Örvendj világ, hosszadalmas agónia után meghalt a fenevad, teteme hül, már alig párolog. Végre örökre kimúlt a Fő tér 12. számú, egykori Rosenthal-házban található "Lyra-Mazsó Könyvesbolt". A hangzatosan "Gutenberg-galaxisnak" nevezett könyvkultúra immár az utolsókat rúgja, már csak egyetlen könyvesbolt árválkodik Kapuváron utolsó mohikánként, mely nem rés, hanem erős bástya. Ezzel Kapuvár végre nem lohol az egyetemes tendenciák után, hanem egyenesen megelőzte korát, irányt mutat, lángoszlopként vezeti a népet a könyvkultúra megszűnésének útján (betűejtés). Igaz ugyan, hogy ez a könyvesbolt se könyvet, se kultúrát nem árusított, de kicsire nem adunk, mert akkor ki kellene húznom a fenti filozófiát.
Miután a Fő téri könyvesbolt a Spigli-sarokról átkerült a Rosenthal-házba, alighanem azóta nem változtatott kínálatán, noha ennél központibb helyen nem is állhatott volna a városban. Merész és dafke vállalkozás az árukészletet évtizedeken keresztül ugyanabban a formában változatlanul hagyni, kétségtelenül úttörő üzleti stratégia, nem is sikerült neki talpon maradni. Nem tudom, e könyvesbolt talán arra bazírozott, hogy maj'csak megveszi a pórnép a könyvkultúra azon darabjait, melyeknek szavatossági ideje már lejárt, maj'csak leemeli a polcról a porosodó könyvet, mely évekig érintetlenül ott hevert. Itt mintha megállt volna az idő, csak olykor-olykor reagált a módosuló vásárlói igényekre. Például akkor, amikor Kertész Imre Nobel-csontja után konok vállalkozói stratégiáját sutba dobva, erőszakot téve saját üzleti szokásain, beszerzett egy-két Sorstalanság-kiadást, melyre aztán a divatozó manírokra mindig is érzékeny művelt nép rögvest le is csapott, hogy az otthoni kredencbe érintetlenül tegye be, s csak akkor vegye elő az olvasatlanság naftalinjából, amikor a látogatók előtt igazolni kell, mi milyen agyonkultúrálódott emberek vagyunk.
Igazságtalan vagyok persze, mert időnként azért rá lehetett akadni egy-két gyöngyszemre, én például itt szereztem be James Joyce Ulysses-ének 1994-es kiadását, melyet teljes terjedelmében korábban csak egy csornai költőbarátom kegyelméből volt lehetőségem olvasni, ugyanis a kapuvári városi könyvtárból az Ulysses első kétszáz oldalát valamilyen fanatikus rajongó, akit a birtoklásvágy kerített hatalmába, nemes egyszerűséggel kitépte, s - gondolom - magának újította. Az, hogy Joyce-ot is lehetett itt kapni, sajnálatos módon inkább a kivételek közé tartozik. Ekkor mintegy kizökkent az idő, de a bolt igyekezett sürgősen helyre tenni azt. A változást legfeljebb csak azt jelentette, amikor meglovagolva a Márai-, majd aztán a Wass-kultuszt, némi polgárinak titulált vallomásokkal bővítette választékát. A Kertész-, Márai- és Wass-könyvek megemlítésével azonban alighanem hiánytalanul, teljességre törekvően le is írtam az árukészlet időbeli változásának egészét, ezek nélkül a Fő téri könyvesbolt maga volt az állandóság, a biztos pont, amelyre mindig számíthatsz, ahol mindig ugyanazt kapod, amelyben nem csalódhatsz.
A kötelező olvasmányokon kívül, melyek egy egész szekrényt töltöttek meg benne, voltaképpen félrevezető is a könyvesbolt elnevezés. A Könyvesbolt elnevezést maga az üzlet helyezte törlésjel alá. Mert bármennyire is sziklaszilárdan tartotta magát az a stratégia, melynek vezérlőelve az volt, hogy kortárs könyveket még véletlenül sem szabad, sőt tilos beszereznie, idővel profilja módosult - no persze azért azt nem állítanám, hogy bővült. Színes csomagolópapírokban látta meg az új lehetőséget, mely karácsony és ballagási ünnepségek alkalmával gazdag bevétellel kecsegtetett. Így lett könyvesboltból szimpla papírbolt.
 
Vége van hát, könnyeimmel küszködöm, nem is tudom, hogyan fogom bezárását túlélni. Bár az igazsághoz hozzátartozik, hogy ebben sincs változás. Amikor a bolt nyitva volt, akkor is zárva volt. Az év háromszázhatvanöt napjából minimum háromszáz alkalommal az üzlethelyiség kirakatára ki volt függesztve a felirat:
"LELTÁROZÁS MIATT ZÁRVA!"
Komolyan mondom, megöl a kiváncsiság, miért kellett folyamatosan, szinte szünet nélkül leltározni, és legfőképpen: mit. Állománya nem volt, s miután az üzlethelyiség alapterületét meg is felezték, könyvespolcai is a felére csökkentek, minimalizálva a logisztikai problémákat.
Ha az ember talált olyan áldott pillanatot, a csillagok olyan ritka együttállását, jóllehet a sors ekkor kivételes szerencsében részesített bennünket, amikor a bolt nyitva tartott, az üzletbe belépve rögtön kifelé kívánkozott. A könyvesbolt Kiváló Dolgozója olyan szúrós tekintettel nézett a potenciális vásárlóra, mintha csak azt suggalná, hogyan merészelted átlépni azt a küszöböt, honnan merítetted a bátorságot, hogy idegenként zavard köreimet. Emellett igazán eltörpül az a kapitalista logikát forradalmian megújító üzleti fogás, hogy az eladónő házi oltára mögül, mely a biztonság szigetét jelentette számára, minduntalan elvárta a fogyasztótól, hogy előre köszönjön, s ha ezt a balga elmulasztotta, akkor az eladó is - dacból, vagy sértődésből - inkább csöndben maradt. Kerülgette egymást a vásárló és az eladó, s talán éppen ez a harmonikus egymásra találás, e meghitt szimbiózis, ez a vásárlónak csöpögésig hízelgő haditerv okozta a könyvesbolt vesztét.
 

RIP - és ne keljen föl!

 

A bejegyzés trackback címe:

https://kapuvar.blog.hu/api/trackback/id/tr601217449

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Menci 2009.07.06. 20:52:25

A Kis-Rábával szemben van még egy könyvesbolt. Kicsit könnyedebb, kicsit populárisabb, dehát ez az idők szava... Egyenlőre könyv a főprofil.
Az ominózus "könyvesbolttal" kapcsolatban pedig tapasztalataim kísértetiesen megegyeznek a fentebb írtakkal. Béke poraira!

Menci 2009.07.06. 21:00:49

Sőt! Az "új" könyvesboltban az egyszerű, de barátságtalan "nincs" helyett szívesen megrendelik kérésre a keresett művet. Lám-lám! Fiatal kislányok, meg egy PC... Keveredik a jóindulat az üzleti szellemmel, gutenberg meg a virtuális világgal.
(Vagy ez itt nem a reklám helye?)

P.mester 2009.07.07. 18:31:51

Igen, az "Új" könyvesbolt némileg profibb, most már - mivel egyedül van - az "új" jelzőt akár le is vehetik: "A" könyvesbolt. Eredetileg még a Fehér-házban üzemelt.

Egyébként visszatérve a másik könyvesboltra, az még kimaradt a fentiekből, hogy csábító és vendégmarasztaló látványt nyújtott a Fő tér 12 alatt lévő üzletben a bolt közepén dübörgő olajtüzelésű kályha, még egy lapáttal rátéve a színvonalra.

Menci 2009.07.08. 21:08:09

De lehet, hogy a hely van elátkozva: most meg a "Rosario" divatház költozött oda! (Kb. 666 kiragasztott cédula igazítja útba a "körúton" tétovázó tudatlan járókelőt, hogy honnan és hova költözött a fenti, az elengedhetetlen, az egyedüli, az igazi ROSARIO.) Szellemisége, igényessége, kreativitása vetexik az elődével... Csak a rámenősség (itt: üzleti szellem) más.

Apropos: nem lehetne valami szabványt, vagy igényességi/igénytelenségi küszöböt felállítani, és a leendő belvárosi boltosok orra elé tartani?! Esztétikai/vizuális környezetszennyezéssel állunk az esetek 99,5%-ban szemben, ami sajnos a városképet erősen rontja. A régi házak portáljait a keszekusza fehér műanyagablakok igénytelensége váltotta fel, vegyítve a műanyag/fóliás feliratokkal, amik fennen hirdetik, hogy a boltban "olcsó" minden. Sajnos kinn is. És főleg a színvonal! (Nem a "kínai" boltokra gondolok, mert azok már csak a Hanságra koncentrálnak, - ami meg amúgy is menthetetlen a mai formájában és funkciójában.)

rebeka73 2009.07.09. 11:16:05

Kedves P.Mester
Sajnálatos, hogy abban leli örömét, hogy olyan dolgokat véleményez, amire nincs teljes rálátása. Ha tisztában lenne a kapuvári kereslettel, és a túlkultúráltságától látna is nem csak nézne, akkor tudhatná, hogy kisvárosunkban az átlagember igénye nem egyezik meg az önével. Mivel havi szinten akár száznál is több könyv jelenik meg,ebből kifolyólag elég nehéz naprakésznek lenni. Minden vevő igényére elég nehéz könyvesboltot üzemeltetni, de a keresett könyveket szinte mindíg beszerezzük néhány nap alatt, feltéve ha valaki veszi a fáradságot és leereszkedik egy bolti eladóhoz egy kérdés erejéig. Nos mivel úgy gondolom ön nem a bolt vásárlója, esetleg a kritikusa, szívesen megkérdezem mi az amit esetleg hiányol, és ezt miért nem az adott helyen teszi szóvá. Talán még segíteni is tudnánk, és esetleg véleményével és ötleteivel emelhetné a bolt választékának színvonalát. Sajnálom önt, mert a műveltsége és széleslátőkörűsége ellenére csak ilyen hangvételű sorokat tud írni, az nem tudom talál-e az életben olyan dolgot, amiben örömét leli, lát-e szép és jó dolgokat. Én mindenesetre örülök, hogy az ön megkeseredett fajtájából nem sok van, és mi a többiek örülünk annak is , hogy egy klasszikust a saját házikönyvtárunk polcaira tehetünk.

oszkár írja 2009.07.09. 17:57:25

Kedves rebeka73!

Melyik könyvesboltról írt? Mert a Fő tér 12 alatti a porcelánbolt mellett, ami volt, ha arról írt akkor valami nincs rendben, mert sajnos ott dolgozók a végére már teljesen unott arcal tették amit épp nem tettek, vagyis nem a vevőkért voltak. Egyszerűen az az nincshangulat közömbösség az nem tetszik a vevőknek. Lehet a munkahelyükre bevitték azt a levert hangulatot ami életükben van vagy kilátástalan hgelyzetükből fakadt. De épp ezen kellett volna felülkerekedni és megtalálni a kiutat. Az üzemeltetőnek több pénzt kellett volna befektetni, talán akkor ment volna tovább. Sajnos régi olajkályhák 8 vagy 10 méteres csöve a kéményig szintén nem volt vevőorientált. Jó lehet csak 5 méteres volt.

A könyvesboltban, (Kis-Rába most reál vagy mi most a neve)vele szembeni: A könyvesbolba hogyan, hogy szívesen tér be a vásárló? Természetesen mert a körülmények olyanok, ami megfelel a mai ember igényének, és itt működik az, hogy megrendelik ami kell! Stb.

rebeka73 2009.07.10. 09:06:23

Kedves oszkár!
Nos én tényleg nem a régi, hanem az új boltról írtam. A cikk szerzöjének első bekezdése háborított fel, melyben bennünket is oly "kedvesen" minősít.Idézem: "Vezetjük a népet a könyvkultúra megszűnésének útján".Talán érdemes újra elolvasni, és értelmezni. Esetleg én értelmezem rosszul?

Menci 2009.07.10. 11:15:11

@rebeka73: Valóban érdemes újra értelmezni! P. Mester ugyan elvétette az első bekezdésben a kapuvári könyvesboltok számát (1), de a kommentekben tisztáztuk a dolgot. Az "újjal" sem neki, sem másnak nincs minőségbeli kifogása. (Én meg még reklámot is csináltam neki. Ezért nem jár köszönet?)

rebeka73 2009.07.10. 13:50:29

Kedves Menci!
Köszönjük a kedves szavakat és a reklámot.

P.mester 2009.07.11. 21:21:08

Kedves rebeka73,

köszönöm hozzászólását és véleményét - ez most nem irónia, tényleg -, ám ahogy a kedves előttem szólók már jelezték, Ön valóban félreérthette a posztot. Itt a Fő tér 12. szám alatti könyvesboltról volt szó, nem pedig az "Új" könyvesboltról.

Kérem, jelezze, mi az, ami az első bekezdésben felháborította, mert szerintem itt is szöveg félreértelmezéséről lehet szó. Nem igazán értem, hogy az idézett részben, mi az, amit kifogásol(elegánsan idézve magam "vezetjük a népet..."). Az ominózus rész egy metonímía: ha egy könyvesbolt megszűnik, akkor azzal együtt megszűnik a könyvkultúra egy darabja is. De ez a "másik" (Fő tér 12) könyvesboltra vonatkozik, merthogy, ha nem csalódom, az "Új" nem szűnt meg.

P.mester 2009.07.31. 22:28:07

OFF

Xeretnék kérni mindenkit, ha legközelebb linkel, akkor több sorba tördelje inkább a hivatkozást, mert ez a blogsablon olyan, amely nem komázza azon egybefüggő szövegeket, mint amilyen ez a mondatom is: vagyishogy azt, ami hosszú - akárha az ú a hosszú szó végén.

Köcc a megh' értést.

ON
süti beállítások módosítása