A hétfői önkormányzati ülésen nedves vezetőink foglalkoztak a Don-kanyarban lévő ház sorsával, tudjátok, amelyikhez Kapuvárisztán házi tenyésztésű Libeskindje, a Kunczi nevű mikutyánkkölyke olyan überfaszán hozzáragasztotta a saját ormótlan kalyibáját, nevezetesen ezt (mármint a jobb oldali épületet):

kunczi.JPG

A Kisalföld lakonikus összefoglalóján kívül erről, mint ahogyan a képviselő-testületi ülés egészéről, információilag meg transzparenciailag sok mindent nem lehet tudni, de hát minálunknál már régólta az jött a szokásba, hogy az önkormányzati képviselők közösülése is olyan szok lenni, mint Tornatore filmje: Puszta formalitás. A határozatról szóló szöveg nem érhető el a város honlapján, mint ahogyan az önkormányzati ülések jegyzőkönyveit is csak több havi késés után lehet böngészni online. Most még a meghívót is jól elrejtették a honlapon, nehogy az Istenadta Nép, ez a félázsiai horda tájékozódhasson. Mit is képzelne magáról, nem volt elég, hogy nagy kegyesen megengedtük nekik, hogy szavazhassanak, most még van képük utána is nézni a dolgoknak, nem elég ezeknek a cselédeknek a 47 ezer forintos tündérmese sem, még véleményük is van, ezeknek a hálátlan dögöknek, nem is érdemelnek meg minket.

No de sebaj, ne ugatérozzunk mán megint, egyébként is majd Hámori György polgármester újfent előpörgeti a szövetségbe forrt baráti médiában az aptodételt tételt, miszerint milyen faja az önkormányzat kommunikációja, aztán ezt a habot egy minden nagyon szép, minden nagyon jóval emeli ferencjóskai köbre. És ezt a bullshit-generátor által előállított mantrát még talán maga is elhiszi, elvégre a goebbelsi propagandaelméleten kondicionálódott Baltásország imperatívusza: ismételgesd a hazugságot jó sokszor, és igazzá válik. Hámori György meglapogathatja igényessen Molnár Ferenc nevű spanja hátát, hogy milyen zsír a médiákokja, cserébe Molnár Ferenc megdicséri Hámori pajtást, hozzátéve, hogy bezzeg Csornán mivan-mivan, mert ott a köcsögnépek nem voltak hajlandóak „megfelelőoldali” polgármestert választani, a rohatt ganajak, pfüüüj. És aztán a végén látványosan egyezségre jutnak a Nagy Kommunikációs Színdarabban: hinnye, mindketten milyen különös anyagból vagyunk gyúrva. Ja, esetleg szólnak Kóczán alispán elvtársnak, járjál mán közbe, idesecsém, a Vármegyeházán, tüntessék ki esztet a Mó’nárgyereket valami Népünk Kiváló Dolgozója, avagy a Nemzeti Gipsz Jakab plecsnivel legottan. Így megyen ez minálunknál, a polgárinak átkeresztelt feudális Közgéptársaságban, megírta eztet a förmedményt, eztet az urambátyámos gengszterizmust Móricz Zsigmond a Rokonokban lassan száz éve, de hát Budai Bagyula leleplezte röpke 300 milláért, hogy az ő kezét is a patásgyurcsányi fogta.

Na de térjünk vissza most mán izibe a tematikai mainstreamhez, mert elkalandoztunk, mint Matolcsy szép szeme világa, mely kancsalul, festett egekbe néz. Sz’al a Zönkormányzat szeptember 24-én vette napirendre a Don-kanyar ügyét. Mivel, mondom, információbőségben nem tobzódom, köszönhetően az önkormányzati non-kommunikációnak, kénytelen vagyok a Kisalföld zanzájára hagyatkozni, amely az eseményeket így narrálja:


A képviselők elé került a Szent István utca egyik házának kérdése is. Az Esterházy sétány főépülete és a Szent István utca jobb oldali épülete közé beékelődött ház már évek óta rontja a városképet. Az épület javítása azonban máig nem történt meg, a képviselők most év végéig szabtak határidőt az ingatlan sorsának rendezésére.

 

Jó reggelt kívánok! Örvendetes, hogy a képviselő kegyelmes urak méltóztatták észrevenni, hogy városképileg itt finoman szólva sincsen minden rendben, mert a városi tájkép mintha a Don-kanyar utáni pusztításra hajazna. Érdemesebb lett volna előbb lépni ez ügyben, ám amint a dakota közmondás tartja: jobb későn, mint előbb.

Az újságcikkből ugyan nem derül ki, de a honlapon olvasható Hámori-féle előterjesztéséből tudható, hogy korábban, egy 2011. március 28-án hozott határozatban kötelezték a tulajt az épület rendbetételére, amint írja „a településkép javítása érdekében”, amit azonban a tulajdonos nem tett meg, ezért:

 

A kötelezettség teljesítése – a többszöri felszólítás és visszaellenőrzés ellenére – a mai napig sem történt meg. Az érintett ingatlan tulajdonosai jelezték, hogy az ingatlant értékesíteni kívánják, és kérelmezték a helyrehozatali kötelezettségre magállapított határidő legalább 2012. év végéig történő meghosszabbítását.

 

 

A korábbi előterjesztésben a felújítási kötelezettséget így indokolták:

 

A Kapuvár, Szt. István u. 1. hsz. (382/2 és 382/3 hrsz) alatti ingatlanon lévő épület Kapuvár belvárosának központi helyén helyezkedik el. Az épület építészeti kialakítása, elhelyezkedése, de főleg erősen leromlott külső homlokzatai nem illenek bele a belváros építészeti karakterébe. Az épület beékelődik a viszonylag újonnan épített Esterházy P. sétány 1. és Szt. István u. 3. hsz. alatti vegyes rendeltetésű épületek közé, melyek építészeti értékeit külső megjelenésével erősen lerontja. Az előzőek alapján összefoglalható, hogy a kérdéses épület megjelenésében és állapotában településképet rontó állapotú építmény, melynek helyrehozatali kötelezettsége elkerülhetetlen.

 

Tekintsünk el attól, hogy ennek az előterjesztésnek nincs sem a hátlapja, sem pedig a négy éle aláírva (nevezzük ezt Szalai Annamária-szabálynak), és így a Szalai Annamária-szabályt alkalmazva az előterjesztés formailag érvénytelen – no de nem akarom ezen cinikus logika révén saját szarukkal megetetni a félázsiaiakat. Kétségtelen és még annál is kétségtelenebb tényálladék: a Krón-ház épülete (a fenti képen a bal oldalon) meglehetősen rossz állapotban van, de hát a Felcsúti Törpemaradona is rossz állapotban van, mégsem adott neki Hámori nertárs év végi határidőt.

Ami azonban az érvelésben végtelenül cinikus, az az építészeti környezetre való hivatkozás, amellyel megfordítják az ok-okozati viszonyokat. Nem igaz, hogy „külső homlokzatai nem illenek bele a belváros építészeti karakterébe”, éppen hogy a mellette lévő Kunczi-féle Két Csöcs Palota nem illik bele a környezetébe. Nem a századvégi/-eleji épületekkel harmonizáló Krón-ház építészeti stílusa, hanem a mellé pakolt Kunczi-ház rí ki a környezetéből. Nem azért néz ki a Don-kanyar olyan randán, mert a Krón-ház ott van, hanem azért, mert az utcaképet szétkúrta, az épületek egymás tiszteletben tartásának elvét pedig felrúgta a Kunczi-féle építészeti ork. Azaz Hámori az előterjesztésben felcseréli az okot (Kunczi-ház) és az okozatot (Krón-ház), miközben valójában az új épület a hibás (no meg persze a gyurcsány, mint mindenben).

Amennyiben az önkormányzat olyan nagyon ügyelt volna a „településképre”, mint ahogyan most képmutató módon állítja, akkor a Kunczi-féle házra ki sem adhatta volna az építési engedélyt. Érdekes módon akkor az önkormányzat felől nem nagyon hallottunk tiltakozást arról, hogy ez az épület nem illik majd bele az épített környezetbe. Akkor is ment a sikerpropaganda, hogy ez meg ez lesz a tuti, hogy aztán a folyton módosuló gránittalapzatba öntött tuti dolgoknak a szavatossági ideje pár éven belül lejárjon, ahogyan a Hany Istók Kerékpáros Centrum vagy Kapukom esetében. Lehetne persze azzal érvelni, hogy akkor, amikor ezt az épületet 2003-ban felhúzták, más volt az önkormányzat összetétele. Igen ám, csakhogy a fideszesek igen jelentős része, akiknek akkor nem volt kifogásuk, tavaly és most pedig képmutató módon megszavazzák ezt a határozatot, azok kereszténydemokratának meg tudjafaszom minek álcázva magukat ott melegedtek a városháza székein akkor is. Németh Böllérmáj Gábor például, aki már akkor is alpolgármester volt, nem kifogásolta 2003-ban Kunczi László mérhetetlen barbárságát, akinek épülete merényletet követett el környezetével szemben, hogy a csendestárs Licskai Lászlóról már ne is beszéljünk, aki huszonkét éve ott ül a testületben, de még a hangját nem lehetett hallani egyszer sem. Tudjuk, hogy az örökségvédelem, éppúgy, mint az összes eszme a polgáritól a keresztényig, csak fedőnevet jelent a fideszitákoknak, elvégre ezek a „nemzeti örökségre” szavakban oly érzékeny gyökérmagyarok megszüntették az Örökségvédelmi Hivatalt is.

Most, a Nemzeti Képmutatás Rendszerének kapuvárisztáni változatában, ahogyan azt a fideszes logika megkívánja, megint másra kenik a felelősséget, a Krón-házat teszik meg bűnbaknak, mert saját felelősségük ebben természetesen megint nincsen. Bele gondoltak-e abba ezek a derék hazafiak, hogy a Kunczi-ház ilyen barbár elhelyezése tette értékesíthetetlenné és értéktelenné az általa agyonnyomott Krón-házat, vagyis az, hogy az önkormányzat zöld utat adott ennek a taplóságnak? Mégis ki a túró akarna beleinvesztálni egy olyan épületbe, amit a Kunczi-féle vandalizmus hazavágott. Feltételezem, hogy aki az építési engedélyt erre az igénytelen épületre kiadta, annak a haja szála sem görbült. Mint ahogyan Kunczi Lászlónak sem tették szóvá ezt a barbarizmust, sőt a fideszes újbarbárok, élén Szakács Imre főispánnal, 2009-ben még megyei kitüntetéssel is díjazták őt, mondván, hogy munkáira „az építmények környezetbe illesztése jellemző”. A környezetét semmibe vevő épületet környezetbe illőnek nevezni – ez igen, bravó, elvtársak, ez tündérmese. Újbeszélül.

A bejegyzés trackback címe:

https://kapuvar.blog.hu/api/trackback/id/tr564804833

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása