Tegnap reggel 10 órától egyetemi hallgatók, PhD hallgatók és egyetemi oktatók részvételével tartottunk egész napos konferenciát Szegeden Bealkonyult? Az egyetemi és művészeti autonómia múltjáról, jelenéről és kilátásairól címmel az oktatásban és a kultúrában kialakult helyzetről. Amint az Irodalmi Jelen tudósításából kitűnik, nálunk már idő előtt beköszöntött a szénszünet, mert ugyan milliárdos stadionokra és 61 milliós év végi jutalmakra van lóvé, mi az Aud. Max. fűtetlen terében kénytelenek voltunk kabátban ücsörögni. Estére megalakult az Oktatói Hálózat Szegedi Bölcsésztagozata, mely a következő alapító nyilatkozatot fogadta el:

Az Oktatói Hálózat Szegedi Bölcsésztagozatának alapító nyilatkozata

Társadalmi felelősségünk tudatában és a szegedi Auditorium Maximum 1956-os és 1988-as hagyományait vállalva a mai napon megalakítjuk az Oktatói Hálózat Szegedi Bölcsésztagozatát.

 

Az OHA Szegedi Bölcsésztagozata egyetért a hallgatói érdekképviseletek által megfogalmazott 5+1 ponttal, és a kölcsönös együttműködésben bízva támogatásunkról biztosítjuk a felsőoktatásra vonatkozó hallgatói törekvéseket. A kulturális értékek iránt felelősséget érző közösségként növekvő aggodalommal figyeljük a helyi és országos kulturális élet értékteremtő helyszíneinek politikai kisajátítását, valamint az oktatási intézmények (általános iskolák, középiskolák, egyetemek) központosítását. Egyetemi oktatókként különösen aggaszt bennünket a felelőtlen és kiszámíthatatlan kormányzati kommunikáció és döntéshozatali mechanizmus által teremtett bizonytalanság és értékvesztés a felsőoktatásban. Az oktatói és kutatói szakma képviselőiként tiltakozunk a humántudományok és a kritikai gondolkodás elsorvasztása és lejáratása ellen, amit csak a kritikai elemzésektől szorongó hatalom gesztusaként tudunk értelmezni.

 

Szegedi Tudományegyetem Bölcsészettudományi Kar, Auditorium Maximum, Szeged, 2012. december 17.

A bejegyzés trackback címe:

https://kapuvar.blog.hu/api/trackback/id/tr904971760

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

P.mester 2012.12.19. 13:23:01

Ajánlom ezt a gyönyerő videót mindenkinek megtekintésre.

Immáron nem először csudálatos keresztmetszetét nyújtja az ún. "nemzeti" ún. "együttműködés" rendszerének,

www.noltv.hu/video/4757.html

Ennek a szisztémának, melyben a szavak és a tettek diametrális ellentétben állnak egymással, a legócskább képmutatás dívik a haza jelszavával, az uborkafára felkapaszkodott noname vidéki polgármesterecskék bullshitjeivel, mert nekik leereszkedni ehhez a köcsögnéphez úgyszólván (hogy is mondták, á, megvan!) "méltatlan".

Nagyon szép jelzőkkel tudnám illetni ezeket az embereket, de úgy gondolom, ez a mondat a maga elliptikusságával és befejezetlenségével is épp eléggé explikálja az abszurditást.

Mindjárt amúgy is kezdődik a nagy szegedi tünti, ahol mi, hallgatók, PhD hallgatók, egyetemi oktatók, szülők együtt tiltakozunk a Fidesz újbarbársága ellen, többek között a fenti nyilatkozattal, melyet egy barátom fog prezentálni egy fundált móduszon.
süti beállítások módosítása