P.mester 2012.01.06. 11:45

Zsíremberek

 

Tekintettel arra, hogy az önkormányzati jegyzőkönyvek csak jókora késéssel szoktak felkerülni a város honlapjára, most figyeltem fel rá, hogy a Kóczán Zoltán híd elnevezése a gazdasági bizottság 2011. október 26-án tartott ülésén került szóba.
A Kisalföld csak több hónapos késéssel tette közzé a hírt december 21-i számában, amelyben azt írják, hogy a potenciális hídnevek közül „[d]ecemberi ülésén a képviselőtestület gazdasági bizottsága ezek közül választott ki hatot”. Nos, a gazdasági bizottság havi ülése december 14-én volt, de az információáramlás malmai az internet korában oly szélsebesen őrölnek, hogy ennek jegyzőkönyvét még mindig nem sikerült feltolni a város honlapjára.
 
 
11. napirendi pont
 
Kis-Rába híd elnevezése
 
Kóczán Zoltán: A Kis-Rába folyó feletti híd átadására 2011. november 9. napján kerül sor.
Az új híd, valamint a 85. számú főút melletti híd elnevezésére javaslatot várnának a lakosságtól, majd bizottsági ülés keretén belül döntenének arról az 5 névről amelyek közül a Képviselőtestület a legmegfelelőbbet kiválasztja.
A következő javaslatokat terjesztené a bizottság elé:
Szent Anna híd, Esterházy híd, Nádasdy híd, Erzsébet híd, II. János Pál pápa híd, Szigethy Attila híd, Mindszenty József híd, Pátzay Pál híd, Antall József híd, Vámos Ferenc híd, Barátság híd, Mohl híd, Kölcsey híd, Szemere híd, Rákóczi híd, Hanság híd, Turul híd.
A város honlapján, s a médián keresztül szükséges a lakosság figyelmét felhívni a javaslattétel
lehetőségére, a lakosság megszólítása.
A végleges döntésre várhatóan az ünnepek előtti Képviselő-testületi ülésen kerül sor.
 
            Ehhez először is néhány „technikai” megjegyzés, ha már annyira schmittpálok vagyunk. Szóval én nem tudom felfogni, miért hiányoznak minduntalan a névelők a mi vidékünkön a nyelvtanból. Nem „Kis-Rába híd elnevezése”, hanem „a Kis-Rába híd elnevezése”. Vagy ahogyan a Molnár Kft. képernyőképesnek nem éppen mondható bajszos bemondója szokik mondani: „Üdvözlöm Rábaközi Stúdió nézőit”. Nem okés ez így. Ehelyett: „Üdvözlöm a Rábaközi Stúdió nézőit”. Tessék már kitenni azt a rohadt névelőt. Pontosan ráillenek ugyanis az első magyar nyelvtan-könyvet szerző, és Kapuváron 1544-ben megfordult Sylvester János szavai erre a szituációra, amikor Melanchton grammatikáját bírálja: „Mert nem is mondhatott volna nagyobb képtelenséget […]: a föld egyetlen más nemzetének sincsen névelője, csupán a németnek és a görögnek; mert van a mi magyar nyelvünknek is”. Másfelől pedig az olyan szavakat nem szoktuk nagybetűvel írni, mint a „Képviselőtestület”. Harmadrészt zavaros megfogalmazásmódra utal az a szintagma, miszerint „a 85. számú főút melletti híd”. Mert azért azt hadd kérdezzem már meg, ha a híd a főút mellett van, akkor mégis hol megy át az út a folyó túlsó oldalára? Eltolcsy Gyurink megmondta, egyszerűség kell, simplicity. Tehát egyszerűen: a 85-ös számú főút hídja.
            Na ennyi a kötözködős rész, most jő a tartalmi. Csodálatos, ahogyan a döntések napról napra változnak. Ugyebár, ezen az október végi bizottsági ülésen a jegyzőkönyv szerint azt mondta Kóczán barátunk, hogy „szükséges a lakosság figyelmét felhívni a javaslattétel lehetőségére”. Ez nem történt meg természetesen, a szélesebb nyilvánosság csak december végén értesülhetett az egészről. Később azt állította, hogy a lakosság igényli a híd elnevezését, ebben a jegyzőkönyvben erről szó sincs, hanem az, hogy a „következő javaslatokat terjesztené a bizottság elé”. Ugye, ebből megint csak nem derül ki, hogy miért, ki és milyen megfontolásból tette ezeket a javaslatokat. A szöveg szerint a javaslatok közül ötöt fognak kiválasztani, de ezt sem sikerült betartani, mert végül hat lett, így jutottunk ötről hatra. A végső döntést eszerint az „ünnepek előtt”, vagyis feltételezem, karácsony előtt hozzák meg, amelyből aztán január lett. A „NEMzeti konzultáció” ma zárul, a mai napig lehet szavazni ugyanis a nem tudom milyen szempontok alapján nem-kiválasztott nem-javaslatokra, összességében kemény 15 napot hagyva arra, hogy a lakosság csócsálja, ízlelgesse azokat, amely szépen mutatja, hogy nem érdemi konzultációt akartak, az egész csak látszat. Amikor pedig a zemberek meghányták-vetették a dolgokat konzultációilag, az egész kommentálási lehetőséget letiltották nemzetileg, mert a magyarschág érdákáit báncsa. Az olyan apróságokról már nem is beszélve, hogy december végén és január elején a szavazómotor napokra eltűnt, tehát még ezt a rövid időt is leszűkítették. Aztán a korábbi verzió még úgy szólt, hogy a Kapukom honlapján lehet szavazni, de ez sem addigra nem készült el, sem mára. A szavazási lehetőség később úgy módosult, hogy a Kisalföld Online-on illetve az önkormányzat honlapján lehet szavazni. Ebből végül az lett, hogy az önkormányzat honlapján nem lehetett szavazni, csak egy link mutatott az újság internetes kiadására. Ha mindezeket az ellentmondásokat és szerencsétlenkedéseket összesítjük, látható, mekkora a következetesség és a kiszámíthatóság. Már-már matolcsys magasságú.
            Korábban kifogásoltam, nem lehet tudni, hogy a Kóczán Zoltán nevű egyszemélyes földrajzinév-bizottság által végül nem-szavazásra bocsátott hat név mellett milyen javaslatok érkeztek még. A jegyzőkönyv erre választ ad, de még milyet. Nem akarok most minden egyes elnevezési javaslatra kitérni, de komolyan nem tudom eldönteni, sírjak vagy nevessek. Mert vajon honnan származhatnak az olyan roppant eredeti ötletek, mint a II. János Pál pápa híd vagy a Rákóczy híd, vajh honnan? Az ember félig poénosan (amiből következik, hogy félig meg komolyan) bedobja, hogy itt bizonyára Igazi Polgármester lenini útját akarják követni, és lám, maguk bizonyítják be, hogy valóban így van. Mert Taplós Pista neveztette át a Köztársaság teret János Pál pápává (mert ahogyan a Kedves Vezér megmondta: „a köztársaság csak üres szó”), a Lágymányosi hidat pedig Rákóczy híddá. Ráillik erre az, amit Lamperth Maunika, akinek a fényképét ugyan nem hordom a szívem fölött, de más összefüggésben igen találóan megjegyzett: nemcsak a lóláb lóg ki, hanem a ló is. Ezt kiegészíteném azzal, hogy nemcsak a ló lóg ki, hanem egy komplett ménes. Turul híd? Na még csak az kéne! Bölcs vezetőink megint saját, a turultól Szent Istvánig összebarkácsolt ún. „világnézetüket” akarják rákényszeríteni a városra, mint Wass Albert szobra esetében, fényesen jelezve ezzel a szimbolikus térfoglalás akarását. Miénk itt a tér, mert kétharmadunk van!
            Nézzük a másik nemzeti együttműködő szavait ugyanarról a bizottsági ülésről:
 
Németh Csóka Gábor: Véleménye szerint ez egy közösség építő dolog. Hiszen az nem mindegy, hogy egy településen a településen élők együtt gondolkodnak-e, s ilyen nemes kérdésben is alkotnak véleményt. Mindenféleképpen ez erősíti a lokálpatriotizmust is, hiszen mi Kapuváriak vagyunk és Kapuvárhoz erősen kötődünk, s nem bánnánk hogyha a polgártársaink is hasonlóan gondolkodnának, illetve kötődnének ehhez a kisvároshoz, hiszen az összefogás az sok erőre képes, s ez egy jó lehetőség a város polgárainak a megszólítására.
 
            Na mármost, az ortodox tankönyvek szerint a nyelv kommunikációs eszköz, melyet elméletileg az ember olyankor használ, amikor valamit közölni szeretne. Azt ugyan nem tudom, hogy Németh Csoki barátunk ezzel a bullshittel mit szeretett volna kifejteni, de az biztos, hogy a Turuloknak semmi köze nincs a „Kapuváriak”  lokálpatriotizmusának erősítéséhez (megjegyzem: a kapuvári melléknév, tehát nem nagybetűvel írandó). Tettek már a „polgáriak” meg „keresztények” éppen eleget a „lokálpatriotizmusért” a Kapuvárhoz ezer szállal kötődő Wass Albert szobrának felállításával, és tettek éppen eleget azért, hogy ez a szobor az újnyilasok zarándokhelyévé váljék.
            Tekintettel arra, hogy nálam a szavazást toronymagasan (úgyszólván kétharmados többséggel) Kóczán Zoltán nyerte meg (melyért ezúton köszönet a szavazóknak!), a Syrius által háromszor megcsavart apostoli királyságomnál fogva az biztos, hogy a hidat én csak ekképp fogom becézgetni: Kóczán Zoltán híd. Ha már amúgy is önmagunk megörökítéséről szól az egész ügy.

A bejegyzés trackback címe:

https://kapuvar.blog.hu/api/trackback/id/tr603523864

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

miami press 2012.01.06. 14:25:38

Örülök, hogy egy egetrengető kérdés végére pontot tettél, miáltal a Kapuváriak intendánsa is megfelelő kézbe került, s az eggyütt gondolkodás e nemes kérdésben koncelebrussal végződött. A nevezett személy és hid pedig csak erősitheti vokálpatriota érzelmeket, miközben másutt viszonylag elég nagy a bajj az országban. Egyébiránt. Hidra azonban szükség van.
süti beállítások módosítása