Kapuvár városa a központosítás jegyében már régóta tervbe vette az önkormányzat felszámolását.
 
Zavarta ugyanis, hogy kettő van belőle. Ezért a 18. század második felében a kapuvári elöljáróság azzal a beadvánnyal fordult az Esterházy-hitbizomány központi szerveihez, hogy szüntesse meg a külön hidászi szervezet önállóságát, azzal érvelve, hogy Kapuváron egy önkormányzat is elegendő. A kapuvári instanciára adott válaszában a hercegség elutasította a javaslatot, így Hidász egy időre megúszta különállóságának felszámolását. Alig fél évszázaddal később azonban éppen az Esterházyak indítottak támadást Hidász önálló kormányzati hatáskörei ellen.
Kapuváron hosszú évszázadokon keresztül két különálló község működött: a kapuvári és a hidászi. Mai fogalmaink felől nézvést felettébb furcsának, mi több érthetetlennek tűnik, hogyan létezhetett ugyanazon településen belül két önálló község. Pláne oly módon, ha figyelembe vesszük, hogy az 1594-es török betörés következtében Hidász falu elpusztult, soha többé nem is népesült be újra, ennek ellenére önkormányzata a továbbiakban is fennmaradt, külön bíróval (legfőbb vezetővel), elöljárósággal (végrehajtó szervvel), közgyűléssel és pecséthasználati joggal rendelkezett.
A problémát az okozza, hogy a község fogalma valójában két jelentést takar, egy jogit és egy területit, és ma a község szó leginkább az utóbbi értelemben használatos, vagyis úgy, hogy a község a falu szinonimája. Az önkormányzatiság szempontjából a község szónak azonban a jogi értelme az elsődleges, és ilyenformán „politikai” közösséget, embereknek egymással szoros kapcsolatban álló csoportját jelöli, függetlenül attól, hogy emögött a csoport mögött áll-e önálló település vagy sem. Miután 1594-ben Hidászt a török elpusztította, a (földrajzi értelemben vett) település ugyan megsemmisült, de a (jogi értelemben vett) község, vagyis a hidászi közösség továbbra is fennmaradt. Amikor tehát Hidászt községként említik, akkor erre az akkor immár Kapuvár kötelékében működő önkormányzati szervezetre utalnak, nem pedig a már nem létező falura. Ilyen értelemben használatos tehát a hidászi közönség (communitas, azaz közösség) a forrásokban, ahogyan a hidásziak egyeteme (universitas) is emberek által alkotott köz(ö)séget takar. Innen nézve már érthető, hogyan működhetett két község egyetlen településen.
Az, hogy Kapuváron két község, két különálló helyi hatóság állt fenn a 16. század végétől egészen a 19. század utolsó harmadáig, nem volt szokatlan jelenség. Csapodnak is két községe (communitasa) volt, élükön külön bíróval: az egyik a csapodi jobbágyközségé (a falusi közösségé), a másik pedig a sármelléki nemeseké. A sármelléki nemesek úgy kerültek Csapodra, hogy miután a török háborúk során folyamatos veszélynek voltak kitéve, a Nádasdyak megengedték ezeknek az embereknek, hogy a támadásoktól védettebb, biztonságosabb nyugati területen, Csapodon telepedjenek le, és habár földrajzi értelemben már nem kapcsolódtak Sármellékhez, megőrizték különálló önkormányzati szervezetüket. Ehhez hasonlóan a hidásziak ugyan már nem Hidászon éltek, de továbbra is fennmaradt hidászi közösségük.
A falusi autonómia persze korántsem volt olyan széleskörű és kiterjedt, amely függetlenséget biztosított volna számukra, az elöljáróság megválasztását illetve az adott – jogi értelemben vett – község, azaz közösség életét a földesúr minduntalan igyekezett kontrollálni. A hidásziaknak Kapuvárhoz hasonlóan az Esterházyak voltak a földesuraik, és amíg korábban Kapuvár elöljárósága igyekezett önállóságukat felszámolni, addig 1839-ben a nagybirtokos família kezdte ki a hidászi jogosítványokat. Annak ellenére, hogy a Hidász nevű település már több mint két és fél évszázada nem létezett, az önálló hidászi identitás tartós maradt.
Ez tűnik ki abból a memorandumból, amelyet a hidászi elöljáróság Kis Pál bírósága alatt bocsátott ki Kapuváron, hitelesítésképpen az ő, illetve Papp József és Sipőcz Pál esküdtek aláírásával 1840. április 24-én. Ez az emlékirat jogaik védelme érdekében született abból az alkalomból, hogy az Esterházy-hitbizomány az önálló községi szervezetük alapjául szolgáló közös földjeik (velál) után cenzust, földbért akart beszedetni. A hidásziak az irományban öntudatos hangon meglehetősen élesen tiltakoztak a fizetési kötelezettség ellen, azzal érvelve, hogy azokat a közösség által bírt földterületeket nem az Esterházy-család adta nekik, hanem még az azt megelőző időszakból véve eredetüket őseiktől szállt rájuk. Figyelmeztették továbbá a jövőben működő hidászi elöljáróságot arra, hogy jogaikra különös tekintettel legyenek, és annak őrzését legfőbb kötelességüknek tartsák. Megszerzett „örökös jussukra” pedig bizonyságul szolgáljon ez az emlékeztető irat, és ebbéli jogaik csorbítását Hidász hatósága megakadályozni törekedjék.
Íme:
 
Örökös példány
 
Mi alább meg irottak Ezen Tekéntetes Nemes Sopron Vármegyében, Kapuvar privilégizált Mezzö Városában helyheztetett Hidászi Elöljáróság nevezetesen, Kiss Páll Hidászi Biró, Papp Jóseff, és Süpöcz Páll Esküttek, még is Kapuvári Süpöcz Antal, Esöl István, ifju Bárson István, Szalai János, Süpöcz János István, öreg Cserpes Jóseff, Kiss István, Varga Jóseff, és öregebb Bárson István, még is Garthai Hetykü György és ezeken kévül több Emberseges Emberek, adjuk örök emlékül mindeneknek a’ kiknek illik, most, és jövendőben.
Hogy egyes akarattal józan elmivel törekedtünk, ös Eleinktül reánk szállott örökös javaink mellett az ugy nevezett Kis Hidász Földeinkrül szólló, és pedig minden egyiknél lévö Censust, az 1839dik Évben Szent Mihály Havában, a Fö Méltóságu Uraság, bé szedni kivánta, olly jelesen törekedtek, hogy a’ nevezett birtoknak helye szinén a’ kívánt Leveleknek, nem hogy originálissát, de még párban is kezünkbül ki adni ellene mondottunk, a Veláli Elöljáróságnak sok hasznos lépéssei és melettek tett fáradozássaival a’ Földeinknek vélt el vételét meg tartottak.
Adjuk, és teszszuk a’ Veláli ládában ezen példány Levelünket örökössen, hogy minden utánnunk lévö ’s leendő Hidászi Elöljáróság Ugy vigyázzon; ha a’ birt javainkrul szólló leveleinket bé szedni a’ Feö Méltóságu Uraság kivánná, a’ hol az oknak elvételit tapasztalná, ne gorombasággal, hanem azt hasznos utána való lepésekkel meg állétani leg föebb kötelességinek tartsa, mivel ezen just, nem Eszterház Familia; mint mostan uralkodó Kegyelmes Földes Ur Kegyes Atyánk atta, hanem a’ Kis Hidászrul ide telepedet ös Eleinknek abbeli Uradalom örökösödésképpen adta valamint a’ nálunk lévö Census Leveleink is meg mutatják.
 
Mellyrül adjuk, és ajánluk ezen Példány Levelünket utánnunk következő Érdemes Hidászi Elöljáróságnak ugy ezen juss mellett okossan törekedö Érdemes Helybeli Gazdáknak, hogy mind a’ magok, ugy a’ Hidászi Közönségnek örökös jussát védelmezni leg föbb kötelessegnek tartsa.
 
Költ Kapuvar die 24a Aprilis 1840.
 

A bejegyzés trackback címe:

https://kapuvar.blog.hu/api/trackback/id/tr23385687

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása