Előző rész

 

Képviselőjelöltek
 
 
 
            Április 8-án lezárult az ajánlócédulák összegyűjtésének határideje. Nem minden jelentkezőnek sikerült összegereblyéznie az egyéni körzetben való induláshoz szükséges 750 darab szelvényt, három jelölt vett idő előtt búcsút a választástól, mindhárman helybeliek. Az egyik a független és az egyetlen női versenyző, Füziné Borsodi Kornélia, a másik a Nemzeti Demokrata Szövetségtől Papp Imre, a harmadik pedig Cserpes József (Köztársaság Párt). Így a választáson csak valamely párt támogatásával sikerült elindulniuk a jelölteknek. A tíz képviselőjelölt névsora a következőképpen alakult:
 
 
1. Ágota Gábor – Fiatal Demokraták Szövetsége (Fidesz)
2. Menczer Tibor – Agrárszövetség (ASZ)
3. Kovács Ferenc – Független Kisgazdapárt (FKgP)
4. Varga Gyula – Szabad Demokraták Szövetsége (SZDSZ)
5. Kenessei István – Liberális Polgári Szövetség–Vállalkozók Pártja (LPSZ VP)
6. Raskó György – Magyar Demokrata Fórum (MDF)
7. Bakody Gyula – Egyesült Kisgazdapárt (EKgP)
8. Simon Gábor – Magyar Szocialista Párt (MSZP)
9. Fekete Zoltán – Munkáspárt (MP)
10. Horváth Tivadar – Kereszténydemokrata Néppárt (KDNP)
 
 
            A 15 országos listát állító párt közül 1994-ben Kapuváron nem indított jelöltet (vagy nem tudott jelöltet indítani) a Köztársaság Párt, a Magyarországi Szociáldemokrata Párt, a Magyarországi Zöld Párt, a Magyar Igazság és Élet Pártja és a Nemzeti Demokrata Szövetség.
A Győr-Moson-Sopron megyei területi listán a helyi jelöltek helyezései a következőképpen alakultak. AZ MSZP listáján három helyi jelölt vagy személy szerepelt: Simon Gábor a 3., Kirschner András a 12., míg Horváth Ferenc az utolsóelőtti, 17. helyet foglalta el. A SZDSZ megyei listáján a kapuvári születésű Szentkuti Károly volt a listavezető, Varga Gyula a negyedik. Az MDF listáján 7. volt Ábrahám József, Raskó György ezen a listán nem szerepelt. Az FKgP listáján 4. volt Kovács Ferenc. A KDNP megyei listáját Horváth Tivadar országgyűlési képviselő vezette. A Fidesz-listán második helyen szerepelt Ágota Gábor Szájer József mögött. Az Agrárszövetség megyei listáján Menczer Tibor a 7. helyen kapott helyet, az EKgP listáján Bakody Gyula a második, a Köztársaság Pártén Cserpes József a 8., a Vállalkozók Pártja listáján utolsóként, nyolcadikként szerepelt Kenessei István. A munkáspárti jelölt nem kapott helyet a listán.
Ami a pártok országos listáját illeti: Simon Gábor az MSZP listáján a 105. helyen szerepelt, Varga Gyula az SZDSZ listáján a 94. helyen, a KDNP listáján 44. volt Horváth Tivadar, a Fidesz-listán 53. Ágota Gábor, az Agrárszövetségén a 21. helyet foglalta el Menczer Tibor, az EKgP listáján Bakody Gyula a 26. volt, a Köztársaság Párt listáján 88. volt Cserpes József, míg a Vállalkozók Pártja listáján Kenessei István a 138. volt.
 
 
 
A választás első fordulója
 
 
 
Részvételi adatok
 
            Az 1994-es országgyűlési képviselőválasztás első fordulóját május 8-án tartották. A kapuvári választókerületben az országos átlaghoz hasonlóan magas volt a részvételi hajlandóság. A 44 414 választásra jogosult személyből 32 836-an szavaztak, amely 73, 93 %-os részvételt jelent. A szavazatok 98, 29 %-a volt érvényes (32 261 szavazat), az érvénytelen szavazatok száma 561 darab volt, 14 darab felvett szavazólap pedig hiányzott az urnából (nem dobták be). A megyében a választópolgárok 72, 92 %-a szavazott listára, vagyis a 6. számú egyéni választókörzetben a részvétel egy százalékkal meghaladta a megyei átlagot. Kapuvár városban a részvételi arány megfelelt a választókerületi átlagnak: itt a 8756 választásra jogosultból 6468 fő adott le érvényes szavazatot valamely egyéni jelöltre, amely 73, 86 %-ot jelent (listán valamivel kevesebbet, 73, 68 %-ot).
 
 
 
 
 
           
 
 
A választókerületben Ebergőcön látogatták meg a legmagasabb arányban a szavazóhelyiségeket (91, 72 %), míg a legkevesebben Csáfordjánosfán szavaztak (53, 84 %). Amennyiben a részvételi adatok választókerületen belüli megoszlásából valami óvatos következtetést le lehetne vonni, akkor megállapítható, hogy a legkisebb szavazási hajlandóságot talán a Répce vonalában mutatták, ugyanakkor itt is voltak olyan települések, melyekben magas volt a részvételi arány. A másik ilyen következtetés, hogy a választókerület délkeleti részén kisebb, északnyugati részén pedig nagyobb volt a részvételi hajlandóság. Ugyanakkor a részvételi adatok választókerületi megoszlásából nem lehetséges egzakt földrajzi vagy politikai tendenciát előrajzolni.
 
A legmagasabb részvételi arány településenként
 
1. Ebergőc       91, 72 %
2. Gyalóka       88, 88 %
3. Répcevis      86, 90 %
4. Vadosfa       85,33 %
5. Petőháza      83, 83 %
 
 
A legalacsonyabb részvételi arány településenként
 
1. Csáfordjánosfa        53, 84 %
2. Zsira                        56, 88 %
3. Iván                         59, 10 %
4. Gyóró                      59, 94 %
5. Dénesfa                   60, 48 %
 
 
 
Az első forduló eredménye
 
            Az egyéni képviselőjelöltek versenyét a 6. számú választókerületben az SZDSZ színeiben Varga Gyula kapuvári polgármester nyerte, de szorosan követte őt a második helyezett szocialista párti Simon Gábor. A választás első fordulójának eredménye a következőképpen alakult:
 
 

Helyezés
A jelölt neve
Párt
Szavazat
%
1.
Varga Gyula
SZDSZ
6987
21, 29
2.
Simon Gábor
MSZP
6837
20, 83
3.
Raskó György
MDF
4920
14, 99
4.
Horváth Tivadar
KDNP
4360
13, 28
5.
Kovács Ferenc
FKgP
3524
10, 74
6.
Ágota Gábor
Fidesz
2841
8, 66
7.
Bakody Gyula
EKgP
1037
3, 16
8.
Menczer Tibor
ASZ
737
2, 28
9.
Fekete Zoltán
MP
664
2, 06
10.
Kenessei István
LPSZ VP
354
1, 08

 
 
 
Az első forduló végeredménye a választókerületben (egyéni jelöltek)
 
 
 
 
           
 
 
 
 
Kapuvár város eredménye több szempontból eltérést mutat a választókerületi átlagtól. Először is, Varga Gyula a körzet egyetlen városában, Kapuváron jóval magasabb eredményt ért el, mint a választókerület egészében. Amíg a körzet egészében fél százalékkal szerzett többet a második helyezett Simon Gábornál, addig Kapuváron 12 %-ot vert rá. Mindebből az a tanulság párolható le, hogy az SZDSZ jelöltje a kapuvári szavazatokkal tudott csupán az első fordulóban az első helyen végezni. Amennyiben a választókörzeti eredményt Kapuvár nélkül számolom, akkor azt kapom, hogy az MSZP jelöltje nyerte a választást, mintegy két százalékkal megelőzve a szabaddemokrata képviselőjelöltet.
 
 
 
Az első forduló végeredménye Kapuváron (egyéni jelöltek)
 
 
 
 
 
 
Kapuváron Raskó György több mint egy százalékkal kapott kevesebb voksot, mint a körzet egészében, hasonló tendencia figyelhető meg az egyébként kapuvári lakos Horváth Tivadar esetében is, akire Kapuváron két százalékkal szavaztak kevesebben, mint a választókerület egészében. Az első négy helyen a szavazati arányok különböztek ugyan, de a jelöltek helyezése ugyanúgy alakult. Nem így az ezt követő jelöltek esetében. Amíg Ágota Gábor a választókerületben a 6. helyre szorult, addig a Fidesz jelöltje Kapuváron az 5. helyet szerezte meg, megelőzve Kovács Ferencet (FKgP), aki 4 %-kal kapott itt kevesebb szavazatot. Helycsere történt a 7. és a 9. helyen. Bakody Gyulának (EKgP) a választókerület egészében a 7. hely jutott, míg Kapuváron csak a 9. helyet tudta megszerezni, százalékban itt feleannyi voksot gyűjtött be. Fekete Zoltán (Munkáspárt) a választókerület egészét tekintve 9., Kapuváron viszont hetedik lett – igaz, alig kapott arányaiban több szavazatot, mint amit a körzet egészének végeredménye mutat. Menczer Tibor és Kenessei István is kevesebb százalékot tudhatott magáénak a városban.
Összességében Kapuváron jobban szerepelt asz SZDSZ és a Fidesz jelöltje, míg gyengébben a jobboldali jelöltek. Alapvetően azonban két lényeges különbség figyelhető meg Kapuváron. Az egyik – és ez jelentőségében nagyobb is –, hogy Varga Gyula sokkal jobban szerepelt a választókerületi átlagnál. A másik – kevésbé jelentős eltérés – pedig az, hogy a kisgazdapárti jelölt Kapuváron kevésbé volt népszerű, és ezért itt egy hellyel hátrébb is csúszott.
 

Következő rész

A bejegyzés trackback címe:

https://kapuvar.blog.hu/api/trackback/id/tr1002463211

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása