaközi eljárás. Korábban a tekenyő a testépítő szalonok előzményeként funkcionált. Később a tésztaverést húsdarálón való átpaszírozással helyettesítették. Pihenteted egy órát, majd kisméretű gömböket formálsz belőle, aztán megint fél óra pihi. A gömböket hosszúra nyújtod, a két végén összeillesztve karika alakot kapsz. Villával bevágod, ami a dizájn része, majd ezt a tésztát vízben kifőzöd. Ne gondold azonban, hogy ezzel megpróbáltatásaidnak vége. Ezt a kifőtt tésztát még ki is kell sütni, de nem ma, majd csak holnap, addig a pereceket vizes ruhával takard le. Ha még nem untad el, másnap begyújtasz a kemencébe (merthogy nyilván akad ilyen második emeleti otthonodban), kisütöd benne a pereceket, de oly módon ám, hogy közben vízzel folyamatosan locsolod a tésztát. Késztermékként kapsz egy enyhén édeskés, kívül roppanós, belül hungarocelre hajazó ízetlen valamit. Nem túl dzsesszes formavilág, de a miénk. A rábaközi perec fittyet hány a gasztronómia három fő kritériumára: egyszerű, gyors, finom. Nagy munka, kis élvezet.

Hany Istók-bőségtál

Csajozós kaja. Több évszázados kipróbált módszer. Még főzni sem kell, reformkonyhás szemléletének megfelelően minden hozzávalója nyersen fogyasztandó. Végy egy vödröt, és mártsd bele az iszapos tóba. Tartalmát tedd egy kerámiaköcsögbe, és fedd le. Amikor háztűznézőbe mész, vacsoraajándékként ne felejtsd otthon. A Pandora szelencéjeként felnyíló fedő alól előtekergő kígyók és előugráló békák láttán vágyad tárgya, szíved Juliskája avagy Piroskája örömében biztos, hogy ugrálni fog. A siker garantált.

 

Kapuvári löncsös tészta*

Ehun’e mi szok főnyi a Kapuvári sparhelten:
Nudlitésztát csinátatok, vékonyra sodortatom, azokkal, akik értenek hozzá, a finom uri vászoncselédekkel bruhaha!
Ujjnyi darabokra vágom, kifőzöm. De ezt is inkább valami fehércseléd csinájja, én addig szivok ekkis bort a pincébe, meg lekeverek a Zénónak (most má a Lőrincnek) egy pofont.
Kapuvári husgyárba csinyát darátt löncshús konzervet kockákra vágok, rászórom a kifőtt nudlira. Paprikás tik (ha nincs, tyukleves kockábul is csináhatod öreg) tejfölös szaftjával leöntöm, sütőbe készre sütöm.
Majdnem ollan mint az eredeti, persze ha van hozzá mit innyi.

 

Hajmás csuszkó*

Szóval a hajmás csuszkót igértem ha má főzünk a porhéton. Ez a sparheld elég randa nímet szó, igy ahogyann a kapuvári öreganyám szokta mondanyi: porhét sokkal fájintossabb.
Na de nem tévesztendő össze a borhéttel mikor tudvalevőleg az agusztusi rekkenetbe az ember gyeröke füreden a borhéten (hetekenn) hertelenykedik mint az a bizonyos kétéltü a szanyi igrácgödribe. Hunkiugrik-hunbe az én szivem megszomorítti...
Akkor had roggyannyon a hajmás csuszkó az kapuvári porhéton.
Ezt még a kapuvári öreganyámtul tanútam, akkor ettük mikor még pöndölbe vótam becsavarva.
Több naffejü sunkahajmát összemetelek és a porhéton lábosba disznózsirt óvasztok, amit a vindűbül köll kivennyi.
Öreganyáddal gyurasd meg a csuszkótésztát te is, azér elmondom hogyan köll csinányi.
Lisztet, tojást keves kurumpival össze köll gyurnyi, annyival amennyit fölvesz, sózni és ezt ki köll szaggatnyi, oszt sós vizbe kifőznyi.
Ha megvan, a forró zsirba kisütöm a sunkahajmát, megszórom darátt kapuvári pirospaprikával de elötte lehuzom a tüzrül, nehogy megkesereggyen. Ebbe belekeverem a csuszkótésztát, megsózom, és má lehet is ennyi.
Ha vót bort ittak rá, ha nem vót vizet, de azt annyit mind a marha.

 

Kapuvári ideskáboszta* 

Hideg vízbe disznó husoscsontot teszek a porhétre főnyi, effél óra után egy- két fej összevágott vöröshajmát, szeletelt ződpaprikát rittyentek bele. Hozzáadok egy kisebb fej laskára vágott ideskábosztát, babérlevelet, bazsalikomot, őrölt kömént, 2 nagyobb paradicsomot, paradicsomlét, ketchupot, sót, cukrot. A főzés és kóstolgatás (veresborok-fehérrek) vége felé teszek bele egy kisebb egész fej fokhajmát, fékila kockázott kurumpit. Köll még bele ekkis rántás amivel kíszre főzöm.
Kaporral is szoktam ízesíttenyi, esetleg ha halavány lenne, mint a hótt ember valaga, kónyi házi darátt fűszerpaprikával színezem meg.
Azér ha maradt valami szalánna vagy kóbászféle a spájzba, nem árt hozzá megrágnyi.

 

*Lájzerok receptjei, nyamm...

A bejegyzés trackback címe:

https://kapuvar.blog.hu/api/trackback/id/tr89953817

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

malaryanbeast 2010.01.04. 12:02:13

A csíkos káposzta NEM tipikusan hansági étel, a történelmi magyarország teljesen eltérő helyein alakult ki a recept.
"legendák" persze vannak szokás szerint
hogy ki tartja magáénak mint mindent, dehát a régi magyarországon mocsár és láp mindenhol volt (csík) és hát bezony a káposztás ételek igen nagy súlyban voltak a magyar gasztronómiában, így nem meglepő hogy mindenütt összejött ez a párosítás, csakhogy mindenhol máshogy készítik,
Jellemző Tokaj hegyaljára, a Hanságra, a drávaközre, rábaközre, ERDÉLYRE, ja hát meg igen, Somogy hajdan (és so kehylütt ma is) lápos területeire.

P.mester 2010.01.06. 20:59:24

Alighanem igazad van, de attól, hogy e takarmány nem kizárólagosan e tájon fogyasztatik, még nem jellenti azt, hogy ne lenne jellemző a Hanságra. Ne felejtsük, a Hanság Magyarország egyik legnagyobb viszonylag összefüggő lápvilága volt, a csíkhalnak pedig speciális földrajzi környezet szükséges. A csík jelentősége jóval túlnőtt a táplálkozás keretein. A fennmaradt Jagelló-kori urbáriumokból tudható, hogy a kapuvári uradalom északi peremén már ekkor sokan csíkban rótták le adóikat a földesúrnak. Ahol pedig a csík az adózás mértékegységeként is szolgál, ott e halfaj szerepe egyáltalán nem marginális.

Breathe 2010.04.11. 10:14:10

@P.mester: Óriási a szöveged, nagyon teccett, de nekem is van valami a számodra:

KAPUVÁRI LÖNCSÖS TÉSZTA

Ehun’e mi szok főnyi a Kapuvári sparhelten:
Nudlitésztát csinátatok, vékonyra sodortatom, azokkal, akik értenek hozzá, a finom uri vászoncselédekkel bruhaha!
Ujjnyi darabokra vágom, kifőzöm. De ezt is inkább valami fehércseléd csinájja, én addig szivok ekkis bort a pincébe, meg lekeverek a Zénónak (most má a Lőrincnek) egy pofont.
Kapuvári husgyárba csinyát darátt löncshús konzervet kockákra vágok, rászórom a kifőtt nudlira. Paprikás tik (ha nincs, tyukleves kockábul is csináhatod öreg) tejfölös szaftjával leöntöm, sütőbe készre sütöm.
Majdnem ollan mint az eredeti, persze ha van hozzá mit innyi.

P.mester 2010.04.12. 20:53:25

köszönöm szavaid, föl is veszem a főzősulimba, elismerésem érte.

Breathe 2010.04.12. 22:18:57

@P.mester: Ezer meg eggy medvebocs de én mint regisztrált Lájzer mér lettem Breathe...

Ki vót az a ...aki engem átkeresztelt Isten bizony ezt nem dzsanázom!

Pedig van ám még kapuvári receptem minpéldula hajmás csuszkó de illetén ármánykodás esetibe nem lessz csuszkó a tepsibe.

Lájzerok 2010.04.12. 22:39:49

@P.mester: Na lassan kezd megvilágosúnyi hogy ez én vagyok, a másik meg az akinek lábas vót a fedőneve ha má főzünk a porhéton.

Lájzerok 2010.04.13. 10:58:11

@P.mester: a recepthez lécci javítani: Lájzerok receptje

P.mester 2010.04.13. 11:45:46

Áhááá, tesó, szal klónoztad magad. Javítom, persze.

Lájzerok 2010.04.14. 15:10:50

@P.mester: Kösz az elismerést és javítást.
Saját vírem vót aki bekavart de most má jó.
Szóval a hajmás csuszkót igértem ha má főzünk a porhéton. Ez a sparheld elég randa nímet szó, igy ahogyann a kapuvári öreganyám szokta mondanyi: porhét sokkal fájintossabb.
Na de nem tévesztendő össze a borhéttel mikor tudvalevőleg az agusztusi rekkenetbe az ember gyeröke füreden a borhéten (hetekenn) hertelenykedik mint az a bizonyos kétéltü a szanyi igrácgödribe. Hunkiugrik-hunbe az én szivem megszomorítti...
Akkor had roggyannyon a hajmás csuszkó az kapuvári porhéton.

Ezt még a kapuvári öreganyámtul tanútam, akkor ettük mikor még pöndölbe vótam becsavarva.
Több naffejü sunkahajmát összemetelek és a porhéton lábosba disznózsirt óvasztok, amit a vindűbül köll kivennyi.
Öreganyáddal gyurasd meg a csuszkótésztát te is, azér elmondom hogyan köll csinányi.
Lisztet, tojást keves kurumpival össze köll gyurnyi, annyival amennyit fölvesz, sózni és ezt ki köll szaggatnyi, oszt sós vizbe kifőznyi.
Ha megvan, a forró zsirba kisütöm a sunkahajmát, megszórom darátt kapuvári pirospaprikával de elötte lehuzom a tüzrül, nehogy megkesereggyen. Ebbe belekeverem a csuszkótésztát, megsózom, és má lehet is ennyi.
Ha vót bort ittak rá, ha nem vót vizet, de azt annyit mind a marha.

P.mester 2010.04.15. 10:09:29

Értem, akkor a családban marad.

Lájzerok 2010.04.18. 12:30:16

@P.mester: Hát csak a P. Mester meg a Lájzerok nyomúnak ezenn a fórumonn?
Hun vattok tik Kapuvári Nípek...
Isten bizony nem akarok senkibe se beleányi meg türemkennyi, de talán valaki szóhatna vagy irhatna pár nyomorútt bötüt.
Mint Öreg Mesterem a Borax mondotta: "Komám ennek a dumánok a línyege hogy ne báncsá meg vele senkit". A jó Isten nyugtassa meg az Égi Kávéházba, ahun a Hatossal, a Fancsikkal meg a Bubuval azúta is színak, meg még itt Kapuváron a haló porába is.
Háromszor nyugodott le a nap meg a hód amire ezt kitrágyáztuk a Tikszarba, Kankáná, Ricsáná, Drakulába, Gyógygödörbe, Sopiná, Gulyás Csárdába, Kisénbe, Vár Presszóba, Hanságba, Ivikné, Ződ Fínybe, Várgödörbe meg még a sok kibaszott kocsmába ami Kapuváron van.
Most hogy ippeg beharangoztak a Brunóhoz a barátokho a fétizenkettes misére, abba is hagyom ezen ömlengéseimet és ha nem jelzöl öreg, vagy azt se bánom hogy a fejembe hozod a szemeidet komám, azonn gondúkodok hogy fölfiriszülom vagy petrommal lelocsulom magam ebbe a vadvilágba.
De a Hanyistókra esküszünk hogy illent többé nem teszünk, mer igen sürü a vírünk.
Hát ezér nem akarom földühödött pennámot téntába, föstíkporba vagy vírbe mártogatnyi, hogy a Főd meg Kapuvár lakóinn nehogy ama ádáz Erinnisz tőre s lelke uralkoggyon.
Isten Veletek.

Lájzerok 2010.04.18. 12:37:27

@P.mester: Hát csak a P. Mester meg a Lájzerok nyomúnak ezenn a fórumonn?
Hun vattok Kapuvári Nípek...
Isten bizony nem akarok senkibe se beleányi meg türemkennyi, de talán valaki szóhatna vagy irhatna pár bötüt.
Mint Öreg Mesterem a Borax mondotta: "Komám ennek a dumánok a línyege hogy ne báncsá meg vele senkit". A jó Isten nyugtassa meg az Égi Kávéházba, ahun a Hatossal, a Fancsikkal meg a Bubuval azúta is színak, meg még itt Kapuváron a haló porába is.
Háromszor nyugodott le a nap meg a hód amire ezt kitrágyáztuk a Tikszarba, Kankáná, Ricsáná, Drakulába, Gyógygödörbe, Sopiná, Gulyás Csárdába, Kisénbe, Vár Presszóba, Hanságba, Ivikné, Ződ Fínybe, Várgödörbe meg még a sok kibaszott kocsmába ami Kapuváron van.
Most hogy ippeg beharangoztak a barátokho a fétizenkettes misére abba is hagyom ezen ömlengéseimet és ha nem jelzöl öreg, vagy azt se bánom hogy a fejembe hozod a szemeidet, azonn gondúkodok hogy fölfiriszülom vagy petrommal lelocsulom magam ebbe a vadvilágba.
De a Hanyistókra esküszünk hogy illent többé nem teszünk, mer igen sürü a vírünk.
Hát ezér nem akarom földühödött pennámot téntába, föstíkporba vagy vírbe mártogatnyi, hogy a Főd meg Kapuvár lakóinn nehogy ama ádáz Erinnisz tőre s lelke uralkoggyon.
Isten Veletek.

Lájzerok 2010.04.18. 12:46:53

@Lájzerok: Javítás: A hanyistókra esküszünk, esküszünk..........

P.mester 2010.04.24. 22:01:39

@Lájzerok:

Bocsáss meg, a "Kánka" az melyik? Ez előttem új. Köci a választ.

Menci 2010.04.26. 18:05:11

@P.mester: Kis Kapuvári Topográ fia: Kanka: klasszikus műintézet a gartai templommal szemben, a sarkon (Kanka-sarok). Bejárat a szórakoztató negyedbe a Szt. Katalin utca felől. Ottan vala korcsma, takarmánybolt, valamilyen átvevő, cukrászda, hentesbolt... Ma többek között a Garta vendéglő terpeszkedik a telken. AZ ivóban klasszikus dalok szóltak, pengék csak néhanapján villantak (vala a közönség kecskés, nem pedig bicskás. Iskolai koncertek alatt ottan elmélyülten lehetett kártyázni, lévén a Műv.Ház messze, a Pista bácsi meg Sánta. Igy leend. És lőn. És ma már falait és stilusát veszejtve, csak a hasi élvezeteknek leend ott nyomdokain áldozni, a főpinczér-tulaj meg a Mammonnal évődik évről-évre. Piha. És temeti feleit szalmakrumpli hegyeknek alája. Ez van.

P.mester 2010.04.26. 21:30:55

Hűha, köszi ezt a néprajzi összefoglalót :D

Lájzerok 2012.02.11. 13:01:55

Na mi van má csak én firkágatok ezenn az ódalonn?!Hun vattok emberek?

miami press 2012.02.12. 16:01:20

@Lájzerok: 1. Ja. 2. Te se sürünn. 3. Mink meg csak hébe-hóba. 4. De azér.

Lájzerok 2012.02.12. 16:04:50

Na hannám mégiscsak van itt valaki, de igen szükszavu vagy öreg!

Lájzerok 2012.02.12. 17:18:24

Én az amerikai sajtónak nem nyilatkozok esetleg a Hanyistók Pressnek, de ahho neked is köll ám irnyi valamit, a hallgatás nem lessz ölíg.
Esetleg ejjó kapuvári receptet minpéldul a darás mácsik?
(Kapuvári darás mácsik, eggyik hosszabb mint a másik, se nem zsiros, se nem darás, Kapuváron nincs maradás...)

miami press 2012.02.12. 20:54:00

Részemről kedves emlék (néha-néha feleelevenitve, kicsiny csalamádéval), tisztelt tanárunk szerint (vidéki!) tiszteletlenül csak női agy szüleménye: liszt liszttel.

P.mester 2012.02.13. 19:22:32

Ahogyan Mabel mondaná a Csengetett M'Lord?-ban: "Az finom lesz".

Ikvafalvy 2012.02.13. 20:18:57

Lajzerok:D,a sok kibaszott:D kapuvari
kocsmakbol kihagytad a Locspocs-t,
szegeny Satuval!

Ikvafalvy 2012.02.13. 20:26:02

T. P.mester (maestro),mint mindig, most
is nagyon jo a halokrol szolo vaker!:)
NNa,nem beszelve a Lajzerok kommentjeirol:D:D Ugy latom minden
franko Kapuvaron!:D
Udv.

Lájzerok 2012.02.16. 20:19:20

Na hálistennek megiperedtetek vígre kapuvári nípek!
Má az' hittem egyedül türemkedek itt ezenn a vágódeszkán meg a porhétonn.
Kedves Ikvafalvy kípviselőtársam isten bizony igazad van, pedig annyit vótunk, vagyunk, leszünk a locspocsba nem is tom hogyan maradhatott el. Meg a szegény Satu, íl-e még, vagy má horgya a fröccsöket a Hatosnak, Boraxnak, Bubunak, Fancsiknak a tulódalon?
Hát én sürünn előfordulok a büdösvizbe, meg ezekbe a kocsmákba, hát ti mikor gyüttök megmártanyi a nemessebb feleteket? Na ott aztán bele lehetne kapkonnyi a ríszletekbe...
Mivel má látom nem meradok meg magnak, adok ejjó vacsoráravalót, jó itvágyat!

KAPUVÁRI IDESKÁBOSZTA

Hideg vízbe disznó husoscsontot teszek a porhétre főnyi, effél óra után egy- két fej összevágott vöröshajmát, szeletelt ződpaprikát rittyentek bele. Hozzáadok egy kisebb fej laskára vágott ideskábosztát, babérlevelet, bazsalikomot, őrölt kömént, 2 nagyobb paradicsomot, paradicsomlét, ketchupot, sót, cukrot. A főzés és kóstolgatás (veresborok-fehérrek) vége felé teszek bele egy kisebb egész fej fokhajmát, fékila kockázott kurumpit. Köll még bele ekkis rántás amivel kíszre főzöm.
Kaporral is szoktam ízesíttenyi, esetleg ha halavány lenne, mint a hótt ember valaga, kónyi házi darátt fűszerpaprikával színezem meg.
Azér ha maradt valami szalánna vagy kóbászféle a spájzba, nem árt hozzá megrágnyi.

Ha a Nagytiszteletü P Mestert megkírhetem tenné hozzá a lájzerok féle receptgyüjtemínhe...

Ikvafalvy 2012.02.16. 23:56:16

Lajzerok,sajnos himodi testvirunk
eltavozott es mar a tuloldalon szolgalja Hatoskamat es a tobbieket!
Megmartanam en a testemet abban a LYO
budosvizben,de lovaskocsiva nehany
evnyi jarasra vagyok a falumtol.
Nem beszive a zabru meg a tobbi lu
eledelru.Mondtam asszonyomnak,hogy
fozzunk ma valami hazai ideskabosztat
mive pesti szuletesu azt valaszolta
fordulj Lukacshoz! Ha ma millen Lukacsru
beszisz,hat a Turosru! Nem konnyu
kapuvarinak lenni sehun. Aztan most
uvastan ezen a fene intervalamin,hogy
van valami vasmadar ami gyorsabb mint a
lovak! Ki kene prubani!Kicsit izgat a
kaboszta is meg a budosviz is.
Udv.

Lájzerok 2014.01.31. 14:52:08

Hej Isten malmai (majmai) de lassann őrölnek...

Két kerek esztendő meg a Hanyi Kerekerdő telt el meg nyőtt meg miúta itt jártattuk a bagólesőnket.

Mivan a vasmadárral Ikvafalvy képviselőtársam?
A nyáronn lehet hogy én is fölülök még a véginn ott talákszunk?

Kapuvári nípek!

Aki tuggya hun lehet megtekintenyi (na nem a gimnáziumba, hanem a világot jelentő hálónn!) a darásmácsik ellensíge gyönyörü hajómodelljeinek fotóit jelentkezzen de izibe!!!

Lájzerok 2014.02.22. 10:01:10

Na má látom csak a P. mesterre lehet számíttanyi...
Hun vannak a hajómodellek képei Öreg?!

Lájzerok 2014.04.13. 11:12:40

Na bramó, sehun-senki!

Lájzerok 2015.10.11. 11:56:30

Tellnek-mulnak az évek, má a vasmadár is soxor le meg fölszát az Kánadai meg Ámerikai fődön mégse talákoztam Ikvafalvy képvidelőtársammal, remílem nem az ausztrálokná vagy Komám! Mer én oda nem menek ha a hétrosseb megesz akkor se.
P mesternek is jábo izengetek a darásmácsik kedvelőjjinek modelljei ügyibe, hát nem tesz senki ebbötüt se???!!! Detitiz monygyák a művéééééttek, hát ez van...

templár 2015.12.12. 02:50:06

Nem vagy egyedül Kedvesem.
Majd néha ide nízek, hátha meggyüssz.

templár 2015.12.12. 02:51:12

Gé??? Há??? Mikóóó???

Lájzerok 2015.12.25. 14:06:36

@templár: Deiszen ott vótam még a karácsonyi kancertenn is. Csak eggyet mony-ggy meg Komám: angyal vagy ördög vagy?

Lájzerok 2015.12.25. 14:10:09

Te pmester mán letegezlek öreg ha nem mondod meg hun vannak a hajómodellek meg a darásmácsik havergya!Mi van fogadalmat tettél hogy nem szósz? Nem is kapsz több receptet (nyamm)bruhaha!

templár 2015.12.25. 19:24:34

Na egíszen megélénkült itt valaki.:)
Az hogy mi vagyok neked tudnod kell. Egészen beléd bújtam. :)

Lájzerok 2016.07.12. 19:22:45

kornyezet-mernokok.hu/files/fajlok/A%20Hans%C3%A1g%20%C3%A9rt%C3%A9kei%20KLG.pdf

Aki nem szól, annak nem fáj az a hordó ami a nyakán ül, mer biztos kábosztalével van teli.Hát ne szójjatok kapuvári nípek!!!
süti beállítások módosítása