Be kell valljam, hogy azért valahol becsülöm ezt a Matolcsy nevű figurát. Mert hogy valaki ennyi elképesztő hazugságot, ilyen vastag bőrrel képes legyen szemrebbenés nélkül beletolni a zemberek arcába, ahhoz ritka nagy gátlástalanság kell. Miközben pár napja még arról harsogtak habzó szájjal és a kellő polgári stílusossággal, hogy kipateroltuk az IMF-et, meg szabadságharcot indítottunk, lám, most új tárgyalást kezdünk az IMF-fel. Szíjjártó november 14-én (tehát nem három éve, hanem a héten) ezt nyilatkozta:
 
Annak kapcsán, hogy a Demokratikus Koalíció újabb készenléti hitelmegállapodást szorgalmaz az IMF-fel,  Szijjártó Péter hétfőn az m1 Ma reggel című műsorában azt mondta: erre nincs szükség, nem ilyen gazdaságpolitikát folytatunk most.
 
Így kell segget csinálni pár napja még habzó szájunkból. A fenti és az alábbi két idézetet a fidesz.hu-ról túrtam, tehát ebbe igazán nehéz lesz belemagyázni, hogy nem is azt mondtuk, meg meghamisították az ellenségeink.
Matolcsy nem egészen egy hónapja ezt mondta:
 
A miniszter kitért arra, hogy a kormány jelenleg is együttműködik a Nemzetközi Valutaalappal, hitelszerződésről azonban nem tárgyalnak. A tárcavezető szerint az IMF-hez való visszatérés egyértelműen a gyengeség jele volna.
           
            Ezek szerint dicső kormányunk gyenge, nehéz lesz ezt a nem-gyengeség jeleként beállítani, a nagy arccal szabadságharcnak hazudott blablát pedig bebukták, de majd a fideszzombik biztosan megmagyarázzák, hogy másként van. Eddig a droidok azt a vuvuzelát fújták, most pedig ugyanolyan hévvel elkezdenek fújni egy tök más nótát, mert a vezért vakon is követni kell, és a nyilvánvaló kudarcot is győzelmi jelentések diadalittas hadovái követik.
Július 7-én pedig ezt állította Matolcsy:
 
Az IMF-ről azt mondta: a Nemzetközi Valutaalappal Magyarországnak elvi stratégiai szövetsége van. Tagok vagyunk, részvényesek, de nincs szükségünk az IMF segítségre, nem kuncsorgunk pénzért.
 
            Lám, most mégis ott „kuncsorgunk”, letolt gatyával, bepucsítva, ezért volt a gőg, a pökhendiség, ezért rázták nap mint nap a faszukat az IMF felé. De ezt még lehet fokozni a KDNP nevű fantompárt, Harrach Hrrrrrrrrrr Péter mai nyilatkozatával:
 
A KDNP frakció első embere kiemelte: az IMF-fel történő, új alapokon nyugvó tárgyalások biztonsági hálót jelenthetnek a magyar gazdaság számára. A forint erősödése is jelzi a lépés helyességét - mondta.
 
És faarccal bele. Mintha pár napja nem éppen tökéletesen ennek az ellenkezőjét állították volna. Képesek mindezt eladni úgy, mintha teljes lenne a következetesség, mintha pont így lett volna megírva Matolcsy Mekk Mester unortodox nem-gazdaságpolitikájában. Így a kormány.hu: „[J]ó eszköz lehet számunkra egy újfajta, már a saját érdekeink szerint berendezett gazdaságunkhoz igazított együttműködés az IMF-fel, amely a régivel szemben nem csökkenti, hanem növeli pénzügyi-gazdasági függetlenségünket.” Halljátok, emberek, Igazmondó Kormányunk? Eddig csökkentette, most pedig már növeli függetlenségünket. Ez már tragikomédia, az abszurditás iskolapéldája maga. Meg mertem volna esküdni rá, hogy majd kimagyarazzák a kimagyarázhatatlant, előadják, hogy mi pontosan ugyanezt az utat jártuk eddig is, és ezután is töretlenül. Megtudhatjuk majd, hogy ők aztán ugyan sosem akarták kipaterolni az IMF-et, azt a rémhírt csak a gonosz Gyurcsány terjesztette, mint ahogy ki fog derülni, hogy ez már nem a mocskos nemzetvesztő IMF, amely az ellenségünk, hanem ez egy nemzeti együttműködő IMF, amely mindig is a barátunk volt. A sikerpropaganda úgy tálalja majd, mintha kezdettől fogva ugyanazt mondták volna. Sőt, mi könyörültünk meg az ganéj IMF-nek, és azért e nemfordulat, mert Lali király szavai szerint mi nem akartunk bunkók lenni.
De ezt még mindig lehet fokozni. Ugyanis:
 
Az IMF-hez nem érkezett olyan megkeresés a döntéshozóktól, amely bármely Valutaalap által támogatott programban való részvétellel kapcsolatos  tárgyalások megkezdésére vonatkozna.
 
Hogy egészen világos legyen: úgy jelentettek be valamit, hogy a másik nem is tudott róla. „Tárgyalásba kezdünk”, de a másikat nem kérdeztük meg. Ezt hívják nemzeti együttműködésnek, amikor is együttműködök magammal. Az, hogy maga az IMF cáfolja meg a kormány hazugságait, önmagában égő. Így viselkedik egy felelős, „nemzeti” kormány, amely még soha sem hazudott. Majomországban a majmoké a világ.

 

 

 

Szólj hozzá!

Címkék: 1984

A bejegyzés trackback címe:

https://kapuvar.blog.hu/api/trackback/id/tr323390720

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása