Mi tagadás, hangos kacajom közepette előbugyogott orromból a tejföl, amikor megpillantottam a Spigli-saroknál lévő korlátra büszkén kifeszített molinót a helyi Fidesz önkormányzati jelöltjeiről. A Fő téri kereszteződés egyik sarkán a Kenyérszegő, a másikon Nepomuki, a harmadikon az Országzászló, úgy lesz teljes a Nemzeti Panteon, ha a negyediken meg ott díszeleg a „fiatal” demokraták arcképe. Ezek között a fiatalok között vannak antik biciklisek (mint pölö. Hoffer Imre, aki talán hatodik ciklusáért teker), míg Császár Vajk az elsőbálózók közé tartozik. Őszintén szólva, nem igazán értem, miért pazarolták a Szijjártó–Kósa tandem forradalmi kijelentései nyomán meggyengült drága forintokat kampánycélra, amikor most, midőn a vezénylő tábornok úr tiszteletére a nap is másképp süt, csak a rohadt Dzsurcsány gerjesztett árvizet, győzelmüket az égvilágon semmi nem veszélyezteti. Igaz, nem tudom, mire kérik támogatásomat, mert választási programot eleddig nem sikerült találnom, de ez már csak a hozzám hasonló hazaárulók idegenszívű kukacoskodása. Aligha kockáztatok nagyot, ha azt mondom, nyolc jelöltjükből alighanem nyolc lesz a következő ciklusban képviselő, míg a többiek a három kompenzációs hellyel vigasztalódhatnak. Egyetlen izgalmas kérdés maradt csupán: Hámori György vajon 85 vagy 91 %-kal nyeri meg a P.mester-választást. Mint a régi szép állampárti időkben. Amúgy is, most, hogy a Forradalmi Munkás-Paraszt Kormány alkotókedve teljében lévő fősámánja kiadta az ukázt, hogy a párttal és a néppel egy az utunk, nekünk hűségesen követnünk kell bölcs gazdánk útmutatásait, remélem, már ácsolják a dísztribünt, ahol az ő nyájas népe a házi Ruhnama képe alatt alázattal leróhatja szeretetét. A Nemzeti Együtt Nem Működés szent nyilatkozatát egyébként minden tisztességes embernek önszántából is ki kellene függesztenie otthonában, én is kiakasztottam és oltárt is építettem köré egy hozzá méltó helyen, a retyóban. Csak amikor törlöm vele, kicsit érdes. Szövetségbe forrt köztársaságunkat jelzi, hogy Kapuváron alig indulnak jelöltek a választáson. Egykori kapuvári képviselők meg emigrálni készülnek, Csitei Gábor Mihályiban (kitörölhetném, de inkább azt írom, "utólagos javítás": hülyeséget írtam, Csitei nem volt képviselő, csak képviselő-jelölt), Módos Ferenc pedig Himodon vágyik a polgármesteri székbe. Ó, ti tájékozatlanok, hová dugtátok a fejeteket, hát ti nem ismeritek a mélymagyar mantrát? Mihályi a Mihályiaké, Himod meg a Hövejeieké!
            Aztán ott van opciónak az MSZP. A szocialisták már tavasszal is akkorát zuhantak, mint Biró Péter a zenekari árokba. A Kubatov-listával az áprilisi választást nyílt szavazássá csúfító Fideszhez hasonlóan természetesen ők is úgy kaparták össze a kopicetliket, hogy programjukat jól eldugták. Másfelől miért is kellene rájuk ikszelnem? A városi közgyűlésben eddig is észrevehetetlenek voltak, ha pedig azért, mert egyetértettek a többség döntéseivel, akkor fölöslegesen is indulnak, nincs rájuk szükség. Gondolom, azért sem indítottak polgármester-jelöltet, hogy a bukás ne legyen olyan égő. Rajtol még a Kapuvárért Egyesület, de amikor honlapjukon a programjukat kerestem, fehéren virító oldal fogadott a „Kérlek Nézz Vissza Máskor” felirattal. Kösszépen. Hát akkor mégis mi alapján döntsek, ha ezek a szervezetek nem mondják meg, mit szeretnének csinálni, kérdem én, baszomalássan. A Jobbiknak legalább van programja. Szép nagy ambíciós ígérethalmazzal, meg nem szép tervekkel. Sebtében igyekeztek mindent belezsúfolni, amely három ciklus alatt sem kivitelezhető. Mindenesetre nem ártott volna a megszövegezésnél előkaparni a helyesírási meg az értelmező szótárt. Mert amikor például azt írják, hogy megválasztásuk esetén a 85-ös utat felújítanák, akkor nem árt tisztában lenni azzal, hogy a főút nem városi hatáskörbe tartozik. Némi fogalomértelmezési probléma támad, amikor „tömegközlekedés” címszó alatt elkerülőút építését szorgalmazzák. Kész! A tömegközlekedés azt takarja, hogy nem saját járművel, hanem példának okádék vonattal, busszal, trolival közlekedek, nem azt jelenti, hogy személyautóval elkerülőúton rovom a köröket. Hiányoltam ugyanakkor az ígéretet, hogy leverik a kastély homlokzatáról a latin betűs VÁROSHÁZA feliratot, és azt rovásírással cserélik fel, illetve azt, hogy erdélyi testvéreinkre való tekintettel Nemzeti Reggeliként kötelezővé teszik a zakuszka elfogyasztását. Micimackó meg egy zsidó. Ott van aztán további választási lehetőségnek a pár független jelöltön kívül az MDF nevű fantomszervezet két jelöltje, de a párt már korábban deklarálta, hogy nem létező szavazótáborukat a Fidesz polgármester-jelöltjének támogatására buzdítják. A 4-es körzetben indul Degovics István, aki az MDF keretében eddig is harmonikusan tudta összeegyeztetni a magát hóbagolynak maszkírozó Boross Péter agymenéseit Bokros Lajos for presidenttel, vagy Kondor Katalin kegyvesztett udvari csahost az SZDSZ-házassággal, amely nem kis teljesítmény, ennyifélét összezabálni az én gyomrom nem bírná.
            Nagyjából ennyi. Amíg a 2006-os helyhatósági választáson Kapuváron átlagosan hét-nyolc jelölt szállt ringbe, addig most átlagosan 4 jelölt vesz startot. Függetlenül a jelöltek kvalitásától nem hiszem, hogy három-négy jelölt reprezentálni tudná a Zemberek sokszínűségét. Van, aki a marhahúslevest szereti, van, aki a lecsót, és van, aki a tofura élvez. Én a sokszínűséget szeretem, mert az emberek is sokfélék, amely egyébként is a demokrácia lényege. Virágozzék minden virág, amely a másikat élni hagyja. Márpedig úgy nézi ki, rehabilitálódik az elvtársi szlogen: „Aki nincs velünk, az ellenünk van”. Nincs olyan, hogy „csak” én vagyok. Ha viszont egyeduralom van, akkor csökken a verseny, csökken a kompromisszumkényszer, csökken az ellenőrzés lehetősége, márpedig a pálma is a teher alatt nő, noha a főkormányzó úr a világ színességét mindenáron eltaposni igyekszik. Valaha a rendszerváltás hajnalán még fájintosnak számítottak az olyan fogalmak, mint a pluralizmus, sokszínűség, különbözőség, tolerancia, mára ezek szitokszavakká váltak. És a pásztorát híven követő nyáj, az istenadta ennek még lelkesen tapsol is. Ide jutottunk. Egykor ezt egypártrendszernek nevezték, most ezt a vezénylő tábornok úr erkölcsi útmutatásai alapján egyetlen nemzeti erőcentrumnak címkézték. Olyan ez, mint amikor a középkorban unatkozó francia szerzetesek böjt idején nem akarták megvonni maguktól a húst, és hogy vallási aggályok nélkül húst fogyaszthassanak, a nyulat szépen halnak minősítették át. De attól, hogy nevet váltott, a nyúl még nyúl maradt.
 
 

Viktor vezeti népét

 

A bejegyzés trackback címe:

https://kapuvar.blog.hu/api/trackback/id/tr132273516

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

oszkár írja 2010.09.06. 22:31:47

nekem így kapásból az jut eszembe, hogy fideszék tudatosan nem adnak ki programot, hogy később ne lehessen számonkérni tőlük ez már bele is illik szerintem a diktatura előkészületébe ám kevesen veszik még mindig észre.Gyuri egyszer még meg leszel választva oszt jónapot, ha pörögsz meg még egyszer! az mszp belátja helyben, hogy a népbutítás sikerrel zárult ezért nem erőltetik magukat igaz minden zavazókörben indítanak képviselőjelöltetm, de ez nem jelent semmit. az mdf meg mint hangyafing, de nem adják fel. jobbiknak a programját olvasva ami szerintem gyorsan írjunk valamit stílusban készült,(de legalább készült!) hisz le sem ellenőrízték mit adnak ki a kezükből, gondolok itt egy rohadt nagy hibára "játszóterek felújítása" talán előbb tájékozódni kellett volna végigmenni a városban, elmúlt évben adták át a házhelyben a többit is most újították fel. kérdezem akkor most megint felújítják a már felújítottat? ha már itt tartok a játszótérekkel kapcsolatban nem tudom kinek a pihent agyából pattant ki az ötlet, hogy világháborús szobor mellé tesznek egyet, az úgy nem illik oda mint a mellette lévő fából alkotott "gyönyörűség". na, de elkalandoztam kissé ez egy másik történet.
pár kérdés hány képviselő lesz nyolc plussz három? vagy, hogy is van ez? kik juthatnak listáról be?

P.mester 2010.09.07. 00:52:41

Eddig 18 fős volt a testület. Most, hogy megnehezítették a jelöltállítást, nehogy nagyobb városokban egy független (mármint nem egy Schmitt Nyalihoz, ehhez a derék faszagyerekhez hasonló "független") jelöltnek esélye legyen indulni, Kváron így alakul a szitu: A 10 egyéni vékörzetet lekurtítottak 8-ra, és van 3 listás hely a maradék szavazatoknak. Az eddigi 17 fős + polgármester testület helyett mostantól 11 + 1 fős lesz. Listát állított a Maszop, a Jobbik, a Kapuvárért Egyesület, meg a Fidesz, mivel azonban a Fidesz várhatóan mindenhol tarol, kompenzációs listáról értelemszerűen nem kerülnek be.

oszkár írja 2010.09.07. 19:16:07

@P.mester: én nehezen tudom elképzelni, hogy minden poszt fideszé lesz.

oszkár írja 2010.09.07. 19:16:48

@P.mester: én nehezen tudom elképzelni, hogy minden poszt a fideszé lesz.

P.mester 2010.09.07. 19:33:09

Szerintem a 8 egyéni körzetből nyolcat behúznak, a 3 listás helyen meg a többi szervezet osztozkodhat. Persze előre én sem tudhatom, mert akkor Kubatov Gábornak hívnának.

helax 2010.09.22. 11:59:53

P.massztőr!

Ön szellentős.

józsó 2010.10.11. 14:34:07

Telitalálat a választási előrejelzés és a helyzetelemzés. Várom a további értékeléseket.

P.mester 2010.10.11. 16:31:19

@józsó:

köszönöm cépen a kommentet és az olvasást, igyekszem nem elszállni tőle.
süti beállítások módosítása