Aki most válaszra vár, az ne is olvassa tovább: nem t'om. A címben feltett kérdés költői.

Ha Ausztriában vagy Németországban jár az ember, meglepve tapasztalja (mármint hozzánk képest meglepve), hogy a településeket átszelő folyók mennyire a város szerves részei, élők, hozzátartoznak a városképhez. Hollandiában egyes városok csatornák nélkül nem lennének azok, amik, apró hidak ívelnek felelttük, lakóhajókat látunk rajta. Ezzel szemben kishazánkban a folyó mintha takargatni való lenne, nem részei a városképnek. Talán az egy Budapest kivételével alig van olyan magyar város, ahol a látkép meghatározó képe lenne. Győrben szinte a város peremére szorul, Szegeden hagyományosan  a városnak csak az egyik oldalára építkeznek, Miskolcon a Szinvát csak most kezdik bevonni a városképbe, Sopronban a házak mögött folyik az Ikva. A Duna Budapesten kívül seholsem a látkép része. Komáromban? Na ne má'. Esztergomban? Ó, persze. Vácon? Hógyispersze. Szentendrén? Naná! Dunaújvárosban? Röhögni kell. Vagy Földváron? Ööö... Esetleg Mohácson? Egy túrót! A Tiszával ezt a sort már nem is játszom el.

Na és Kapuváron mi a helyzet a Kis-Rábával? Magyarok vagyunk, hát követjük az szép magyari szittya hagyományt. A Kis-Rába folyó el van dugva a házak mögé. A Széchenyi és a Kossuth utca közé be van szorítva a folyó, mintha nem is lenne, csak a helyi lakos tudja, vannak rajta bürük is, folyik rajt élet. A Szabadság utcában a házak szintén a folyónak háttal épültek, ide hordták/hordják a lakók a szemetet. Mondhatnók: ez a hátsókert a segg, ahonnan folyik a szar. Az Osli úton a húsgyár évtizedekig ide engedte a véres húslét, és ma is vannak olyanok - név nélkül - , akik az Osli úton ide hordják a szerves hulladékot. Biztos, hogy a Kis-Rába ezt érdemli? Nálunk az a szerencsés helyzet, hogy a várost pont középen szeli ketté a folyó. (zárójel: ezt kishíján megszoptuk, mert Masaryk leendő csehszlovák elnök "cseh-szerb" korridor terve éppen Kapuvárt vágta volna ketté, azaz, amíg, teszem azt, a Gesztenye sor Magyarország lett volna, addig a Deák F. utca már a "szerb-cseh" korridor nevű hagymázas idea része.) A Belvárosban is csak a szerencsés körülmények akadályozták meg, hogy a "Rába" a városképből teljesen ki legyen rekesztve. Szinte az Erzsébet-hídtól (a régi "Babóti kaputól", magyarán a Sopitól) egészen a temetőig a kastélypark húzódott, így megmenekült a beépítéstől, az új országút építésével (1942) pedig kettévágták a hatalmas várkertet. De azért nem múltak el az idők anélkül, hogy ezt is ne sikerüljön elkúrni. A mostani Sopinál, a híd lábánál volt a fürdő, a csónakázó egylet, vendéglő - tehát a Kis-Rába a város organikus része volt. Aztán a 70-es években felhúzták ide a meglepő nevű Kis-Rába áruházat, szintén a folyónak háttal, kizárva azt a látképből (Úgy hírlik, ezt lebontják, gondolom, helyette fölépítenek valami plazaszerű üvegförmedményt, mint amilyen a Spar épülete, csakhogy passzoljon a környező épületek stílusához).

De fel a fejjel, ne légy köldöknéző, magyar, van jó hír is. Mind a Sopi, mind a Halkert, mind pedig az Ezüstgitár Mulató, a túloldalon pedig a Malom söröző felfedezte magának a Kis-Rábát, és kerthelyiségüket a folyónak arccal fordította. Most már csak azt kéne elérni, hogy miközben a padon ülve romantikusan lapátolod be az agyadba a vegapizzát és a folyó csordogálását nézed, ne ússzon el melletted meszeszsákban egy féldisznó.

Aztán a Spar is építetett egy kis hidat, ami kicsit még jobban bevonja a folyót a városképbe. Jó ez a híd, jó szar. Ferde is, ronda is, kicsi is, de a miénk. Nem lehetne esetleg egy ívessel, klasszikusabb fakorláttal kicsrélni? Így nem a város dísze. Persze nem csak a Spar épülete és ez a híd csúnyácska. Izlésficammal küszködik a Városszépítő Egyesület is. Föl nem tudom fogni, hogy az Osli útnál a gesztenyefák alatt elhelyezett korlátok irdatlan magasságának és pepita színének ötlete kinek a torz agyából pattanhatott ki? Hát hogy néz már ki? Ha a korlátokat beljebb tennék és alacsonyabb, kovácsoltvassal helyettesítenék, netán pótolnák a már elpusztult gesztenyefákat, ne adj isten, ide még padokat is felszerelnének (nem a folyónak háttal, hanem szemben vele), akkor az már tényleg maga lenne a Kánaán.

De addig ez utóbbi példából lepárolható tanulság az, hogy először a fejekben kell rendet tenni, először némi esztétikai érzékkel kell(ene) rendelkeznünk, hogy elérjük, hogy Kapuvár úgy nézzen ki, mint egy burgenlandi kisváros (Bíró Péter álma), s akkor nem sopánkodnánk, hogy a szomszéd kertje mindig zöldebb. Szép körmondat, illik a tárgy magasztos voltához. Respect nekem. LOL

A bejegyzés trackback címe:

https://kapuvar.blog.hu/api/trackback/id/tr74936885

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

oszkár írja 2009.02.16. 20:03:04

És lehet még szólni a 85-ös főút Vátitól a rendőrlámpákig (85-ös főút Sopronba vezető szakasz) Szép dekoratív korlátairól is, ami egyáltalán nem szép mondhatnám ronda. Mint formailag, mint színében. Lehet egy narancssárga, vezette városban egy narancssárga színű korlát szép, de szűklátókörűségünket elhagyva már az ellenkezője van érvényben. Szerintem szép lenne olyan korlátokat kialakítani, ami ízléses szemnek jó. A kovácsoltvasból készített korlát mindennek megfelel sőt ha olyan széppé akarnánk tenni, lehetne kialakítani korlátokon helyet virágnak, vagy díszes lámpának. Különösen jó lenne ez a formáció az Osli úton, hisz elég kivilágítatlan az a kb 100-150 méter. Ha lehetne napelemekből, oldanám meg, aminek az ára vissza is jön és nem terhelné az önkormányzat pénztárát.

MA 2009.02.16. 21:57:14

@oszkár írja: Lehet egy narancssárga, vezette városban egy narancssárga színű korlát szép...

azé' narancssárga mer' a plus csinálta :)

de komolyan.

oszkár írja 2009.02.17. 06:36:00

Elfogadom, hogy így van, de attól még oltári randa. És a Plus nem tartja szem előtt mi az izléses, megjelenik önmaga dícsőítése, (ha má pénzt adok bele legyen olyan amilyennek gondolom), és nem azt tette legyen olyan ami illik a város képéhez.
Érthető: a pénz beszél te meg csak hallgass!

MA 2009.02.17. 09:22:19

Egyetértek. Sokaknak és sok esetben kellene ilyen szempontokat is mérlegelni. De persze az ízlések sem egyformák. Valaki jobban szereti a régies, díszes formákat, valaki a praktikusra és olcsóra esküszik.
Mondjuk a narancs korlátnak az az előnye megvan, hogy jól látható, de tény, hogy a vár közvetlen környezetében lehetne valami szebb is.

süti beállítások módosítása