Berg Gusztáv báró 1903-ban már elég ramaty egészségügyi kondíciónak nem-örvendhetett, ebben az évben napjai nagy részében jóformán csak a sezlonyon héderezett, és ez az év jelentette halálát is. Elpatkolása miatt egy új létesítmény átadását is el kellett halasztani, temetésén pedig a kapuváriak össznépi banzájt csaptak.

 

 

A grazi beteg

 

A Rábaközi Közlöny című helyi újság, amely a négy éven keresztül megjelent Rábaközi Hírlap folytatása volt, 1900. február 12-én írta meg a hírt, hogy Berg Gusztáv, a kapuvári uradalom bérlője hosszas betegeskedés után felépült, és most több hónapra Grazba megy rokonlátogatásra. Ausztriában élt ugyanis lánya és annak férje, Berg Martha és báró Hanstein Károly. Ebben az időben Berg már többször dőlt ágynak, 1903. február 15-én arról adott hírt az újság, hogy lipcsei látogatása közben szarul lett, mivel azonban mostanra már javult az állapota, folytatja útját. Miután úgy tűnt, hogy sikeresen felépült betegségéből, úgy döntött, hogy ismételten Grazba megy. Alig egy hete tartózkodott Grazban, amikor március 22-én megjelent a közlemény, hogy Stájerországban ismételten cefetül érzi magát, és Berg Miksa, amikor megtudta a hírt, még aznap elutazott Kapuvárról, hogy az ágyához siessen. A grazi rokonlátogatóból így lett grazi beteg, és bizony, ezt a hagyományt más gráci beteg is igyekszik életben tartani. Igaz, a mi kapuvári grazi betegünk még súlyos betegsége közepette sem zakkant meg annyira, hogy lázálmában holmi Turulban született félázsiaiakról hablatyoljon hagymázosan. Nem is tehette volna, minthogy ő hannoveri szász lévén nem a Turulban született, hanem Clausthalban, csak aztán érkezett Nagy-Levédiába gyarmatosítani Kapuvárt. Remélhetőleg Cikes barátunk szervez is majd e karvalytőkés kolonizálóval szemben Nem leszünk Gyirmót! transzparens kíséretében egy helyi nemzeti gyaloglást, a túra során az idegenszívű Berg Gusztáv gyarmatosításának olyan emlékeit közbeiktatva, mint a kórház, a Pátzay iskola, a vasút, Öntésmajor, vagy például a volt óvoda (aka „SZTK”) hűlt helye.

A bérlő hosszúra nyúlt grazi látogatásából csak hosszas lábadozás után, 1903. május elején térhetett haza, Kapuvárra, és első útja az épülő óvodához vezetett, amely a mai rendelőintézet helyén állt, és az anyagi fedezetet ő biztosította az épülethez. Május végén Hanstein báró és Martha baroness viszonozta Berg Gusztáv grazi látogatását, amikor ők látogattak Kapuvárra, ugyanakkor lánya azt tapasztalhatta, hogy a fater nyavalyái állandósultak. Olyannyira konstansnak bizonyult ez az állapot, hogy az év júliusában a család Ebner grazi orvost, egyetemi tanárt hívta segítségül. Újból megjelentek Kapuváron a családtagok, felkészülve a legrosszabbra, immár nagyobb számban, és az újság megfogalmazásával egybevágóan konstatálhatták: „Berg Gusztáv báró állapota tartósan komoly”. A grazi Ebner doktor augusztus elején operációt hajtott végre rajta, azonban ez nemhogy javított volna állapotán, hanem ezzel szemben egyre rosszabbul érezte magát, és a híradás szerint már arra sem lehetett rávenni, hogy abrakoljon.

Ezt követően néhány nappal, augusztus 4-én délután négy órakor dobta fel a pacskert a kapuvári pop-ikon.

berg a la warhol.gif

Mivel másnap adták volna át Kapuvár második, szilárd szerkezetű hídját, a Margit-hidat, ezt az avatót a halálesetre való tekintettel elnapolták. Ahogyan Berg nem érhette meg a zsírúj Margit-híd forgalomba helyezését, úgy az általa kezdeményezett Kórház (ma: Lumniczer) utcai  óvoda befejezését sem, amit szintén halála után, abban az évben októberben adtak át.

 

A fekete város

 

Mixát Kálmán A fekete város című regényében olvasható néhány mondat arról, hogy a Habsburgok az Esterházyaknak adományozták a kapuvári uradalmat: „A kétfejű sas a két szájával inkább csak evésre van berendezve, nem trágyázásra. Valami keveset mégis pottyantott, de csak őneki – Esterházynak. A hercegi címet és a kapuvári domíniumot.” Attól eltekintve, hogy nekem van tippen, miért, mégis különös, hogy a túróba került bele A feka városba Kapuvár neve, amikor a regény nem is Kapuváron, hanem Levoča környékén játszódik, és semilyen módon nem játszik szerepet benne Kapuvár. Ahogyan Mixát regényében két heterogén cuccot összemixá’t, most én is úgy rétegezném egymásra Kapuvárt és A fekete várost. Kapuvár ugyanis 1903. augusztus 4-e után Berg Gusztáv halála okán fekete várossá változott, a korabeli beszámolók szerint a város gyászlepelbe burkolózott, és alig volt olyan épület, melyen ne lengett volna fekete zászló. A kastély kapuját gyászlobogóval vonták be, ravatalát pedig az emeleten, a grazi beteg volt dolgozószobájában állították fel, amit növényekkel díszitettek ki erre az alkalomra. Ide járultak a kapuváriak és a vidékiek leróni kegyeletüket, hogy a 75 éves korában elhunyt csávó iránt részvétüket kifejezzék. A koporsó körül a családtagok mellett tömött sorokban megjelentek a cselédek is, amint azt az archív felvétel mutatja:

A kapuvári képviselő-testület Berg Gusztáv halála miatt rendkívüli közgyűlést hívott össze, hogy megemlékezzen a halottról, de a tagok mellett a járásbíróság, az adóhivatal és a takarékpénztárak képviselői is reprezentáltatták magukat. Először a községi bíró, Varga Berta József tartott rövid orációt, majd a település plébánosa, Németh János mondott beszédet, aki szónoklatát így kezdte: „A legnagyobb feladat teljesítésére hívott ma minket a község elöljárósága össze, hogy a végső kegyelet adóját tartozásunk mértéke szerint rójuk le Berg Gusztáv báró sírba szálló hamvai fölött”.

Elmondta, hogy neki azért is húzós a feladat, hogy Berget a községi tanácsteremben ő búcsúztassa, mert személyesen is barátságban állt a pacákkal. Beszédében mintha szembeállította volna azokat, akik közeli, és azokat, akik távoli kapcsolatban álltak vele, ide sorolta Darányi Ignác földművelésügyi minisztert, aki az elhalálozás utáni napokban küldött sürgönyt Berg Miksának. Mivel azonban Németh János közeli spanja volt az elhunytnak, ezért „éppen ez teszi nehézzé, lehetetlenné feladatom méltó teljesítését”. Mindazonáltal orációja további részében igyekezett szuperlatívuszaival csontig körbeudvarolni a volt uradalmi bérlőt, kiemelve, hogy ő, Berg Gusztáv kapuvári földben akart nyugodni, utalva ezzel arra, hogy idegenszívűként érkezett Nagy-Levédiába. A Berg-apoteózis közepette a kapuvári plébános elsősorban a gazdasági téren végzett munkát hangsúlyozta, és ennek tulajdonította a díszpolgári címet is. Lényegében egy olyan ívet rajzolt fel, amely szerint a kapuvári félázsiai ugart Berg báró emelte ki a fosból: „Mikor a gondviselés őt Kapuvárra hozta, mit talált itten, és mit hagy itt? Haladásunknak egyetlen emléke nincsen, mely őt is nem magasztalná, áldozatkészségét nem hirdetné. Ha sokan az ő szívével szerették volna Kapuvárt, sokkal nagyobb, sokkal szebb, és sokkal előrehaladottabb volna az! Hová emelte a kapuvári gazdaságot, csak azok ítélhetik meg, akik emlékeznek arra, milyen állapotban vette át annak vezetését”.

Németh János beszéde után a város (avagyis: a község) elhatározta, hogy Berg Gusztáv kapuvári érdemeit jegyzőkönyvileg örökítik meg, amit aztán a családnak is átadtak.

A községi képviselő-testület mellett a zsidó hitközség is megemlékezett Bergről. Az izraelita hitközség szintén rendkívüli közgyűlést hívott össze László Samu, a községi orvos elnöklete alatt, akinek ma is meglévő háza a Don-kanyarban áll. Miután László Samu emlékbeszédet tartott az elhunyt fölött, elhatározták, hogy egy küldöttséget menesztenek a kastélyba, amely tolmácsolja a hitközség megbecsülését Berg Gusztáv iránt. Ennek a küldöttségnek László mellett tagja volt a hitközség elnöke, Deutsch Lajos, az elöljáróságból pedig Biringer Hugó és Rosenberger Dávid.

Berg Gusztáv elföldelésének időpontját augusztus 6-ra tűzték ki a kapuvári temcsiben. A szertartáson Kapuvár és a megye képviselői nagy számban jelentek meg, a gyászbeszédet egyfelől Laucsek Jónás vadosfai evangélikus lelkész tartotta (tekintettel arra, hogy Berg evangélikus volt, Kapuvár pedig ebből a szempontból Vadosfához tartozott), másfelől pedig Baán Endre alispán búcsúztatta az elhunytat, végül pedig Berg Gusztáv barátja, Sugár Sándor mondta el orációját a köztemetőben.

 

a folytatáshoz katt ide

A bejegyzés trackback címe:

https://kapuvar.blog.hu/api/trackback/id/tr94835070

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

András10 2014.06.24. 15:17:56

Modortalan tuskó voltál, az is maradsz, te undorító kegyeletasértő liberálszutyok senkiházi. Majd ha te takarodsz el a földről, mindannyioan örülni fogunk, hogy "elpatkolsz", de az sem érdekel, hogy ha az árok szélére dobnak az után és a kutyák tépnek szét.

Menci 2014.09.04. 22:46:52

Kedves András10!

Most jól megmondtad! A mit is?
(Most én is kapok egy tirádát? Ám legyen, ha attól jobb neked!)
süti beállítások módosítása