P.mester 2011.01.23. 20:25

Tom(p)ika jáccik

 

Cornelia Sollfrank újmédia művész 1997-ben a hamburgi Kunsthalle Extension (Kiterjesztés) című pályázatára különböző női álneveken 200 munkát nyújtott be, többek között rámutatva ezzel az internetes anonimitás, a hamis személyiség (fake person) generálásának, a fiktív identitás, a megtévesztés hálózati lehetőségeire. Nagyjából ez jutott eszembe, amikor hallottam, hogy Deutsch Tamás – úgyszólván – csatlakozott az Elég! című facebook-kezdeményezéshez.
            Úgy látszik, a Nemzet Magvetője, aki minden lyukat magáévá tesz, legyen az titkárnőn vagy görögdinnyén, megirigyelte a médiatörvény ellen tiltakozó facebook-mozgalom hatását, persze lehetett valami hasonlóra számítani akkor, amikor a Kedves Vezető a minap azt hazudta Brüsszelben*, hogy, biza, ők a választást a facebook-on nyerték meg (mmuhaha). „Spontán” lelkesedés támadt széles e hazában a tömegek körében, hogy hadd csatlakozzanak mán e felhíváshoz, kábé annyira önkéntesen, amennyire „spontán tüntetéseket” rendeztek az Állatfarmban a birkák Napóleon elvtárs támogatására. Spontán módon hívogatott telefonon csatlakozásra géphang, spontán módon került ki a felhívás a Fidesz kapuvári honlapjára, ha már az előző Hajrá magyar kormány eksön kudarcba fulladt.
Szóval, gyerekek, ne nézzük egymást hülyének, még ha azt is gondoljátok, hogy a zemberek nem látnak át a szitán. Ezt megint a Fidesz szervezte önmagának. De ha már így állunk, nem ártott volna ügyelni arra, hogy ne legyen minden második csatlakozó fake person, fantom személyiség, így növelve az egyetértők számát. Mert azért kevésbé hihető, hogy valódi ember rejtőzik például a Közügy Béla (ál)nevű (hamis) identitás mögött, aki sem rokona, sem ismerőse senkinek, ahogyan nem ártott volna ügyelni arra sem, hogy ha valaki Sándor néven jelentkezik be, akkor ne szólítsa magát utóbb Eszternek – így leplezve le a turpisságot. Van a Fidesznek egymilliós tábora, amennyi csatlakozót remélnek, fölösleges fiktív személyeket generálniuk, bár ez a módszer is sok mindent elárul tisztességükről és becsületességükről.
            Teljességgel infantilis ez a hozzáállás, amely azt akarja bizonygatni, hogy nekem több támogatóm van, bi-bi-bí, nekem nagyobb a pöcsöm, bi-bi-bí. De hát ilyen gyermekded, ámbátor igen veszélyes játékokkal szórakoztatja magát Deutsch Tompika, melyről ez jut az eszembe:
 
 
 
            De nézzük mihez is adta nevét Tompika. Gereblyézve néhány szösszenetet az oldalról, a hozzászólók minden második sorban hazaárulóznak, a médiatörvény ellenzőit „férgeknek” titulálják, akasztással fenyegetőznek, az állampolgárság megvonását javasolják, Bokros Lajost pedig egyszerűen „faszszopónak” (!) nevezik. Üres agyammal sajnos nem tudom megítélni, hogy ezek a kijelentések vajon a polgári avagy a keresztény értékrendbe tartoznak-e.
            Az infódobozban az szerepel, hogy „elég abból, hogy a szocialisták az ország ellen uszítják külföldieket”. Az imént idézett, polgárilag elegáns stílust figyelembe véve azonban nem fordítva áll a helyzet, hogy éppen ez az oldal, ez a hangvétel az uszító? A kérdés költői. A legolcsóbb és egyúttal a legocsmányabb „érv” állandóan hazaárulózni, ez afféle népszokás, hazaáruló volt már Károlyi Sándor, Kossuth Lajos, Károlyi Mihály is. Ahogyan olcsó fogás mindig a néppel takarózni, a nép érdekére hivatkozni, de aztán kiderül, hogy az ő szótárukban csak az lehet a nép, aki a Bölcs Vezér bocskorát nyalja. Ha nem fogadod el, hogy Orbán jobbágya vagy, máris csak hazaáruló lehetsz. Igen, Tompika. Elég a hazugságaitokból!
            Nem furcsa, hogy Rákosi, a másik Bölcs Tanító ugyanezzel a retorikával jött elő mindig? Nála is csak a „nép ellensége”, „elhajló”, „revizionista” lehetett mindenki, aki nem fújta az ő vuvuzeláját. Nála még az is „kulák” volt, akinek minden földjét elszedték. A kulákot ma multinak címkézik. Még az önnön hatalmuktól megmámorosodott Fidesz sem gondolhatja komolyan, hogy az egész világ sajtóstul, értelmiségistül a szocialisták kezében van, beleértve a jobboldali „szegény” Merkelt és Sárközyt. Az utolsó felvonásban úgyis kiderül, hogy Dürrenmatt Fizikusok c. drámájában azok az őrültek, akik másokat neveznek őrülteknek.
            Persze a Fidesz mindig is imádott másokra mutogatni, saját bűneit másokra tolni, de ahogy Gogol mondta: „Ne a tükröt hibáztasd, ha görbe a pofád”. Márpedig Daniel Cohn-Bendit retorikailag ragyogóan felépített brüsszeli* beszédében megmutatta a tükröt a Minden6ó vezérnek, hogy kicsoda is ő valójában, és most mit is művel:

 

 

*Errata: Most, midőn a sezlonyon héderezve tolom az agyamba a hitlerszalonnát, jövök rá, hogy elkúrtam. Természetesen nem Brüsszelről, hanem Strasbourgról van szó.

 

A bejegyzés trackback címe:

https://kapuvar.blog.hu/api/trackback/id/tr52608230

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása