Azzal szemben már-már immúnissá válhattunk, hogy a Nagy Pálinkaforradalom gyermekeinek sehogy sem akaródzik menni a magyar nyelv használata, ámbátor a Főnyelvész úr hipokrita módon a műnyelvelés zászlaját tűzte ki a Sándor-pali tetejére. Ma este Stágel Bencének egy tévéműsorban még az is komoly gondot okozott, hogy 20 percen keresztül egy viszonylag egyszerű kérdést megértsen. Schenki Pali bácsi szerint a köztársasági elnök a törvények fölött (!) uralkodik (!), noha a fölött  itt azt jelentené, hogy ő maga a törvényen kívül állna, rá nem vonatkoznának azok, miközben természetesen nem uralkodik, hanem funkciójából adódóan őrködik. Aztán ott van másik példának Az Ember Aki Még Soha Nem Hazudott, aki szerint a „kiadáscsökkentés” nem jelent megszorítást. Narancsics Tibor minapi vérlázítóan cinikus megjegyzése szerint a sajtószabadság korlátozása voltaképpen a véleményszabadság erősítésével azonos. A Lélek Mérnökének egyik tésztafejű jobbágyától pedig arról értesülhettünk, hogy a „komoly aggályok” valójában „technikai jellegű” problémákkal adekvátak. Hoffmann Rózsikától megtudhattuk, hogy az „önkéntes” azt jelenti, hogy „kötelező”. Egyszóval érdemes lenne már egy szótárt mellékelni az újbeszél nyelvhez, mert a pálinkaforradalmárok láthatólag a wittgensteini nyelvfilozófia ama tételét vallják magukénak, mely szerint nincs szójelentés, csak szóhasználat.
            Ám kiderül, hermeneutikai huszárvágásokkal nemcsak a szavakat sikerül jelentésükből kiforgatni, hanem még olyan viszonylag egzakt dolgokat is, mint a számok. Hiába, a számtan is nehéz dolog. 1998-ban Deutsch Tompika azzal haknizott, hogy a Fidesz több szavazatot kapott a választáson, mint a Maszop, de ha egy röpke pillantást vetett a zember (akkori terminus szerint: polgár) a statisztikai adatokra, tüstént felhomályosodhatott, hogy ez tényszerűen nem igaz. Rákay Kurvanyátok Philip intendáns úr szerint 2002-ben a Kossuth téren 2 millió ember gyűlt össze, noha akkor minden Fidesz-szavazó ott tolongott volna (már ha fizikailag elfért volna, ugye). Ma az ATV műsorában Kern Tamás udvari elemzőtől azt is megtudhattuk a kormánypárt népszerűsége kapcsán, hogy a 65 % több, mint a 67 %. Matolcsy Gyuri Geller vudu gazdaságpolitikáját már ne is említsük, aki a számokat puszta kézrátétellel kezeli.
Ma pedig azzal kerülhettünk tisztába, hogy „az ország kétharmados többsége által megválasztott” Fidesz kormányozza a Zországot.
 
 
 
Nem tudom, hogy a pálinkagőzbe burkolt fülkeforradalmárok mit számoltak, de azért a számtan eléggé egyértelmű dolog. Ezért szokás mondani, hogy a pálinka nagy mennyiségben káros az egészségre, mert az ember egy valóságtól független narancsmátrixot épít magának, amelynek nemzetileg együttműködő rendszerében a hatalom mámorától megrészegedett pálinkaforradalmár hajlamos a tények mellőzésére.
Mert a pálinkaforradalmárok állításával szemben nézzük a józan tényeket.
 
 
1.                          A szöveg állításával szemben „az ország” egyharmada szavazott 2010-ben a Fideszre. A választásra jogosult mintegy 8 millió szavazópolgárból 2, 7 millió adta a voksát a Fideszre, amely nagyjából egyharmad. Ugye. Megfordítva a nézőpontot, sőt visszafelé fordítva a propagandát, az elmondottakból következik, hogy az ország kétharmada nem szavazott a Fideszre.
 
2.                          Amennyiben a leadott szavazatokat nézzük, akkor sem állja meg az állítás a helyét. A fülkékben a voksok 53 százalékát kapta a Fidesz, amely, ugye megint csak nem kétharmad (az durván 66 % lenne).
 
3.                          A kétharmad nem a zemberek kétharmadát jelenti, a Fidesznek a parlamentben van kétharmada. A kettő nem ugyanaz. Ezt a választási rendszer okozza, amely hagyományosan felülreprezentálja a győztes pártot. A Fidesz kistestvérével, a KDNP nevű fantomalakulattal nagy erővel szokta döngetni a mellét, hogy milyen példátlanul sokan szavaztak rá. 2010-ben a Fidesz/KDNP 2,7 millió voksot kapott, amely valóban rengeteg, és elismerésre méltó. Ám ha a 2006-os választás adatait megnézzük, azt kapjuk, hogy az MSZP-re 2,3 millióan, az SZDSZ-re 340 ezren szavaztak. Na mármost, ha ezeket összeadjuk, nagyjából 2,6 millió főre jön ki. Azaz a Fidesz/KDNP 2010-ben lényegében annyi szavazatot kapott, mint az MSZP/SZDSZ közösen 2006-ban. Csakhogy akkor ez a parlamentben 54 %-os többséget jelentetett, most viszont 68 százalékot.
 
Ezeket figyelembe véve lehet pálinkagőzben recskázni a kétharmadról.
 
 A Főpálinkaforradalmár
 
 
 
A pálinkaforradalmárok szeretnek utolsó érvként állandóan a kétharmados felhatalmazásra hivatkozni, ez a mindent megoldó végső gyógyszer, ha már nem tudják megmagyarázni a megmagyarázhatatlant. Az erősebb jogából indulnak ki, mely szerint azért van igazuk, mert erősebbek. Oké. Akkor ezek szerint ha egy sötét sikátorban néhányan agyonrugdosnak egy embert, az is rendben van. Ők is hivatkozhatnak arra, hogy igazunk van, mert erősebbek vagyunk. Ők is hivatkozhatnak a kétharmadra, arra, hogy azért van igazuk, mert túlerőben vannak. Amennyiben kétharmados többséggel rendelkező banditák támadnak le az út menti parkolóban, nekik is igazuk van, hiszen erősebbek, övék a többség. Előttük is meg kell hajolnom?
Rousseau A társadalmi szerződésről c. munkájában ezt írja az erősebb jogáról: „Tegyük föl egy pillanatra, hogy ez az állítólagos jog valóban létezik. Nos, azt mondom, hogy csak valamilyen értelmetlen zagyvalék következnék belőle. Mert amint az erő tesz törvényt, felcserélődik az ok és okozat; ha valamilyen új erő felülmúlja a régit, jogának is örökébe lép. Mihelyt büntetlen marad az engedetlenség, nyomában törvényessé is válik, s mivel az erősebbnek mindig igaza van, csupán annyi a dolgunk, hogy mi legyünk az erősebbek. De miféle jog az, amelyik érvényét veszti, amikor az erőnek vége?” Gondolom persze, ezeket a szavakat is a Tesco meg egyéb multik diktálták le Rousseau-nak.
Miután Rousseau azt igyekszik igazolni, hogy az erő nem szül jogot, az 5. fejezetben így összegez: „Mindig nagy különbség lesz a között, hogy valaki leigázza a tömeget, vagy pedig kormányoz egy társadalmat.”
A Fidesz kormányzásra kapott – kétharmados – felhatalmazást, nem pedig leigázásra. A két szó közötti különbség akkor is nyilvánvaló, ha a pálinka hatalmától megmámorosodott forradalmárok nap mint nap kiforgatják jelentésükből a szavakat, számokat.

1 komment

Címkék: 1984

A bejegyzés trackback címe:

https://kapuvar.blog.hu/api/trackback/id/tr732616899

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

sompalinka · http://sompalinka.blog.hu/ 2011.01.28. 08:17:28

Hát igaz, tényleg ostoba matematika, ilyenre gondolt Chamfort, mikor azt mondta:
"Vannak szép köntösbe bújtatott ostobaságok, mint ahogyan vannak igen jól öltözött ostobák."
Egy valami azért nem stimmel, a szép köntös sem szép!
süti beállítások módosítása