Ferenc József császár és király 1910 március 4-én nemességet és ezzel együtt címerhasználati jogot adományozott Hausser Rudolfnak, aki ezentúl a kapuvári nemesi előnevet is viselhette. Kapuvári Hausser Rudolf az indoklás szerint katonai érdemei elismeréséül jutott a nemességhez, a Balkánon teljesített szolgálataiért, kiváltképpen az 1882. évi boszniai és hercegovinai hadműveletekben vállalt szerepéért (Bosznia–Hercegovina az 1878-as berlini kongresszus értelmében a Monarchia katonai megszállása alá került). Hausser Rudolf felesége S. Kovács Ilona volt, fiát szintén Rudolfnak hívták. A névazonosság miatt nem tudom melyik, de vagy az apa, vagy a fiú 1862-ben született és az első világháborúban, 1918-ban a piavei fronton harc során esett el.
 
 
Hausser Rudolf őrnagy részére a magyar nemességnek a Kapuvári előnévvel való adományozása
 
Mi Első Ferencz József (: következik a nagy czim:) Emlékezetül adjuk ezennel tudatván mindenekkel kiket illet:
Hogy Mi, Személyünk körüli magyar ministeriumunk ideiglenes vezetésével megbizott Miniszterelnökünk előterjesztése folytán kegyelmes tekintetbe és figyelembe vevén Hausser Rudolf őrnagy Hivünknek Felségünk és Felséges Uralkodó Házunk iránti állandó, valamint harmincz évet meghaladó, úgy békében, mint az 1882. évi boszniai és herczegovinai hadmüveletekben, éspedig a trnovoi ütközetben, a Vratló rési felderitő ütközetben és Ulok  elfoglalásánál az ellenség előtt teljesített, második osztályu ezüst vitézségi érem adományozása nemkülönben legfelsőbb Megelégedésünk nyilvánitása által is méltatott kifogástalan katonai szolgálatát, nevezett Hausser Rudolfot és hites nejétől született S. Kovács Ilonától Rudolf nevű fiát, s Isten áldásából netán ezután születendő mindkét nembeli valamennyi törvényes ivadékát és maradékát, mind az imént emlitett érdemekért, mind pedig királyi kegyelmünk és kegyelmességünknél fogva, melylyel dicső emlékezetű Elődeink, a boldogult magyar királyok példájára, mind azt, ki Felségünk és Felséges Uralkodó Házunk és Magyarországunk szent koronája iránti szép, jó és nemes tettek által magának érdemeket szerezni és az erény ösvényét követni törekszik, jutalmazni és hathatós buzditásul, a jutalom kitünő és maradandó jelével és emlékével feldisziteni szoktuk királyi hatalmunkból és különös kegyelmünk és kegyelmességünkből Magyarországunk és társországai, valós, igaz, régi és kétségtelen nemesei közé és sorába, a Kapuvári előnév használhatásának engedélyezése mellett felveendőnek tartottuk, legfelsőbb királyi akaratunk szerint kegyelemesen megengedvén, hogy ezentúl jövendő örök időkig fennevezett Hausser Rudolf és mindkét nembeli valamennyi törvényes ivadéka és maradéka a Kapuvári előnév használata mellett mindazon jogokkal élhessen és birhasson, melyekkel emlitett Magyaroszágunk és társországainak valóságos, igaz, régi és kétségtelen nemesei eddigelé törvény, vagy hajdani szokás szerint, bármikép éltek és birtak, vagy élnek és birnak.
Mely iránta tanusitott legfelső királyi kegyelmünk és kegyelmességünk bővebb tanulságául s a valóságos, igaz és kétségtelen nemesség örök időkig fennmaradó jeléül Neki és mindkét nembeli valamennyi törvényes ivadékának és maradékának következő czimert vagy nemesi diszjelt adtuk és engedtük:
 Álló, csücsköstalpu paizs kék mezejében jobbrafordult pánczélos jobbkar, aranymarkolatu görbe kivont kardot tart, melyre zöldelő babérág fonódik. A paizs felső jobb sarkában hatágu arany csillag lebeg. A paizsra helyezett, jobbraforditott koronás nyilt lovagsisak disze: a koronából kinövő jobbrafordult, vörös nyelvét kiöltő arany oroszlán jobb előlábában aranymarkolatu görbe kivont kardot tartva, melyre levágott török fő van tűzve, balját pedig ragadozásra nyitja. A sisak takarója jobbról és balról kék-arany.
Kegyelmesen elhatározván és megengedvén továbbá, miszerint ezen cimert, vagy nemesi diszjelt, a jövendő örök időkig többször, nevezett, és ezentúl már nemes Kapuvári Hausser Rudolf mindkét nembeli valamennyi törvényes ivadékai és maradékaival együtt Magyarországunk és társországai valóságos, igaz, gyökeres és kétségtelen többi nemeseiként mindazon joggal viselhesse és használhassa, melylyel ezek törvény, vagy hajdani szokás szerint éltek és birtak vagy élnek és birnak, nemcsak akarjuk, de kegyelmesen parancsoljuk is, hogy ezen valóságos, igaz és kétségtelen nemesi czimmel, Őt és mindkét nembeli valamennyi törvényes ivadékai és maradékát minden rendű, állapotu, hivatalu, méltóságu és tekintetű egyének felruházottnak és diszesitettnek tartság és ismerjék. Minek emlékéül és örök jeléül többször emlitett Kapuvári Hausser Rudolfnak és mindkét nembeli valamennyi törvényes ivadékának és maradékának Apostoli magyar királyi függő pecsétünkkel megerősitett jelen czimeres nemesi kiváltságlevelünket tartottuk kegyelmesen kiadandónak és megengedendőnek.
Kelt a Mi őszintén kedvelt Hivünk, tekintetes és nagyságos Héderváry gróf Khuen-Héderváry Károly, belső titkos Tanácsosunk, Kamarásunk, az aranygyapjas-rend vitéz, első osztályu, vas-korona- rendünk lovagja, és a Személyünk körül magyar ministerium ideiglenes vezetésével megbizott magyar Ministerelnökünk kezei által, Bécsben, Ausztriában, Böjtmás hava negyedik napján, az Úr ezerkilenczszáztizedik, Uralkodásunk hatvankettedik évében.
 
Ferencz József s. k.                                                Gróf Khuen-Héderváry Károly s. k.
 

A bejegyzés trackback címe:

https://kapuvar.blog.hu/api/trackback/id/tr952080976

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása