P.mester 2011.12.19. 11:29

Hídemberek

 

Ha már a fővárosi Igazi Polgármester milliók együttes óhajára Moszkva városát átkeresztelte Széll Kálmánnak, a Lágymányosi hidat pedig Rákóczinak, az up-to-down struktúrában épülő Nemzeti Együttműködés Rendszerének keretében az el-, át-, össze-, vissza- és kinevezések divatját illendő követni, és úgy dukál, hogy nálunk Kóczán Szoborpark Zoltán a Kis-Rába híd elnevezésének ötletét vesse fel.
Kóczán a Zönkormányzat  novemberi ülésén dobta be az elképzelést. Elmondása szerint lakossági megkeresésre. Valószínűnek tartom, hogy tömegek kopogtathattak ajtaján, audienciát kérve tőle, valahogy így: te, Zolee, öööö… illetve Ön figyuzz,azaz idesüssön Te, kék mán a mi hidunknak is egy frankó kis név, mert ezt a névtelenséget már nem bíííírjuk, idegileg kikészülünk tőle! Meghallván a nép szavát, bokros teendői közt szakított hát a mi Zoltánunk egy kis időt, hogy beindítsa a brainstormingot a köznépi kérést teljesítendő. Persze remélhetőleg nem úgy kérte ezt a nép, ahogyan 1940-ben a balti államok „kérték felvételüket” a Szovjetunióba. A brainstorming gyorsan dolgozhatott, mert a csütörtöki képviselőtestületi ülésre meg is született az a hat elnevezési javaslat, melyre a Nemzeti Konzultáció keretében szavazhatnak majd a Forradalom Gyermekei a Kapukom Kft. honlapján. Az persze csak apró hiba a gyorsnaszád gépezetében, hogy még a Kapukom honlapja sem készült el, nemhogy a szavazómotor.
No de nézzük, hogyan látszik vaníliás karikán át a világ:
 
 
 
Kóczán Zoltán vaníliás karikái
 
 
 
1. Szent Anna híd
 
Miért éppen Szent Anna? Mi köze van Szent Annának a hídhoz? Feltehetően az ötlet onnan veszi genealógiáját, hogy a Fő téri plébániatemplomnak Szent Anna a patrónusa, legyen hát a híd neve is ugyanez. Ez finoman szólva is elég gyenge érvelés lenne. Zárójel (vagy nem): ha már mindenképp egyházi tartalommal akarnak megtölteni egy profán átkelőt, akkor Kapuvár fogadott patrónusa Páduai Szent Antal volt, napja július 13-a, pedig a városünnep. Szent Anna mint híd nem tűnik logikusnak.
 
2. Nádasdy híd
 
A brainstorming előkaparta a lokális panteonból ama nevet, melyet gyakorta felhasználnak. Ez a választás nem tűnik túlságosan kreatívnak és eredetinek, tekintettel arra, hogy már létezik egy ilyen közterületi név, méghozzá a Nádasdy utca. Minek megduplázni ezt még egyszer? És ha már Nádasdy, akkor melyik a sok közül? En bloc? Ráadásul a kapuvári Rába-híd nem a Nádasdyak korszakától kezdve, a 16. századtól létezik, hanem már jóval korábban megvolt, már az Árpád-korban is. Ennyi erővel eshetett volna a választás a Kanizsaiakra is, az is hasonlóképpen vérszegény lenne.
 
3. Esterházy híd
 
Má’ megint. A helyzetet lásd fent, a (2.) pontnál. Újfent kiválasztunk a listából egy már bejáratott nevet. Ilyen is van már. Az Esterházy „sétány”. Miért kéne ezt klónozni? Aztán mi indokolná ezt az elnevezést, pusztán az, hogy az Esterházyak Kapuvár földesurai voltak? Hát ha figyelembe veszem, hogy a 18. század elejétől kezdve másfél évszázadon keresztül arra gyúrtak, hogy a MANYUP-vagyonhoz hasonlóan hogyan eistandolhatják a kapuváriak irtásföldjeit, amely aztán végül lázadáshoz is vezetett, akkor aligha gondolnám, hogy az Esterházyak nevét imába – vagy hídba – foglalnák azok kárvallottjai.
 
4. Berg Gusztáv híd
 
Ebből a névből is van már. Van Berg Gusztáv iskola és van Berg Gusztáv utca. Ennyire kevés lenne a választási lehetőség, hogy megint osztódással kellene szaporítani?
 
5. Erzsébet híd
 
Ez csúcs. Ismét klón. Az ötlet nyilvánvalóan onnan ered, hogy amikor 1949-ben újjáépítették a lerombolt hidat, akkor korlátjait – állítólag – a budapesti Erzsébet hídról telepítették át. Az elkeresztelés indoklásaként ez hát enyhén szólva is vérszegény. Ennyi erővel lehetne a kapuvári híd neve, ha már Pesten kegyvesztett lett: Lágymányosi híd.
 
6. Dr. Szalay Jenő híd
 
No ez meg a kakukktojás. Vatafak? Először azonosítani sem tudtam a személyt, mígnem némi kérdezősködés után kiderült: orvos volt. Kérdés, miért érdemelné meg a híd az ő nevét, milyen maradandó érdemeket szerzett ő, ami előtt egy közterületi névvel kellene adózni előtte. Nem világos előttem ez sem.
 
 
Azt kell mondjam, úgy vagyok ezekkel az opciókkal, mint a szociálisnak hazudott konzultációval. Előre legyártott válaszok közül lehet csak választani, miközben a többi javaslat nem látható, nem ellenőrizhető. E hat válasz közül bármelyik is fut be elsőként, el lehet majd mondani, győztünk. Logikusabbnak tűnt volna, ha nem a gombhoz varrjuk a kabátot.
Ugyanakkor legalább elmondhatjuk, hogy ezt is, meg ezt is mi neveztük el ám-lám, ezen keresztül megörökítve magunkat is. Nem kellett volna kertelni. Ahogyan unortodox szemállású Vudu Gyurink mondta, egyszerűség kell: SZIMPLISZITY. Lehetett volna mindjárt az ötletgazdáról elnevezni a hidat, legyen Kóczán Zoltán híd. Vagy, ha a szerencsétlen jenki showman, Stephen Colbert elbukott az M0-ás híd szavazásánál, akkor kárpótlásként viselhetné az ő nevét a kapuvári híd. Aztán van egy olyan kapuvári személyünk, akinek nevét alighanem többet ismerik az országban, mint a fentiekét együttvéve: lehetne ezért hát a híd neve VV Gergő híd. A Nemzeti Együttműködés Rendszerének a zemberek egészét egységbe forrasztó jellegének kifejezésére javasolható a Széll Kálmán Terv Tér híd. S – mint Igazi Polgármester tette – nagy ’56-os hősünket is illene megörökíteni, aki két beszívás között múlhatatlan érdemeket szerzett Magyarországért. Legyen hát Elvis Presley híd.
 
Szavazás!
 
 

A bejegyzés trackback címe:

https://kapuvar.blog.hu/api/trackback/id/tr923471112

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

miami press 2011.12.19. 18:24:02

Nyunyuról is neveztessen mán valami, s a Varga-ikrekről is. Mert mért ne?! Többet tettek a városért, mint az összes Czikesek. Ha mán egyszer nevezni köll. Mert nevezni, azt köll. Mondá vala az Igazi Polgármester (az Nagyvárosban), s az Igazi Alpolgármester (az Kisvárosban), ki ma vala Igazi Alispán (az Vármegyeházán). Oszt akkor leszünk nagyon jól. Mondám Én (itt, helyben). Oszt jónapot! (Mondá a Nagyfőnök, lopás után ökívültben)

P.mester 2011.12.20. 16:22:23

Két módot tartottam volna korrektnek.

A). Vagy van egy nevünk, és azt mondjuk, hűűha, ez a fickó megérdemelné, hogy közterület legyen róla elnevezve. És akkor nemzetikonzultálunk, hogy van egy névtelen hidunk, mit szóltok hozzá, ha róla neveznénk el.

B). Ez a másik mód az, amikor a gombot varrjuk a kabáthoz. Mindenképpen nevezni akarunk, de még nem tudjuk, hogy kiről.
Ebben az esetben felállítunk szempontokat, milyen feltételeknek kellene teljesülnie a hídnak nevet adó személy esetén. És várjuk a javaslatokat. Pl.
(1.) legyen Kapuvárhoz köthető személy.
[Ugye ennek a feltételnek már eleve nem felel meg a Szent Anna és az Erzsébet]
(2.) Tevékenysége túlmutatva a "munkakörén" kiemelkedő legyen, méltó arra, hogy közterület viselje a nevét.
(3.) Olyan személy legyen, akiről Kapuváron még nincs elnevezve közterület [kiesik Esterházy, Nádasdy és Berg is]. Ilyen szabályokat szokás felállítani, pl. Kőszeg önkormányzata rendeletben tiltotta meg, hogy ugyanarról a személyről kétszer lehessen utcát/teret/hidat stb. elnevezni.

Ezután, ha a feltételeket meghatároztuk, jön a következő lépcsőben a nyilvánosság. Meghirdetjük újságban, tévében, rádióban, weben, hogy van ilyen ötletünk, kéretik, hogy a nép gondúkoggyon rajta. A Kis-Rába híd kapcsán ilyen nem történt. Az ötlet sehol nem volt publikus. Pedig van Kisalföld, Nyugatmagyar, Nyugathír, van saját rádió, és ahogy figyelem, a Molnár Kft. finoman szólva sem ellenséges a Fidesszel 8és akkor még tényleg finoman fogalmaztam). Vajon Kóczán barátunk hová várta volna a javaslatokat? Hol van az a fórum? Vagy a haverok szólhattak csak neki személyesen?

A következő lépés lenne, hogy meghirdetjük a város honlapján a cuccost, miszerint ide várjuk a zemberek névjavaslatait. Úgy se lenne sok, mert a kapuváriak igen tekintélyes része közéleti kérdésekben passzív, mint a lankadt f*sz. Erre a javaslattételre nem egy, hanem több hónapnyi időt hagyunk. Van időnk, a híd csaknem úszik el.

Következő lépcsőfok, hogy egy szakmai testület eldönti, melyik maradhat a fenti feltételek alapján opcióként rajta a listán, és melyik hullik ki a rostán. Szakmai testületnek nem azt nevezem, amikor valakik kinevezik magukat szakmának, hanem azokat, akik hivatalosan ezzel foglalkoznak: történészek, levéltárosok, névtanosok (nyelvészek)stb. Megjegyzem, ismét Kőszeggel példálózva, ott az önkormányzati rendelet értelmében kötelesek kikérni a szakma véleményét. Szakma többek közt azért kell, mert nem biztos, hogy a zemberek elfogadható személy mellett teszik le voksukat. Ezt éppen Stephen Colbert példája mutatja a M0-hídnál, amely poénnak ugyan okés, de azért mégis. Másfelől azért is jó lenne a szakma bevonása, mert az önkormányzat nem biztos, hogy rendelkezik megfelelő történeti-nyelvészi tudással, és ez nem is várható el tőle. (Persze ha megvan hozzá a kellő kultúrája, hogy átengedje a döntés jogát, mert ha figyelembe vesszük, hogy miután nem támogatták a Liszt Ferihegy elnevezést Pesten a nyelvészek, és a kétharmadosok ezért az EGÉSZ földrajzinév-bizottságot kirúgták, akkor illúziónk ne legyen).

Ezt követően kezdődhetne a Zemberek megkérdezése a megadott szempontok szerint a szakma által kiválogatott személyekből (honlapos szavazás ideális), melyik tetszik nektek. ideális esetben (ami persze nincs) érvek és ellenérvek csapnának össze. Aztán közösen döntenek: (1) zemberek (2)szakma (3) képviselőtestület (utóbbi szerepe jó, ha ebben az ügyben csak formális, és elfogadja a szakmai érveket.)

Na én így képzeltem volna (bár tudom, ez idealisztikus, de ahogyan a mostanában nem túl divatos költő mondja, "a mindenséggel mérd magad"). Itt viszont nem lehet tudni, mi volt a szempontrendszer, miért pont ez a hat név, mik voltak a további lehetőségek, és hol volt ez az ötlet meghirdetve.

Menci 2011.12.20. 19:24:52

Tisztelt P. Mester!
"A mindenséggel mérd magad" nem ide értendő. Itt máshoz mérik magukat a nevezők. Pl. Tarlóshoz. A nagy átnevező példaképhez. Aki aztán valóban kikéri a szakma véleményét. Akár 6:1 arányban is. Na, így lesz a hídunk végül a Kisboldogasszonyról elnevezve, vagy Páduai Szent Antalról, esetleg a Fagyos- vagy az Aprószentekről. Szakmailag. S a hitélet miatt is. Esetleg Szent Augustinusról, hiszen majdnem sikerült augusztusban átadni a felújított hidat.
Vagy, ha arra gondolok, hogy vassból van a korlátja... (Arra nem is merek gondolni....)

P.mester 2011.12.20. 19:41:46

@Menci:

:D :D :D

Az uccsó mondat rulez!

(persze a többi is)

Menci 2011.12.24. 16:22:46

Kedves Mester, és kedves kapuvári kommentelők!
Szenteste leszen pár óra múlva. Költözzön szivünkbe a béke, a szeretet és a remény!
Hidemberek ide, vagy oda, pillanatemberek ide, vagy oda: felejtsük el egy pillanatra a vitáinkat, felejtsük el egy pillanatra, hogy másképp látjuk a dolgokat! Jusson eszünkbe, hogy egyet akarunk, egy élhető várost egy élhető országban. A módozatok, a tervek lehetnek sokfélék, mint ahogy mi is azok valánk. De ez benne a szép! De ma engedjük közénk a reményt! Tegnap valami elindult, békésen. Ma fojtassuk, még békésebben. Szüvünk tájékát ez árassza el, meg a tudat, hogy nem pillanatemberek alakitják a történelmeket, hacsak nem pillanatokra. De a karácsony pillanatait hagyjuk meg magunknak! Békés, boldog napokat kivánok mindnyájunknak, hidembereknek, fontos embereknek, még fontosabbnak hitt embereknek, meg azoknak is, akik nem hiszik magukat olyan fontosnak, a 2 harmadnak, meg az 1 harmadnak is, mert ez csak igy 3 harmad, vagy 4 negyed, vagy 5 ötöd.

P.mester 2011.12.24. 18:19:36

@Menci:

Neked és nektek is boldog húsvétot, és minden jót.

De azért ezt mégis csak belinkelném, mert szándékosan szentestére időzítették, hátha nem vesszük észre:

nol.hu/belfold/szenteste_huznak_keritest_a_kozmedia_ehsegsztrajkoloi_kore

Mert a karácsonyi nagy zabálás közben van, aki éhezik, és nem önmagáért teszi.

-i 2012.01.07. 18:47:57

@Menci: Ma fojtassuk

Ejnye Menci, ez már álamfői szint!

Ikvafalvy 2012.02.01. 22:49:21

Kit,mit,hogyan,kirol neveznek az a
"nagyok" dolga!!! Az ,hogy Moszkva MENT
annak az a rendje!!!!! En is ennek a
HIRES varosban levo,valami KREML-nek
vagyok az aldozata!!!!!!!Konyec tavaris
Udv.

P.mester 2012.02.01. 23:44:51

Moszkva ment, Moszkva jött.

Ikvafalvy 2012.02.02. 00:30:55

T. P. mester!!! Te is tudod,hogy
Moszkva soha,de soha nem fog jonni!!!!
Ha igen ,varni fogjuk oket,de nem tart
karokkal!!!!!!! A hazamat az utolso
csepp veremig fogom vedeni! Ez az EU-ra
is vonatkozik!
Udv.

miami press 2012.02.02. 06:43:55

@Ikvafalvy: No, ebben jók vagyunk: "Életünket és vérünket, - de zabot nem." A moszkva pedig megjött.

Ikvafalvy 2012.02.02. 18:17:07

T. miami press,lehet,hogy megjott!
Igaz,en meg nem talalkoztam vele!:D:D
Udv.

miami press 2012.02.03. 21:07:50

Megjött aaaaz! Mert igény volt rááá. Ötvenegyszázaléknyi kétharmad. Én már hallottam a szel(lentés)ét. Alkalmanként érzem is. :(

Ikvafalvy 2012.03.03. 06:32:22

A ketharmad az nem otvenegy!Igaz,lehet!
Komolyan,biztosan,oszinten,te az ELTE
kornyeken jartal valaha?? Nem gondunaam!
Taan partfoiskola????

Ikvafalvy 2012.03.03. 06:51:12

Nagyon orultem,mikor P.mestert meg
talaltam,mivel Kapuvarrol van szo!!!
Szulo cittyem! Lasan sajnos kezdek
"disappointed" lenni! Engem TTi a
kommunizmusra emlekeztettek!Sorry pal!
Irjatok mindenrol(Kapuvarrol),de ne
politizaljatok!!! NNektek az nnem
mmegy!!! Megint egy igaz:):) kapuvari!
pogar!!!!
Udv.

miami press 2012.03.03. 07:05:26

@Ikvafalvy:
Kedves Ikvafalvy! Köszönöm a figyelmeztetést!
ELTE nélkül tudom, hogy 66,6. Stimmel?
Igen, tévedtem. FIDESZ/KDMP nem 51%-ot szerzett, hanem 52,7%-ot.
A parlamenti matematika szerint lett belőle 2/3, a mandátumok számát tekintve. Nézz utána. Stimmel?
Ne gyere többet az ELTÉddel, mert mondtam már másutt, hogy nem ott végeztem! Ha Te ott, akkor Neked jó. Én másutt, de nem hozakodok vele elő. Különben is már abban a korban vagyok, amikor nem azt kérdezik, hol végeztél, hanem azt, hogy mi a véleményed. Jótanács: Ha nem érted az "irronikus vakert" (idézet Ikvafalvy), akkor ne égesd magad!

miami press 2012.03.03. 07:20:56

@Ikvafalvy:
Kedves Ikvafalvy!
Nekem kb. ugyanannyiba kerül a mondatot leirni, mint Neked: "Irjál bármiről, csak ne politizálj! Neked az nem megy."
Igy azonban nem jutunk ötről a hatra. Mondd el továbbra is a véleményedet, ha van, aztán mások is elmondják a véleméyüket, ha van. Lesz, amiben egyetértünk, lesz, amiben nem. Felénk - az igazi Kapuváron - ez igy működik.

miami press 2012.03.03. 07:29:37

@miami press: Mert engem meg ez amlékeztet a kommunizmusra (ú.n.kádári doktrina): Vonulj ki a politikából, azt hagyd meg nekünk, cserében a magánéletben azt csinálsz, amit akarsz (kis megszoritásokkal). "disappointed" vagyok.

Ikvafalvy 2012.03.03. 07:36:20

Ertek en minden vvakert,de nemelyik
irrital!!!! Egetem magam?
Whaaa,amigo ,TTe valamit nagyon nem
ertesz! TTi Kapuvarrol beszeltek,ez
nalatok csak alibi! E MMogott hintitek
a libsi eszmeket! Lenin mar halott,es
Qurcsany is hamarosan!
NNa, most egy IIGGAZZ kkapuvari!
Apro titok arrol,hogy milyen kkapuvari
vagyok! A mercim privat rendszama
KAPUVAR!!!!! Errol ennyit! Nekem nem
lehet hazudni!Ahhoz en qurva okos vagyok
Remellem, harag semmi,csak a vuvuzella
nalam mas "zenet" jatszik!!!!!!
Hajra Kapuvar!!!!!
Udv.

Ikvafalvy 2012.03.03. 07:53:14

Kulonben jo fejek vagytok,sot P.mester
fantasztikus tortenelmi dolgokkal
blogozik,de maradna annal a temanal!
Sajnos igy "zongorazva" nehez Kapuvart
"vedeni"!!!!!
Udv.

Ikvafalvy 2012.03.03. 08:06:51

Soha nem gondoltam volna,hogy ennyi
okos pogar lakik Kapuvaron!!!!:):):D:D
Ez maa nem ssemmi!!!!!

miami press 2012.03.03. 08:19:36

@Ikvafalvy: És jóvoltodból most már azt is tudjuk, hogy Kapuváron kivül is laknak qurva okos igazi kapuváriak. Üdv.:) Részemről a téma lezárva.

Ikvafalvy 2012.03.03. 08:28:45

miami teso,az ELTE-re mar nem is vagyok olyan buszke(te mondtad)!:)
Inkabb a DeAnza-ra! A yankee-k fizettek
a "szolgalatomert"! Hogy mire nem
kepes egy kapuvari!:D:D!
Igen,szolgaltam (om) a rrohadt imperialistakat!!! Well well, egyszer
el az eember!!!!
Udv.

Ikvafalvy 2012.03.03. 08:45:57

A "qurva" okos Kapuvarira legyel buszke!
TTe is kapuvari vagy? Haaat aakkor?
En is buszke vagyok P.mesterre mert
rohadt okos! Csak a vuvuzellaval van a baj!!!!!!!!!
Udv.
süti beállítások módosítása