Júniusban újból lehet kapuvári tagja a magyar férfi kézilabda-válogatottnak. Miután az MKB Veszprém beállója, Gál Gyula csapata mezőkövesdi bajnoki mérkőzésén olyan súlyosan megsérült, hogy térgyműtétre szorult, és mivel a Pick Szeged beállósa, Herbert Gábor is lábfájdalmakkal küszködik, ezért a válogatott esze-motorja, a szakértelem csimborasszójára igen-igen gyakran felhágó, önkinevező Hajdu János "mester" (értsd: szövetségi kapitány) újból behívta a válogatottba a jelenleg Dunaújvárosban játszó, kereken negyven éves Rosta Miklóst. A lehetőség tehát akár születésnapi ajándéknak is felfogható. A kapuvári születésű veterán beállós, aki csapatának, a Dunaferrnek a csapatkapitányi posztját is betölti, legutóbb 2004-ben kapott behívót a válogatottba az akkori edzőtől, Skaliczki Lászlótól. Ha Rosta Miki pályára lép, újból együtt játszhat a jelenleg a Pick Szegedet erősítő ...khm... a Pick Szegedben játszó Zubai Szabolccsal, aki az elmúlt év decemberéig csapattársa volt ugyanazon a poszton.
A 115 kilós és öt centi híján kétméteres Góliát Európa-bajnoki selejtezőn június 10-én léphet pályára Szlovákia csapata ellen, amely a legutóbbi horvátországi világbajnokságon nem kis részben az esztétikailag is igényes látványt nyújtó Hajdu János kapitány és örökös kormányzó zseniális taktikai bal-, illetve nem-lépéseinek köszönhetően döntetlenre égette a magyar csapatot. Ez a találkozó tehát nem ajánlott szívbetegnek, de a június 13-ai, a VB-ezüstérmes horvátok elleni idegenbeli találkozó megtekintéséhez is előreláthatólag egy levél Xanax szorgalmatos adagolása szükségeltetik. A csoportot egyébként (még) Magyarország vezeti, két ponttal megelőzve a mögöttünk azonos pontszámmal álló Horvátországot és Görögországot.
Rosta Miklós 1969. július 31-én született Kapuváron, és még mindig aktív játékos. Noha Kapuvár férfi kézilabda csapata az elmúlt évtizedekben feljutott az NB II-be is, Rosta érthetően igazi pályafutását Győrben kezdte, amely a ’80-as évek végéig a magyar kézilabdázás fellegvárának számított. 1997-ben váltott, és a Dunaferrbe, jelenlegi csapatához igazolt, miután a Győr (különböző néven: Graboplast, GYÁÉV, Rába ETO, Győri ETO) gazdag hagyományait megszégyenítve egyre marginálisabb szerepet játszott a hazai férfi klubcsapatok között, és anyagilag is csaknem berohadt. Rosta beállósként a Dunaferrben érte el legnagyobb sikereit, ezek közül talán a legfontosabb, amikor nem kis meglepetésre hazai riválisait megelőzve 2000-ben a Dunaferr nyerte a hazai bajnokságot. Ebben az évben Rosta ezüstérmet nyert nemzetközi kupában, a KEK-ben is, de van Magyar Kupa aranyérme is. Első válogatottsága 1992-ben volt, amikor is a magyar csapat Portugália elleni mérkőzésén debütált.  A magyar válogatott színeiben 118 alkalommal lépett pályára, és ez idő alatt meglehetősen eredményesen játszott posztján, beállósként: összesen 145 gólt lőtt. Karrierje során egyébként nem szokatlan, hogy éveket hagy ki a válogatottból (1998 után 2004-ben hívta be újra Skala, s azóta újabb öt év telt el), bár negyvenévesen a válogatott színeiben játszani valóban unikum lenne. Tartását pedig az (is) mutatja, annak ellenére aktív játékos, hogy tavaly gerincműtéten esett át. Ha Szlovákia ellen pályára lép, az lenne a 119. meccse, a jubileumot pedig Horvátország ellen ünnepelhetné – remélhetőleg gólokkal.
Nem vagyok egy Orbánc Viktátor, de:

HAJRÁ MAGYARORSZÁG! HAJRÁ ROSTA MIKI!!! 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

A Szeged ellen Matić és Đurković között

A bejegyzés trackback címe:

https://kapuvar.blog.hu/api/trackback/id/tr281143358

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása