P.mester 2009.05.19. 01:38

Hany Istók-balett

Egy híres magyar költő egyszer (sőt: egy szép napon) megrendelésre balettet írt Hany Istók történetéből. A megrendelő Kapuváron járva hallott először a legendáról, a költő viszont ismerte azt. Vajon honnan? Elárulom majd ezt is, előbb azonban, ha szabad, kis játék:

Kíváncsi vagyok, a mindig nagyon drága olvasó, kitalálja-e, ki a balett szövegének szerzője. Rögvest két segítséget is általnyújtok.

1. 20. századi szerzőről van szó

2. Alább látható a költő által írt Hany Istók-adaptáció kézirata, pontosabban annak egy része, mely a legenda klaszikus változatát ismétli meg. Az elbeszélés azonban eztán váratlan kanyart vesz, s elég különös alakot farag a kapuvári Maugliból.

 

Szerintem paleográfiai ösmeretek nélkül is olvasható, nem szerintem? A szöveg végét szándékosan ilyen bénán vágtam le, azon dramaturgiai megfontolásból, hogy fenntartsam és tartósítsam az izgalmat a folytatást illetően.

Szóval: ki a költő? Fakultatív kérdés: Hány éves az a kapitány, aki nem szerepel a darabban?

 

Tippeket/megfejtéseket szíveskedjen a nyájas olvasó vagy komment formájában továbbítani vagy  - szemérmesek - villanypostán: lacana@citromail.hu

Thx

 

Május 19. 22:55-kor:

 

A mai nap úgy jártunk, mint négy centiméteres hóeséskor a MÁV. Kicsiny vihar cibálta a drótokat, és ahogyan ez a MÁV-nál 300 perces késésre, úgy a blog.hu-nál félnapos szünetelésre adott legimitációt. Ezért, no meg a fergeteges érdeklődés miatt (értsd: konkrétan egyetlen tipp sem érkezett), segíteni szeretnék a szerző személyének eldöntésében, mert rendes vagyok. Szkepszisem ugyan nőttön nő, de talán a következő opciók közelebb visznek a célhoz. Szóval  a száz forintos kérdéshez, mely szerint ki a szerző, a potencziális válaszok körét hatra szűkítem (csak egy válasz lyó!):

 

a) Nagy László

b) Tornai József

c) Kosztolányi Dezső

d) Weöres Sándor

e) Illyés Gyula 

f) Zelk Zoltán

 

Tűkön ülve várok...

 

Május 20. 23: 13-kor

 

Tekintettel arra, hogy a párbeszéd, a balett történetének folytatása, valamint Hany Istók ezen kultuszának ápolása iránt senki nem mutat érdeklődést, úgy néz ki, az információt kénytelen leszek megtartani magamnak.

 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://kapuvar.blog.hu/api/trackback/id/tr921130746

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása