Don-kanyarnak a megboldogult Don Vendéglő nyomán azt az útszakaszt szokás titulálni Kapuváron, ahol a Szent István király út a Fő térre ívesen befut. Amikor nyugatról a wulkaprodersdorfi Frantzi berobog Pobjedájával a kapuvári Belvárosba, Sopron felől szép rálátással egy terrortámadás hívogató látványa fogadja. Ez:
 
 
           
 
         E csodálatos építészeti remekmű a Kunczi Kft. keze nyomát őrzi, és különösen figyelemreméltó, milyen parádés égi harmóniával sikerült megoldaniuk az átmenetet két épület között, melyeket szinte észrevétlen módon illesztettek egymáshoz. Még az a szerencse, hogy az új lakó- és üzletház tiszteletben tartja környezetét és a múltat, és nem nyomja agyon ormótlan termetével a szomszédos Krón-ház földszintes épületét. A Kunczi Kft. újonnan felhúzott üzletháza az ambiente építészet tanítandó archetípusa lehetne a zegyetemen. Mármint, hogy így ne.
Az üzletházat 2003-ban emelték, mely szépen tükrözi a Kunczi Kft. kapuvári épületeinek szokásos igényességét, a városi tájképbe illő építészeti megoldásait, forradalmi újításait. Az üzletház háromszintes lett, igaz, ez régebben két szintnek felelt volna meg, így viszont olyan nyomi, mintha az Úristen ráült volna a tetejére azzal a nagy seggével. De legalább nem kellett annyi anyagot belepazarolni, és így még egy szint bepréselésével növelni lehetett az eladható terület nagyságát. Lehet, hogy a belmagasság e Tesco gazdaságos ökonómia révén olyan alacsony lett, mintha csak a prágai Zlatá ulička liliputi házacskái lebegtek volna a tervező szeme előtt, de hát a pénzre konvertálható területnövelés szempontja mindent felülír. Kunczi azóta is szorgosan rajzolgat az írólapon, és sorra húzza fel megkapó épületeit a városban, igaz, hogy fele kong az ürességtől, és permanensen ki van függesztve rá az ELADÓ tábla, de neki ez valamiért még üresen is jó üzlet.
Aztán ennek az építészeti műremeknek a tetején ott díszeleg két, magát toronynak hazudó csöcs, végein két mellbimbóval. A homlokzaton sehová nem kapcsolódó ívelt keretek álornamentikája, minimálgondolat, tucatépítészeti panelek. Az a páratlan megoldás pedig, ahogyan az üzletházat a szomszédos Krón-házhoz ragasztotta, kifinomult ízlésvilágról és szofisztikált világképről árulkodik. Kunczi László 2009-ban a megyei önkormányzattól díjat is nyert végtelenül csiszolt gondolati építményeiért. Az indoklást, mely Szakács Imre megyei önkormányzati elnök honlapján is ott virít, érdemes idézni: „Kapuvár szülötteként mindig is erősen kötődött a városhoz, szívügyének tekinti a helyi városkép alakítását, fejlesztését. Munkáira a letisztult, igényes formavilág, az építmények környezetbe illesztése jellemző”. Az utolsó argumentumot azért szeretném még egyszer megismételni, annyira szép: „az építmények környezetbe illesztése jellemző”. Még szerencse, hogy ilyen szakavatott és agyonművelt főket szokás Győr-Moson-Sopronban megyei elnököknek választani, mint ez a sehallselát Szakács Imre. Mert ha ez az épület „környezetbe illő” és „igényes”, akkor Szakács ezt az épületet vagy vakon nézte vagy pedig egy saját Mátrixot épített magának, ahol – Baudrillard-ral szólva – a szimulákrum elsőbbsége dívik.
Gondolom, Libeskind is Kapuvárra szokott járni tanácsért Kunczi Lászlóhoz, hogy aszongya: „Mr. Laszlo! Én fagyok egy boldog látni your csodálatos hauzaid. Nincs van nekem shemmi ötlet, el vatyok veszve abszolutli. Csinalni én fogok te épületeidből egy adaptésönt”. Irigykedjen csak ez a rohadt Libeskind, meg még legyen nagyobb baja is, mert van ám nekünk is sztárépítészünk, lokál hírónk, ám-lám, ki is tüntetjük megyei díjjal. Libeskind meg a Ground Zero projektjével elmehet a büdös pelcsába.
Mert, bizony, mi még arra is képesek vagyunk, hogy ha nincs nekünk Ground Zerónk, akkor majd csinálunk egyet. Merthogy nemcsak a Fő téri üzletházat sikerült ilyen igényesen hozzáilleszteni a Krón-házhoz, hanem a másik oldalról az ún. Márványházat is.
 
 
 
Most az összhatás olyan, mintha a Don-kanyart háborús támadás érte volna. Közben ezt a múlt századi szegény épületet mindkét szomszédja teljesen agyonnyomta, ellehetetlenítette, és nem tudom, van-e még mód e szándékosan pusztulásra ítélt ház megmentésére. Így vigyázunk hát építészeti örökségünkre. Köszönjük e remek teljesítményt a Kunczi Kft.-nek. És nagy respekt a múltra (szavakban) mindig kényes polgári önkormányzatoknak is, mely egyfelől kiadta az építési engedélyt, másfelől pedig elismerésre méltatta ezt az építészetet. Mert a Kunczi-féle építészetre nem a „környezetbe illesztés jellemző”, hanem a terrortámadás a jó ízlés ellen.

 

A bejegyzés trackback címe:

https://kapuvar.blog.hu/api/trackback/id/tr782412542

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Menci 2010.11.02. 20:50:58

Szűmből szóllottál. De hát ezt már megvitattuk vala. Már csak ama kérdés marad: késő-e, avagy nem, városképben gondolkodni. Menthető-e a menthető? Leszen-e tájház, avagy nem? Mer a parasztházakat lebontották, a polgárikat meg környezetkímélően beépítik, vagy művanyagablakkal agyongyakják, művanyagfóliával feliratozzák. A szolid, visszafogott polgári ízlés!

P.mester 2010.11.02. 23:54:52

Ráday városvédő műsorát is megszűntették, így hát gondolom, marad helyette a "polgári" ízlés.

józsó 2010.11.03. 10:48:56

A város vezetőinek és építészeinek érdemes lenne megnézni hasonló nagyságú településeket tőlünk nyugatra és keletre. Találnának rá példát, hogy kell városképet alakítani.

oszkár írja 2010.11.03. 18:12:08

Elég baj, hogy ami volt minden házat eldozerolták a Krón házat miért is hagyták meg nem tudok rájönni. Mit akartak abból kihozni, hogy meghagyták. Amíg a márványház volt csak meg még úgy véltem redbeteszik a Krón házat és körülötte kialakítanak egy normális képet, de mikor elkezdék építeni ezt az üvegházat, ami főleg azért kellet, megkozkáztatom kijelentésem mert a rossz+mann bekebelezte a területet így fennhatósága alá került, avagy pincér felbukó elvtárs látott benn pénzt mindkettő meg mégjobb kedvem elhanyatlott mint a friss fagyot látott krizantém. Ám mikor kialakult az üvegház kialakult az Eszterházy sétány és rápillantottam a volt csitei rezidencia melletti járdáról bevallom nekem összességében tetszik. Viszont, amikor először mentem az ominózus útón, ami a Krón ház felé vezet, hirtelen felkiáltottam: ez most így mi a lfasz! Tönkrebasztátok a területet, mi a fszér kellett ennyire belemászni a Krón ház falába? És mint hókuszpók qva mérgesen morogtam még egy jó ideig és messze még dörögtem. Után még elképzeltem egy mentési gondolatmenetet a Krón házról amit szerintem meg lehetett volna tenni, ha a márványépülettel egy vonalba hozták volna és az egészet felújítva vagyis akarom mondani restaurálva egy helytörténeti majdhogynem múzeummá lehetett volna tenni. Tudom ezen röhögtök, méghogy így meg úgy restaurálni... Szerintem meglehetett volna és beleillett volna a mostani képbe. Sebaj, majd az is eljő mikor lebontják a Krón házat és egybeébül az üvegház a márványházzal és talán abból meg lesz egy gyémántház a közepén. Az a három meg olyan ékköve lesz a városnak, hogy mindenki a csodájára fog járni, vki anyázva vki qvázva. Az előbbi azért mert milyen szar lett az utóbbi meg azért mert milyen jó lett.

Menci 2010.11.03. 22:50:28

@oszkár írja:
Nem, Oszkár nem röhögünk rajta! Esetleg kínunkban. Minden szavad igaz neked is. A sorsa megpecsételődött, marad a bontás, a telek értékesítése, ahogy a nagy könyvben meg van írva. Ahogy meg az utcaképet kialakították, a telket kimérték, a két házat összebiggyesztették, az valami bájos! Ha a Honvéd utcában történik, akkor sem helyes, de nem böki a szemet, no de a Donkanyarban, a legexponáltabb pontján a városnak....! Hát főépítész legyen, meg műszaki előadó, meg építési osztály a talpán, aki ilyet kitalál, sőt aláír! Mert valaki megtervezte (10 centit belevésett az üvegház tűzfalába!!!! Mert minden centiért kár!) Meg valaki engedélyezte!!! Az építészekről meg P. Mester valahol elmondta a véleményét. Nekem meg csak Bertók Kálmán jut eszembe: "mi a különbség a fülemüle, meg a veréb között? Semmi. Mindegyik Zeneakadémiát végzett, csak a veréb levelezőn." Madár-madár. Építész-építész. Tornyocskák-csöcsök. Esetleg biggyeszt a "civil szervezet" valami szobrot oda a ház előtti háromszegbe, a gazba. Városképileg. Meg városfejlesztésileg. Meg politikailag. Oszt jónapot! (Bár inkább ház, mert abban lóvé van, nemcsak önmegdicsőülés.)

oszkár írja 2010.11.04. 17:46:12

Amit zárójelbe tettél Menci az lesz a sorsa szerintem, de kinek lesz oda valami felhúzva és egyáltalán mi a lfasz fér oda el szerintem nincs kétszáz négyzetméter az egész ráadásul trapéz forma, ami még hasznavehetetlenebbé teszi az egészet, de nem vagyok megijedve hisz az építÉSZ-ek kiváló tervrajzot készítenek csak nehogy le kelljen bontani a márvány és az üvegház falából ha ilyen jól tudnak mérni. Aszt, meg ki írta alá hát bassza meg elviszem én a balhét, mert gazda az nem lesz, meg ha lesz akkor is valszínű tervrajzon még minden jó volt, csak amikor az alapot ásták kicsit elnézte a markológép vezető a kitűzött lécet, oszt ilyenkor má nem lehet mit tenni, felépül úgy, így mégjobban sárbadöngölve a Krón ház méltóságát, ha szabad ilyen nyálasnak nevén nevezni. Max fizetett kártérítést amiért Krón házat kissé befalazta, de lehet hungarocelles kacat az üvegház külső vakolata, ha ezt vakolatnak nevezik, mert ez csak egy lfasz nem vakolat, vakolat az ami a Krón ház falán van az vakolat! Ezek az új tegyük fel qva gyorsan sok pénzért a hungarocellt, amit mellesleg főleg faházak külső borítására használtak, de át kellet venni azt a jó szokást a téglaépületekre is. Na,visszatérve lehet az is, hogy már akkor (el) és megvette a Krón házat az építÉSZ egylet és nyugodt szívvel azt tett tesz, amit akar és akart hisz az övé a terület. Sajna nincs arra pénzem, hogy telekönyvben megnézzem kié most a Krón ház.

oszkár írja 2010.11.04. 17:54:17

A rosseb egye meg, hogy itt mindent meglehet tenni, mert ha magántulajdonban van még azt mondom nem lehet mit tenni én sem szeretném, ha az én ingatlanomba vki belepofázna. No de ha nem magántulajdon akkor a városnak kutya kötelessége lett volna megóvni. ki gondolta azt, hogy a győri Frigyes laktanyából szerintem ilyen jó épület lesz újra, amikor faágak lógtak ki belőle. Tehát van szerintem jó építÉSZ, csak hát lehet azt kereni kellett volna a városvezetésnek.

Menci 2010.11.04. 18:19:40

@oszkár írja:
Hogy most a hungarocell miatt vagy a kőművesek által, vagy csak úgy trehányságból lett elkövetve a befalazás (ilyet már láttam ókori meg középkori falrészletek találkozásánál igy kötve össze 1000 évet), a lényeg már nem ezen van. Amit elb...tak "eleink", azon már ne bosszankodjunk, csak szörnyülködjünk. Hanem ami még ezután jön (mert jön, abban biztosak lehetünk), AZ ne legyen ennyire elq..va. Városközpont (városháza környéke, park,...), tűzoltóság melletti terület (Wass Albert onnan kiált hegyeinkért, további szobrok várhatók), a Hanság és a Kisrába épületei (mert előbb-utóbb úgyis bontás lesz a megérdemelt sorsuk), ....
Nehogy kósza leveledző, de vonalas épitészek kezébe kerüljön az archicad (ld. csöcsök), meg ne versengő épittetők kezébe kerüljön a buksza, és főleg ne pincérek kezébe a városfejlesztés. Van ennek a városkának valamelyes patinája (ha a cifra vakolatoktól, a rusnyafehér portáloktól, meg a kib...tt feliratoktól megszabaditanák, akkor még több is lenne), amit szolidan lehetne ötvözni a 21. századdal. De ahhoz izlés kell, szakember kell. Közterekről van szó, a köv. 50 évre, nem pedig üzletről, nem pedig önmegdicsőitésről szól a történet. Ameddig ez nincs garantálva addig nem szabad hozzáfogni az alkotáshoz, mert abból csak olyan sül ki, mint a Krón-ház esete a városfejlesztéssel.

oszkár írja 2010.11.04. 20:00:59

@Menci: Jó, hogy elmondjuk a véleményünket, elképzeléseinket, de attól még a szakemberek nem jönnek valakinek tenni kell érte, legelőbb szerény véleményem szerint a képviselőtestületnek,vagy a városszépítőknek, mert ők vannak olyan posztban, hogy tehetnének érte. Kérdés érdekli e őket? Vagy nem? Egy új városszépítő "egylet" ha lenne! Én nem tudom mi zajlik a háttérben ezen a téren ha zajlik egyáltalán.

Menci 2010.11.05. 00:01:37

@oszkár írja:
Azt hiszem, ez régi hiba, országos hiba (mostanában meg különösen). Mondjuk a magunkét, igy kéne, meg úgy, de igazából nem emeljük fel a hangunkat. Várunk a "másikra". Persze, hogy érdekli a szakembereket, a képviselőket a dolog, dehát vannak más szempontok is... És azok mindig vannak.
Pontosan ez az, ami hiányzik ebben az országban: a civilcourage, a polgári társadalom, aki maga intézi az ügyeit. Vagy képviselői útján, vagy saját kézbe véve. Mert "más" nem intézi őket. Az orrunk alatt dörmögni, meg a fórumokon okoskodni kevés! De ez munkával jár, kellemetlenséggel jár, és főleg felelősséggel jár. Az önkormányzati ülések nyilvánosak, mégsem megy el senki. A városszépitő egylet nyitott, ott is lehetne érvényesiteni az érveket. Meg aztán jogunk van megismerni a terveket, oszt véleményezni. Oszt ki csinálja (velem együtt)?! Hát addig valóban ne fantáziáljunk a fórumokon, ne durrogjunk a kocsmákban, - és főleg addig ne várjunk nekünk megfelelő változást. Subsidiaritás.
Addig pedig nézhetjük (bosszankodva), hogy azok érvényesitik az akaratukat, akik vették a fáradságot és odaállnak, és keresztülboxolják ilyen-olyan érdekeiket. De ők legalább odaállnak. Lehet, hogy nekünk is oda kellene állni?
süti beállítások módosítása