P.mester 2010.04.12. 14:42

Ivanics reloaded

 

Ivanics Ferenc 3.0 version
A 2010-es országgyűlési képviselőválasztást a hatos számú kapuvári választókerületben aligha meglepő módon Ivanics Ferenc (Fidesz-KDNP) nyerte, a Fidesz pedig négy ciklus óta uralja egyéniben (is) a körzetet. A párt 1998-ban a 2009 végén meghalt Ágota Gábort indította Kapuváron, akinek akkor az első fordulóban a szavazatoknak még csak a 25, 91 %-át sikerült megszereznie. A jobboldali pártok összefogásának köszönhetően azonban a második fordulóban fölényesen győzött, a voksok 62, 80 %-át besöpörve. 2002-től kezdődőden immár három ciklus óta a Fidesz Ivanics Ferencet indítja jelöltként, aki eddig az első fordulóban minden alkalommal megszerezte a szavazatok több mint felét, így azóta a körzetben második fordulóra soha nem került sor. A rá adott szavazatok százalékos aránya folyamatosan nőtt, azaz Ivanics 2002 óta megállíthatatlanul izmosodik: 2002-ben a szavazatoknak még „csak” 56, 52 %-át gyűjtötte be, 2006-ban már 58, 63 százalékát, míg most elérte eddigi legjobb eredményét, a maga 66, 48 %-os szavazati arányával. Ha azonban a rá adott szavazatok számát nézzük, akkor 2006-ban egyéniben kevesebbet kapott, mint négy évvel korábban (2002-ben 18 649 szavazat, 2006-ban 18 627 szavazat), bár ez gyakorlatilag ugyanakkora támogatottságot jelent. Most viszont több mint ezer fővel növelte népszerűségét, 19 986 Kubatov-nyomógomb szavazott rá. Ivanics Ferenc tehát egyéniben harmadik ciklusát kezdi.
Vele szemben a legnagyobb rivális MSZP Kapuváron nagyot szoppantott a bréből. Az emeszpé jelöltje 2002-ben 28, 10 %-ot ért el, 2006-ban pedig a szavazatok 30, 54 %-t tudhatta magáénak. 2002-ben a szocik egyéni jelöltje 9273 szavazatot kapott, 2006-ban pedig 9703-at. Ezzel szemben, úgy tűnik, hogy most egykori szavazóinak majdnem kétharmada (!) intett búcsút nekik, 2010-ben Róka István ugyanis csak 3721 szavazatot kapott (12, 38 %). Kérdés, hova tűntek a korábbi baloldali szavazók.
 
 
Barna Kapuvár
Az adatokat nézve szerintem egy tekintélyes részük éles jobbkanyart vett, oszt elment a szélre. 2010-ben a Jobbik a körzetben 13, 81 %-ot kapott (4152 voks), s ezzel egyéniben a második helyet megszerezve maga mögé utasította az MSZP-t. Voltunk már Vörös Kapuvár, aztán Naranx Kapuvár, most pedig erősen barnulunk. Ez több szempontból is pikáns. A mostani választáson ugyanis a megyében csak két egyéni választókerületben nem a szocialista párt szerezte meg a második helyet, Győr 1-es (Győr környéke) és Kapuvár a kivétel, ahol a harmadik helyre szorultak, nálunk mintegy másfél százalékkal lemaradva a Jobbik mögött. Ezzel szemben Csornán csak 11, 40 %-ot kaptak, és ezen az sem változtat, hogy a piacon volt egy hasonló áru is, mert a MIÉP jelöltje még az egy százalékot sem érte el (az mondjuk szép, hogy akik a MIÉP-nek tolták a kopicetlit, azoknak csak alig a negyede szavazott ténylegesen rá). Sopronban a húrok pengetését párduckacagányra cserélő egykori Moby Dick-es Gőbl Gábor még szarabb eredményt produkált a maga 10, 61 százalékával.
A Jobbik a MIÉP-pel kötött házasságában 2006-ban a kapuvári körzetben csak 2, 64 %-ot ért el (840 szavazat), a négy évvel ezelőtti szavazóinak számát tehát megötszörözte. Ha ehhez hozzávesszük, hogy az MSZP saját szavazóinak csak egyharmadát tudta magához láncolni, akkor lehet kombinálgatni.
A kapuvári 11 szavazókört tekintve feltűnő, hogy a Maszop csak három szavazókörben tudott jobban teljesíteni a Jobbiknál a 11-ból (2-es, 3-as, 4-es – vagyis Házhely és Lakótelep), Öntésen listán döntetlen (egyéniben viszont a szélsőjobb jelöltje nyert), míg az 5. szavazókörben csak listán tudta beelőzni a Jobbikot, egyéniben nem. Ami azonban igazán meglepő, hogy a 8. és a 9. szavazókörben az MSZP két és félszer kevesebb szavazatot kapott a Jobbiknál. Ezzel szemben 2002-ben a 8. szavazókörben a MIÉP-Jobbik itt még csak 26 szavazatot kapott, míg a szocialisták ennek tízszeresét (!), a 9.-ben az arány ennél még durvább volt (15 MIÉP-Jobbik szavazó jutott 195 MSZP-sre). Akkor megint lehet kombinálni, hová tűntek a baloldaliak.
A 2002-es és a 2010-es arányokat összehasonlítva a 2009-es EP-választással, azt látjuk, hogy ezekben a szavazókörökben a Jobbik már akkor jócskán megelőzte az MSZP-t, sőt, jobban, mint most. Amíg most mintegy két és félszer több szavazatot kapott a szélsőjobb, addig 2009-ben a 8. számú szavazóhelyiségben 20, 13 %-ot (szemben az MSZP 3, 50 %-ával), a 9.-ben pedig 16, 47-et (szemben a 6, 35 százaléknyi szocialista szavazóval). Akkor Kapuváron en bloc a Jobbik 16, 65 %-ával szemben az MSZP 10, 34 %-ot szerzett, most ezen az arányon a szocialisták valamelyest tudtak javítani.
Minthogy a választókörzetben mind egyéniben, mind pedig listán valamennyi településen a Fideszé a pálma, izgalmasabb, mi történt a második helyeken. A 6. számú választókerület egészét nézve feltűnő, hogy települési bontásban a második helyen a Jobbik és az MSZP testvériesen osztozkodott. A választókörzet 52 településéből nagyjából 23-ban végeztek második helyen a szocialisták, a Jobbik pedig hozzávetőlegesen 28 településen, miközben Dénesfán egyéniben döntetlen eredmény született. Nagyjából meg hozzávetőlegesen: voltak ugyanis olyan települések (arról már nem is beszélve, hogy egyes városokban és falvakban több szavazókör is volt), ahol egyéniben az egyik, listán viszont a másik párt szerezte meg a második helyet.
Ebergőcön például egy szavazattal kapott többet a Jobbik jelöltje, viszont listán egyenlő állás született. Fertőbozon egyéniben a szocialisták kaptak eggyel több voksot, listán viszont a Jobbik már három szavazattal gyakta őket. Fertőszentmiklós 4. sz. szavazóhelyiségében egyéniben az MSZP egy szavazattal kapott többet, listás eredményük azonban ennél jobb volt. Répcevisen egyéniben a Jobbik egy szavazattal kapott többet, miközben listán döntetlen született. Mihályiban egyéniben a Jobbik, listán viszont az MSZP lett a második. Mekszikóban pedig hallatlan érdekes módon egyéniben a Jobbik kapott többet egy szavazattal ellenfelénél, miközben listán meg fordítva, az MSZP előzte meg a Jobbikot egyetlen szavazattal. Meglepő, hogy a fertődi lakos Róka István (MSZP) saját lakóhelyén sem tudott az átlagosnál sikeresebben szerepelni, az ottani 2-es és 3-as szavazókörben a Jobbik-jelölt legyőzte, és noha az 1-esben megelőzte a Jobbik jelöltjét, itt viszont Bozsvári István, a Civil Mozgalom képviseletében több szavazatot kapott nála, miközben Róka Tőzeggyáron csaknem háromszor annyi szavazatot kapott, mint a Jobbik.
 
 
 
 
 
 
Azok a települések/szavazókörök, ahol az MSZP szerezte meg a második helyet
 
 
 
 
 
Térképre vetítve, hol tudta az MSZP megszerezni a második helyet, elég érdekes területi tendencia rajzolódik ki (azokat a településeket nem jelöltem, ahol listán vagy egyéniben egymással ellentétes eredmény született). Az adatokból kiderül, hogy a szocialisták lényegében a választókörzet nyugati felén tudták megszerezni a második helyet, illetve a Rábaköz déli részén fekvő települések esetében, amelyek az eddigi parlamenti választások eredményét figyelembe véve mindig is inkább balra húztak.
 
 
 
Turkált nyalánkságok
• Bozsvári István, a Civil Mozgalom jelöltje Fertőszéplakon jól szerepelt, csaknem feleannyi szavazattal szerezte meg a 2. helyet, mint Ivanics. Ez persze nem meglepő, tekintettel arra, hogy Bozsvári Fertőszéplak polgármestere.
• Hegykőn dupla annyi szavazatot kapott a Jobbik, mint az MSZP.
• Hövejen tízszer (!) annyi szavazatot kapott a Jobbik jelöltje, mint a szocialistáké.
• Ivánban a Jobbiknak kis híján még Ivanics Ferencet, a Fidesz jelöltjét is sikerült befognia (273 szavazat vs. 226), az eredmény nyilvánvalóan a település jelentős roma lakosságával állítható párhuzamba. Itt Pethő István (MDF) annak ellenére sem nagyon tudott labdába rúgni, hogy iváni lakos, és egyúttal önkormányzati képviselő.
• Osliban a Jobbik tripla annyi szavazatot szerzett, mint az MSZP.
• Petőházán Bozsvári István – alighanem ismertsége folytán – egyéniben jól szerepelt, pártja, a Civil Mozgalom listán azonban már nem. Bozsvári ugyanezen okokból Sarródon is átlagon felüli eredményt ért el, Nyárligeten annyi szavazatot kapott, mint a Jobbik. Itt is azonban megfigyelhető az, ami Zsirán, nevezetesen az, hogy miközben egyéniben jól szerepel, listán a Civil Mozgalom már kevésbé.
• Rábakecölben az LMP 11 % fölött teljesített, ami megint csak nem véletlen, mivel Borbély Tamás, az LMP országos listájának 22. jelöltje rábakecöli.
• Undon Róka István (MSZP) háromszor annyi voksot zsebelt be, mint a jobbikos Magyar Zoltán. Ugyanitt listán a Jobbikot az LMP is majdnem befogta.

 

A bejegyzés trackback címe:

https://kapuvar.blog.hu/api/trackback/id/tr851914713

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása