A viktoriánusok fundamentalista vallásának köreiben járványszerűen dúló átnevezési betegség elérte a gasztronómia területét is. Nevezetesen Németh Csóka Gábor már a spájzban van és a böllérmáj körül matat.
            Nem volt elég, hogy a Fidesz utcákat, tereket, hidakat, repülőteret nevezett át, el, össze és vissza, most már a kaja sem maradhat érintetlen a Fényes Szelek nemzedékének szélrohamától. Németh Csóka Gábor ugyanis megirigyelve a Kétharmados Főszakács március 15-én elszellentett gasztronómiai metaforáját, miszerint Őszentsége félig megfőzőtt békaként ugrándozott ki az utolsó pillanatban a fazékból, a tegnapi II. Böllérmáj Fesztivál reggelén Németh Csóka a Nemzeti Együttműködés főétekfogójaként az átnevezési akarnokság újabb kulináris gyönyöreire ébredt. Felvette szokásos kék farmergatyóját, beült a dömperméretű autó anyósülésére, elhajtatott a kapuvári sportcsarnok előtti térre, és orálni kezdett a Fülkeforradalom gyermekei előtt. Németh Csóka barátunk arról tartott szónoklatot, hogy a kapuvári böllérmájat át kellene nevezni Orbán-féle böllérmájnak.
            Tényálladék, hogy a legenda szerint a kapuvári böllérmáj nevű gasztrotruvájt Orbán József, a kapuvári Gulyás csárda egykori bérlője találta ki, de átnevezni akkor szokás valamit, amikor a korábbi elnevezéssel valami gáz van. Mi a baj, kedves Gábor, azzal a névvel, hogy kapuvári böllérmáj? Hát már ez sem úszhatja meg? Mi nem felel benne, hogy ezt a nevet is le kell cserélni? Miért kotorász Németh Csóka Gábor a májtól és agyvelőtől gőzölgő spájzban? Miközben ha a zember fellapoz egyes gasztronómiai lexikonokat, a böllérmáj címszóból egy index utal át minket a kapuvári böllérmáj címszóra, magyarán így ismerik, és így fogják megtalálni ezt az ételt. Kapuvárnak, ennek a vidéki kócerájnak, a neve is avas már?
            Legyen erről az orbáni átkeresztelési javaslatról egy jóindulatú meg egy rosszindulatú interpretációm. Kezdjük a jóindulatúval: Németh Csóka barátunk a böllérmáj átnevezésével Orbán József nevét akarta megörökíteni. Na mármost, még ha teljesen naiv vagyok, akkor is feltűnő az Orbán-féle böllérmáj szintagmának a politikai áthallása, az, hogy a népek automatikusan egy másik Orbánra fognak asszociálni. Arra az Orbánra, amelyhez ugyebár Németh Csóka Gábornak semmiféle köze sincs. Ha Németh Csóka ezt az áthallást nem vette figyelembe, akkor elővigyázatlan. Ha valaki meg akarná őrizni felelősségteljes szerepét, még a látszatát is elkerülné annak, hogy politikai áthallása legyen egy ilyenfajta javaslatnak. Ő nem kerülte el. Vajon véletlen-e ez? És ez a rosszindulatú interpretáció. Vajon nem éppen ez a trükk benne? Az, hogy védekezésként elmondhatná, hogy ó, ugyan mááán, dehogy, hát az meg sem fordult a fejében, pedig dehogyisnem. A csel benne éppen az, hogy ő nemcsak erre az Orbánra, hanem arra az Orbánra is gondolt egyúttal, miközben ez az utalás literálisan ugyan nem, de konnotációit tekintve igenis tetten érhető. Hadd ne legyek naiv, és alpolgármesterünk politikai krédóját tekintve hadd feltételezzem: Németh Csóka Gábornak politikai áthallások nyomán esett erre az elnevezésre a választása, hogy az ne csak Orbán József máját, hanem kolbásztöltő Orbán Piktor kolbászát is asszociálja. De újfent: Miért is? Miért is kellene átnevezni? Megint kilóg a lóláb!
            Ideje lenne hát nemzetiegyüttműködésileg Németh Csoki Gábort is átnevezni. Igaz, ezt a Duna Televízió inverzen már megtette, amikor Hámori György képe alá odapakolta a Német Csóka Gábor feliratot – így néma h-val. (A néma H-nak pedig Kemény István egész kötetet szentelt.)
 
 
 
            Ezen elcsókásítás alapján javasolnám továbbá a Mindent Átnevezni Akaró Óvodai Szakkörnek, hogy a Wiener Schnitzelt nevezzék át izibe Wittner Schnitzelnek, elvégre új, forradalmi kor van, a régi nevek az emúttnyócszázév során már megromlottak, avíttak, zöldek, elmásznak. Kezdeményezném bevezetni a Tarlós-tarlórépa elnevezést is, a Schmitt Pálinkát, az L. Simon-féle disznósajtot, a Pozsgay-pacalt, a Kövér László-féle ökörszájsalátát, a Selmeczi-féle angyalbögyörőt, a Deutsch-fürjlevest és a Narancsics kacsát. Belgául szólva: fincsi, mi?
            De hogy a Nemzeti Barbárság Rendszerétől mennyire nem áll távol a politikai áthallás, az, hogy a böllérmájat paprika helyett aktuálpolitikával fűszerezzék, azt ékesen bizonyítja a tavalyi első kapuvári Böllérmáj Fesztivál médiareprezentációja a háztáji tévében. Az MTV már kitalálta a kiváló receptet, hogyan lehet politikát belekeverni egy szimpla gasztronómiai fesztiválba. (Mivel az MTV videotára köztudottan béna és beágyazhatatlan, ezen a linken 10:00-tól tekinthető meg a 2011-es feszkóról a tudósítás). A felvezető szöveg így: „Az elmúlt évtized folyamatos megszorító politikája azonban, amelyet a világválság is súlyosbított, itt sem múlt el nyomtalanul.” No, így lehet gyurcsányozni meg emúttnyócévezni ott, ahol annak semmi helye. A riport vége felé aztán a várost bemutatva arról esik szó, hogy Kapuvár „megszenvedte a vörös terrort, a hírhedt Lenin-fiúkat…” Elvégre mi másról is lenne nevezetes Kapuvár, mint a vörös terrorról? Más nevezetesség nincs is itt. Csak a mocskoskomenisták. (értsd: a dzsurcsányi).
            Ez az aktuálpolitikai áthallásokkal felturbózott MTV-s tudósítás, mely arra teker, hogy egy politikamentes fesztiválról szóló beszámolójában is politikai üzeneteket helyezzen el, talán annak értelmezéséhez is támpontot nyújt, hogy mennyire állhatott távol Németh Csóka asszociációjától ama másik Orbán, és hogy a fenti rosszindulatú értelmezés valójában mennyiben is rosszindulatú.

A bejegyzés trackback címe:

https://kapuvar.blog.hu/api/trackback/id/tr184323230

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása