A FISZ az alábbi nyilatkozatot adta ki az államilag finanszírozott felsőoktatási keretszámok tervezett radikális csökkentése miatt:
 
A FIATAL ÍRÓK SZÖVETSÉGÉNEK NYILATKOZATA
 
A FELSŐOKTATÁS ÁTALAKÍTÁSA KAPCSÁN, A MAGYAR NYELV ÉS IRODALOM VÉDELMÉBEN
 

A Fiatal Írók Szövetségét aggodalommal töltik el a felsőoktatási keretszámok és a finanszírozás csökkentésének mértékéről szóló hírek. A rendelkezések már rövidtávon is a magyarországi bölcsészkarok elsorvadását eredményezhetik.

Amennyiben a felsőoktatás átalakítását a Kormány a nyilvánosságra került módon hajtja végre, az az abszurd helyzet állhat elő, hogy határainkon túl több magyar szakos bölcsészt fognak képezni, mint az anyaországban. Magyarország nem engedheti meg, hogy nemzeti tudományainknak, így a magyar irodalom- és nyelvtudománynak ne itthon legyen a központja.

A magyar nyelv, a magyar irodalom művelése nem fölösleges luxus, ez nemzeti identitásunk alapja. A magyarországi bölcsészoktatás a kezdetektől kultúránk szellemi központjainak egyike volt, olyan alkotókat, gondolkodókat adott az országnak, akik pártállásra való tekintet nélkül alapvető helyet foglalnak el közös kulturális emlékezetünkben. Leegyszerűsítő és hamis az a kép, mely szerint a bölcsészkart végzett hallgatók diplomája versenyképtelen volna: számos felmérés, és a munkaerőpiac visszajelzései is azt mutatják, hogy a bölcsészképzés olyan képességek elsajátítását teszi lehetővé, amelyek a piaci szférában is segítik az elhelyezkedést.

A Fiatal Írók Szövetsége mint a magyar irodalom legfiatalabb generációjának képviseletét ellátó szervezet kötelességének tartja felhívni a Kormány figyelmét arra, hogy a felsőoktatás átalakításával kapcsolatos döntések meghozatalánál vegye figyelembe a fenti érveket, és ne lehetetlenítse el a bölcsészkarok kultúránk, nyelvünk, nemzeti identitásunk megőrzése szempontjából nélkülözhetetlen munkáját.
 
A Fiatal Írók Szövetségének elnöksége

5 komment

Címkék: 1984

A bejegyzés trackback címe:

https://kapuvar.blog.hu/api/trackback/id/tr824970602

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

miami press 2012.12.17. 21:58:23

"Keretszámok? Azok nincsenek."

P.mester 2012.12.17. 22:15:39

A félázsiaiak alapvetően kultúra- és tudományellenesek. Crédója: légy buta, így irányítható vagy.
Ma egy másik, frissen alakult közösséggel elfogadtunk egy nyilatkozatot. Amint publikus, osztom.

miami press 2012.12.17. 22:25:48

A félázsiaiak igen...

P.mester 2012.12.17. 23:07:42

Teljesen hülyének nézik a hallgatókat, oktatókat egyaránt. Percről percre változó ötletelések, hazudozások, kommunikációs bullshitek. A hátasztáni Vezérló előáll, hogy nem is lesznek keretszámok, majd érkezik a hír, hogy a miniszter fog dönteni. Ergo: lesznek keretszámok, csak kommunikációs trükkel megpróbálják elfedni. Elég volt! Átlátunk a szitán, elvtársak! Ha eddig még nem, a fiatalok előtt ezzel bizonyosan megástátok saját politikai sírotokat. Ti, úgynevezett fiatal demokraták. Úgynevezettek...

miami press 2012.12.18. 00:01:31

@P.mester: Azt hiszem, ha ez a párt túléli ezt a saját forgószéllel bélelt ámokfutást és Orbánt, jól teszi, ha nevet vált: egyrészt rég nem "fiatal demokraták" már, másrészt ezzel a névvel semmi esélyük újra talpra állni. Ez a név szitokszó lesz ebben az országban.
süti beállítások módosítása