Néhány nappal ezelőtti írásomban és egy azt kiegészítő kommentemben kifogásoltam a kapuvári Kis-Rába híd elnevezésének mikéntjét. Mielőtt az egybites emberkék habozva előpörögnének, előre leszögezném, önmagában nem a híd elnevezésének ötletével van problémám, hanem a metódus átláthatatlanságával és nyilvánosságával.
Konkrétabban szólva: (1) Nem lehet tudni, milyen szempontrendszernek kellene teljesülnie a Kóczán Zoltán híd elnevezése kapcsán. (2) Nem lehet tudni, milyen nyilvános és kontrollálható fórum adott volna lehetőséget a javaslattételre. (3) Nem lehet tudni, milyen feltételek mentén választották ki a végül szavazásra átengedett hat nevet. (4) Nem lehet tudni, mik voltak a további névjavaslatok, és azokat milyen alapon rostálták ki. (5) Nem lehet tudni, miért ilyen rövid idő állt rendelkezésre a névjavaslatra. (6) Nem lehet tudni, miért sérült a nyilvánosság. (7) Nem lehet tudni, a döntésnél kértek-e szakmai segítséget, ha nem, akkor miért nem, és ha igen, akkor a szakma hogyan véleményezte a névjavaslatokat.
Ezek után nem lehet meglepődni azon, ha valaki mutyit, provincializmust és a haverok, buli, junta hármas jelszavát kiáltja. A város, tessék végre megérteni, nem az éppen hatalmon lévők hitbizománya, a város a város minden polgáráé.
         Ma (illetve, mivel éjfél után jár: immár tegnap) a Kisalföld Onlányra kattintva találkoztam az első újságcikkel, amely a Kis-Rába híd elnevezésével foglalkozik. Ahogyan azonban nézem, a cikket déli 12 óra 30 perces megjelenése óta több helyen módosították, de annyi baj legyen. Mindazonáltal a mai első tudósítás enyhén szólva is megkésettnek tűnik ahhoz képest, hogy Kóczán Zoltán már több mint egy hónapja felvetette az ötletet egy képviselőtestületi ülésen. Az újság online kiadása azt írja: „A kapuvári képviselőtestület névpályázatot írt ki”. Mutassa meg nekem valaki ezt a pályázatot, mert úgy látszik, annyira vak vagyok, csak én nem látom. A hír aztán némi értelmezés után így folytatódik: „Egy hónapon át gyűjtötték e-mailben, levélben, a polgármesteri hivatalban a javaslatokat.” Tessék már megmondani azt is, honnan értesülhetett volna a kapuvári polgár, ha ez nem volt meghirdetve nyilvánosan sehol sem. Aztán: „Több tucatnyi ajánlat érkezett.” A tucat tizenkettőt jelent, márpedig ha itt „több tucatról” esik szó, akkor ezek szerint legalább 24 nevet javasoltak a zemberek. Miért titkos a hat kivételével végül elutasított többi névjavaslat, amely – bár matekból igen gyengusz vagyok – szerény számításaim szerint is minimum 18 elvetett nevet jelent.
            A Kisalföld cikke ezt követően felsorolja a hat nevet, zárójelben hozzátéve az elnevezés indoklását. Ezek az indoklások azonban enyhén szólva sem meggyőzőek. Esterházynál például az szerepel, hogy „a volt kapuvári uradalom birtokoscsaládja”, amely magyarázatnak édeskevés. Nádasdy esetében „középkori” családról esik szó, amely nem állja meg a helyét, mert Nádasdy Tamás személyében ez a família 1536-tól lett Kapuvár földesura, és ezt az évet a historiográfiai periodizáció rendszerint már újkornak számítja. Önmagában beszédes, hogy az Erzsébet híd névnél a zárójeles indoklás hiányzik, amely újfent felveti a kérdést, ha nincs magyarázat, milyen szempontrendszer ment át ez a javaslat a rostán. Szalay Jenő kapcsán az szerepel, hogy „Kapuvár egykori nagy tisztele[t]ben álló háziorvosa”, mely indoknak megint csak gyenge, mert volt Kapuvárnak más „háziorvosa” is, és a munkakörrel összefüggő tevékenység érdemnek kevés, ahhoz több kéne. A Szent Anna nevet „Kapuvár védőszentje” magyarázattal okolják meg, amely viszont nem állja meg a helyét. Szent Anna a kapuvári plébániatemplom patrónusa, a város hagyományos ünnepe viszont Páduai Szent Antal napjához kapcsolódik. Utóbbival kapcsolatban ebből a tanulmányból lehetett volna tájékozódni: Csiszár Attila: Páduai Szent Antal tisztelete Kapuváron. Arrabona, 37/1-2. (1999) 257–264.
            A Kisalföld újságcikke megosztja velünk azt az információt, miszerint „[a] kapuvári képviselők januári ülésükön szeretnének dönteni a híd nevéről…”. Miért ilyen sürgős, hová szaladunk? Nyakunkon a Karácsony Gergely meg a Sylvester János, nyilvánvalóan a kapuvári polgároknak más dolguk sem lesz ez idő alatt, minthogy a Kis-Rába híd nevéről agyaljanak, ne pedig az egy heti tömény zabálást és a szilveszteri bebaszásokat próbálják kiheverni.
Végezetül megtudhatjuk, hogy „[a] felsorolt hat névjavaslatra január 6-ig lehet szavazni itt a kisafold.hu-n, a kapuvar.hu-n, illetve a városházán levélben is leadhatják javaslatukat a névadásban részt venni kívánok” (az utolsó szónak a schmittpalis ortográfia szerint megrövidült ó-ját írjuk a karácsonyi jókívánságok számlájára). Kóczán Zoltán a csütörtöki ülésen még azt mondta, hogy a Kapukom Kft. (nem létező) honlapján lehet majd szavazni, úgy látszik, azóta meggondolták magukat, a koncepciók olyan szélsebesen változnak, hogy az ember azt hinné, a testület matolcsykkal van tele. Nézem Kapuvár város hivatalos honlapját, és nem találok rajta szavazási lehetőséget. Nem lehet szavazni ott, ezzel még ezt a szoros határidőt is lerövidítik. Majd átverjük az ötletet egyetlen éjszaka alatt, mint a parlamentben dívik? Őszinte és tisztességes ez így?
A fentiekben hét pontban összegereblyézett kifogás miatt (is) egyetlen korrekt megoldás az volna, ha visszavonnák az egészet, és elölről kezdenék a névadási eljárás folyamatát.
Ó, hát persze, az önkorrekció nem divat.

 

UPDATE! Úgy tűnik, a híd elnevezésének ötlete nemcsak engem ihletett meg, hanem a Kisalföld olvasói is megfricskázták azt. Meg kell mondjam a kommentekben igen-igen találó nevek születtek, a Vágóhídtól kezdve a Cikes hídon át a Nemzeti Együttműködés hídjáig bezárólag. Ma délelőttre (dec. 22.) viszont, hipp-hopp, valamiért az összes komment eltűnt. Nemzeti Együttműködés, a zembereket kell megkérdezni... Aha, értem.

 

UPDATE 2! Trükkösen oldották meg a város honapján a szavazási lehetőséget. A "Hírek" opció alatt link mutat a Kisalföld oldalára. Így lesz a szavazómotor a csütörtöki kapukomos verzióból a hét közepére önkormányzati honlap, majd a hét végére Kisalföld. Köszönjük nektek ezt az átgondolt koncepciót és a szokásos következetességet!

A bejegyzés trackback címe:

https://kapuvar.blog.hu/api/trackback/id/tr213484804

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása