A magyar internetes szcénában már többször leírták a papagáj terminus technicus szabatos definícióját. A papagáj olyan állatfaj (madár), amely fogságban jól tartható, népszerű élőlény. A papagáj ketrecben tartott díszállat, táplálékban nem válogat, természetére nézve igénytelen, jól tűri a kalitkát. Az ornitológusok szerint a papagáj megtanítható az emberi beszédre is, különös képessége van arra, hogy azokat a szavakat, melyeket sokszor hallott, utánozza. A papagáj a hallott szavakat képes elismételni akár többször is egymás után. A papagájnak a beszédre való képessége azonban nem jelenti azt, hogy értené is, amit mond, mert gondolkodása fejletlen, a szüntelen ismételgetésen túl önálló gondolkozásra képtelen, megrekedt az evolúció egy bizonyos fokán. A fentiekben leírt madárnak a prototípusa a tudomány általános megfigyelése szerint egy bizonyos Szijjártó Péter nevű példány, aki nemcsak stílusában, de beszédtempójában is képes pontosan utánozni Gazdájának szavait, és a szája szélére kiült gúnyos mosolyát illetően is tartójának hű mását képezi.

Ezek a madarak képesek arra, hogy csoportokba verődve egymástól is átvegyék a szavak ismételgetésének képességét, anélkül, hogy tisztában lennének vele, mit is beszélnek. Ezt hívja a madártani szaktudomány papagájkommandónak. A papagájkommandó tevékenysége folytán olvasható a kapuvári Fidesz honlapján egy írás, melynek címe: „Nekünk tetszik a kormány tevékenysége”. Lefordítva magyarra: a Fidesznek tetszik a Fidesz. Ezt nem tudom másként értékelni, mint nárcizmusként, verbális maszturbációként. Ahogyan Bástya elvtárs mondta hajdan: „Szerénység! Ha én valamit szeretek magamban, az a szerénység.” A honlap kezdőlapján büszkén virítanak az európai uniós színek, miközben a kormány rohamtempóban radíroz ki bennünket Európából, és miközben Európa példátlan össztűz keretében mutatta meg, nem kér a mucsaiságból, nem kér a demokrácia elpusztítóinak politikájából. Nem a tükröt kell hibáztatni azért, ha ronda, amit benne láttok. Nem azért bontottuk le a szögesdrótot Andaunál, hogy Orbán vezér visszaépítse!

A Fidesztől megszokott alázathoz híven persze nem is meglepő, ha az említett írás első mondata így szól: „Valamit nagyon jól csinál az Orbán kormány, ha a baloldal a világvégét vizionálja. Az ellenzék reagálása mutatja legjobban, mennyire jó a kormány irányvonala”. (Most azzal a mellékszállal ne foglalkozzunk, hogy még Puli bácsi autentikus hejesírása szerint is az Orbán-kormányt kötőjellel írják.) De azért enyhén szólva is eléggé vastag rinocéroszbőrt kellett növeszteni arctájékra ahhoz, hogy ezt az elképesztően cinikus és arcátlan mondatot leírja valaki, különösen azok után, ami az elmúlt napokban történt.
Kedves elvtársak! Nem kellene inkább egy kicsit hallgatni és kukoricára térdepelni akkor, amikor az ember pofájáról  lesül a bőr – helyettetek! Nem kéne egy kicsit se visszavenni az arcotokból, amikor egy gyalázatos médiatörvényt elfogadtatok?
A Fidesz megtámadta a demokrácia alapintézményeit, és még elvárja, hogy tapsoljon a világ hozzá. A jól bevált fideszes trükk alapján nem érvel, hanem megbélyegez, a kritikákat „baloldalinak” titulálva, így akarván elhitelteleníteni azokat. Nem, kedves elvtársak! Ez nem pártpolitikai kérdés, a Fidesz azt teszi tönkre, amit a demokrácia kivívott magának. Nincs fideszes sajtószabadság, meg mszp-s sajtószabadság. Sajtószabadság vagy van, vagy nincs. A galád módon megszavazott médiatörvény ellen a faszbukon a civilek tiltakoznak, ők a nép, akiket állítólagosan képviseltek, nem a „baloldal”, mellesleg, mind az öt parlamenti párt szavazói jelezték csatlakozásukat a mozgalomhoz. Senki nem adott felhatalmazást ahhoz, hogy önkényuralmat építsetek. Nem vagyunk a jobbágyaitok, önálló gondolkodásra képes öntudatos polgár a becsületes nevünk, mi nem zsinóron rángatható alattvalók vagyunk, az a Schmitt Pajabá.
 
 
Ha a Nenyi kifüggesztése, a magántulajdon szentségének megsértése, az alapvető jogok semmibevétele, a visszamenőleges törvénykezés, az alkotmánybíróság hatáskörének bosszúból való korlátozása után maradt még bennetek egy csöppnyi tisztelet a demokrácia iránt, nem kellene egy kicsit elgondolkozni, hogy végső soron kit és mit képviseltek? Biztos, hogy az egész világ kommunista, csak ti vagytok Tévedhetetlenek? Ez lenne a Fidesz újbeszél szótárában az úgynevezett „keresztény alázat”? Az a párt, amelyik így viselkedik, vajon mit értett meg 1848 vagy 1956 szelleméből? A demokrácia nem úgy működik, mint a 16. század, hogy „akié a föld, azé a vallás”. Az ország pedig nem a Fidesz hitbizománya. Persze aligha lehetnek illúzióim, hogy vasutasból lett önkormányzati képviselők, meg pincérből lett alispánok akár csak egyetlen mondatot is olvastak volna Rousseau-tól vagy Montesquieu-től, hogy tudnák, mik azok az emberi jogok, mi különbözeti meg az önkényuralmat a jogállamtól, és mi az a polgári állam. Papagájkommandó helyett ideje lenne gondolkozni, mielőtt katasztrófába sodorjátok az országot.
Fellegi Tamás már informálisan beismerte (persze utólag már módosítva, sőt, ott sem volt, sőt, ő nem is miniszter): „we fucked it up!”. Igen, elvtársak! Elbasztátok!
 

 

10 komment

Címkék: 1984

A bejegyzés trackback címe:

https://kapuvar.blog.hu/api/trackback/id/tr792572215

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

miami press 2011.01.10. 18:35:48

Akinek a jóisten hivatalt adott, annak majd csak ád hozzá észt is... Vagy?

Te, P. mester!Ezek még mindig nem értik, miről szól a történet. Ezek még (főleg itt a végeken) mindig a farkuknak örvendeznek, a sokharmados győzelemnek. Oszt jónapot! De hogyan tovább? Innen lenne érdekes a kihivás, no de we fucked it up. Vagy a másik próféta: elszabtuk. Oszt utólag már szabhatjuk. Klasszikus gondolatok. Magvasak. Hasonló az "elkúrtuk"hoz. De az legalább aztat is mondta, hogy: eddig. Oszt mostantól vagy jól csinyáljuk, vagy vissza a esztergapadhoz, meg az aluminiumtálcához, - uraim.
Főúr! Fizetnék!

P.mester 2011.01.10. 19:19:55

Ez a komment se jelenik meg?

P.mester 2011.01.10. 19:43:36

Na mán oké!

Anélkül, hogy belemásznék ebbe az "ízig-vérig európai" médiatörvénybe, hogy micsoda hatalomkoncentrációt ad (márpedig alkotmányos alapelv a hatalmi ágak szétválasztása), hogy milyen homályos megfogalmazások alapján lehet büntetni (bárkit gyakorlatilag bármiért horribilis összegre), hogy az egész törvénynek a szelleme a megfélemlítést sugallja, csak egyet mondanék. Az Európai Unió Alapjogi Chartáját mi is aláírtuk, azaz magunkra nézve kötelezőnek fogadtuk el.

A II. 11. cikkely első bekezdése kimondja:

"Mindenkinek joga van a véleménynyilvánítás szabadságához. Ez a jog magában foglalja a véleményalkotás szabadságát, valamint az információk és eszmék megismerésének és közlésének szabadságát anélkül, hogy ebbe hatósági szerv beavatkozhatna, továbbá országhatárokra való tekintet nélkül."

Hangsúlyozom: "anélkül, hogy ebbe hatósági szerv beavatkozna". Márpedig a Médiahatóság hatóság. Innentől miről beszélünk?

A charta letölthető:
eur-lex.europa.eu/LexUriServ/LexUriServ.do?uri=OJ:C:2010:083:0389:0403:HU:PDF

Persze nem vagyok naiv, mert az ízig-vérig "keresztény" meg "demokrata" Kurrah Péter elszólta magát, mi a törvény valódi célja: "a sajtószabadság politikai befolyást biztosít azoknak, akik nem rendelkeznek demokratikus felhatalmazással". Hogy világos legyen: cél a kormányétól eltérő vélemények elhallgattatása, hogy ne derüljön ki, ki mikor hazudik, ki mit lop. De ez is szép: "nem rendelkeznek demokratikus felhatalmazással". Mégis mi a faszt kéne csinálni az újságíróknak? Választáson kéne elindulni, hogy újságot csinálhassanak. Totális agyrém!

Kedves "demokrata" Harrach Péter! Szégyelld magad, de kurvára! Amit csinálsz, azt hívják esküszegésnek, hatalommal való visszaélésnek.

P.mester 2011.01.10. 19:49:57

Ja, és mondja ezt annak a fantompártnak a tagja, amelynek több tagja van, mint szavazója.

miami press 2011.01.10. 22:33:53

@P.mester: Igen, a sajtószabadság azoknak is beleszólást biztosít a politikába, akik nem éppen a regnáló párt képviselői, vagy éppen szekértolói. Ezért nevezik hatalmi ágnak. Mert a képviseleti demokrácia nem azt jelenti, hogy mindenki más ki van zárva a hatalomból, csak a választáson xx/3-ot nyert párt mostantól az atyaúristen. És főleg nem azt, hogy ennek tudatában akkor azt csinálunk, amit akarunk. ("...a zemberek felhatalmaztak" No, de mire?) A választási győzelem, - főleg, ha nagy arányú - borzasztó nagy felelősség. Amihez azonban nem mindenki nő fel. No, ezért kell a szabad sajtó. Hogy a nyilvánosság ellenőrizze az államot. Hogy hogyan kufárkodik a megszerzett hatalommal, a lehetőséggel. Vagy épen ezért nem kell a szabad sajtó. És itt nem a konkrét megfogalmazásról van szó, nem a kilátásba helyezett szankciók nagyságáról, hanem az elvről. Én jó demokrataként elismerem a választáson győzött párt hegemóniáját akkor is, ha nem éppen az én elképzeléseimet képviseli. Mert a demokrácia a többség uralma. De nem a többség diktatúrája, ami azt jelentené, hogy a kisebbségnek ettől kezdve kuss. Én még itt vagyok akkor is, ha nem fideszes vagyok. Elismerem a játékszabályokat: 4 éven keresztül a fidesz megmutathatja mit tud, de azzal a rizikóval, hogy kudarca esetén 4 év múlva nem övé lesz a választási többség. Mert pl. elkúrták. No, ezt a rizikót akarja a diktatúra a nyilvánoság korlátozásával minimalizálni, netalántán kizárni. Aki pedig ilyet tesz, az nem a sajtószabadságot, mint olyant veszélyezteti, hanem a demokráciát magát. Nem a sajtómunkások kenyerét féltem, hanem azt, hogy a jól kipróbált demokratikus váltógazdaság leszen igy kikapcsolva. Mert nincs "örökös miniszterelnök", meg nincs a "haza ellenzékben", meg nincsenek hasonló baromságok. Hanem problémák vannak, amiket meg kell oldani. Ma nekem van jó ötletem rá (meg jó csapatom, jó marketingem hozzá), de ha nem megy, hát 4 év múlva megkapom érte a büntetést, és valaki más ezáltal a lehetőséget, hogy bizonyitson. Az ellenfelem meg nem az ellenségem, nem a haza ellensége. Nekem még így tanították. Igaz nem vendéglátót végeztem.

oszkár írja 2011.01.12. 19:58:10

Ezek mindenkit hülyének akarnak nézni. Borzalom mennyire ragaszkodnak saját megalkotott ostobaságukhoz. Azt nyilatkozta, ez a fasz (egyenes beszéd 2011.01.12 19:45 kor), hogy ha a médiatörvényt lefordították volna arról ő tudna! Persze majd arra várnak márhol, hogy őfelségük lefordítsák és az az igaz, ha más aki letudja fordítani magyart angolra az már nem igaz helytelen.
Ezek alapján azok tudnak magyarul beszélni, akik előttük (fideszék) letették a saját új nyelvszótárról szóló fidesz által összeállított nyelvvizsgát. Nevet nem tudok írni, mert nem tudom a faszfej nevét.

VIKUNYA 2011.01.21. 19:28:52

hehe, ezt lájkolom, pont ez jut nekem is eszembe a szíjgyártóról...

oszkár írja 2011.01.21. 19:58:09

Örülök, hogy egyetértünk

oszkár írja 2011.01.21. 20:08:53

Ma meg ez a deter deutsh beszél természetesen máshogy akarja a narancsot facsarni mint ahogy kell. Ennyire ostoba, idétlen mást szóhoz nem engedő csak jár a szája, de nincs értelme sőt még mondanivalója sincs. Hogyan is lenne uszításról beszél, kérdezem ki uszított nyolc éven keresztül folyamatosan? Ki nem vett aktívan részt a kormányzati munkából? Most meg uszít az mszp. Ezt állítja, hát álljon már meg a viktátor agymenete és néha gondolkozzon. Jön ez a deutsh mennyien szavaztak rá. Most számolja újra MA MENNYIEN SZAVAZNÁNAK RÁJUK.

oszkár írja 2011.01.21. 20:24:47

Meg kedves fideszesek MA TÖBB KOMMUNISTA VAN A FIDESZBEN, MINT AZ MSZP-ben, úgyhogy ne kommunistázzatok, ha szabad kérnem. ELÉG VOLT MÁR MOST A KORMÁNYZÁSOTOKBÓL, és még egy év sem telt el.
süti beállítások módosítása