2010 tavaszán, még a forradalom és a félázsiai Mickey Egér Vereckei-hágónál való bejövetele előtt történt, hogy Kapuváron meglátogattam egy közeli ismerősömet, akit az egyszerűség kedvéért, inkognitóban tartván őt, nevezzünk most Béla néninek.

Akkor, a kampány kellős közepén már erősen sejteni lehetett, hogy a most judáspénzen hazát áruló Baltásorbán nevű kupec orwelli szépújvilága már a spájzban van. Egy óvatlan pillanatban Béla nénitől kérdeztem egy merészet: od’adta volá-e már valakinek a kopicetlijét? Béla néni azt válaszolta, hogy a Fidesznek adta a kopogtató céduláját, megtoldva azzal, hogy óóó, hát azt nem köllöttem adnyi, hisz’ mindig jön a Rózsika, oszt’ összöszedi. És ezt az „összeszedi”-t a lehető legnagyobb természetességgel ejtette ki a száján, mintha a kopicetliket azért „osztanák” ki, hogy „összeszedjék”. Íme a polgári magatartás, az öntudatos választó prototípusa, aki a kádári paternalizmusban szocializálódott, és most semmi kivetnivalót nem talál abban, hogy céduláját valaki összöszedi. Gondolom, az a bizonyos Rózsika, a Párt hűséges csinovnyikja, aki „mindig jön”, először előadta a Fidesz programját, pontokba szedve kifejtve, majd megkérte Béla nénit, hogy ha esetleg szimpatikusnak találta a programot, akkor szíveskedjék neki adományozni a cetlit. A magyar ugar porba fetrengő rögvalóságában az számított volna abszurdnak, ha így történt volna. És ebben éppen az az igazán abszurd, hogy ez, a normális koreográfia tűnik képtelenségnek. Majd Béla néni, miután úgyszólván „meggyőzték”, a magát polgárinak hazudó pártra szavazott.

Béla néni azon széles tömegek közé tartozott, akik 1990-ig legfeljebb az Egymillió lépés Magyarországon című sorozatban láttak templomot belülről, majd az új időknek új dalai hirtelen lámpást gyújtottak elméjükben, megtértek, és a Fő téri templom oltára előtt úgy térdepeltek eztán, mint a hortobágyi ökör a csikóslegény karikás ostora előtt. Pápábbak akartak lenni a pápánál. Amikor pedig ha esetleg valaki olyatén bátorságra vetemedett, hogy megkérdezi, hogyan van, hogy most hirtelen templomba járó lett a Béla néni kedves, és eddig miért nem tette be a lábát oda, az előre legyártott felelet az volt, hogy akkor „nem volt szabad”, „akkor tiltott volt”. Érdekes argumentáció, különösképpen annak fényében, hogy azok, akik nem kérkedtek ilyen tenyérbe mászó, első padsoros, térdeplős módon hívő mivoltukkal, azoknak valamilyen ok folytán „szabad volt”, nem volt „tiltott” a templomba járás azelőtt sem. Érdekes módon, a templomba járás csak azoknak volt „tiltott”, akik most az első padsorokban ájtatosan böszme tekintettel kulcsolják öszve praclijukat. Béla néni, amikor 1994-ben a hornnyula megerősödött, ott tapsikolt az első sorban a kampányban, néhány év múlva pedig őbelőle lett a legvéresszájúbb fideszes. Hiába no: Kádár népe a Fidesz népe. A templomajtót hirtelen felfedezőkből lesznek a legjobb Fidesz-tanítványok, a szovjet forradalmi irodalmat kárászténydemokráciára cserélő hoffmannrózsikák, a privatizációs fairy tale-t állami etatizmussal helyettesítő unortodox szemű matolcsygyurik, az államminiszterséget a kommunizmus alatti meggyötörtség hipokrita narratívájára cserélő pozsgayk. Béla néni is, mondom, a legnagyobb MSZP-hívők egyikeként vált a legnagyobb Fidesz-hívők egyikévé.

Azon a 2010. évi szép tavaszi napon, bátorkodtam feltenni Béla néninek a megengedhetetlen kérdést: miért a Fideszre fog szavazni? Béla néni színe vörösre váltott, mint a főtt rák, és előadta diszkurzív argumentációban gazdag érvkészletét: Mer’ a Dzsurcsányi egy zsidó!!! Egy rohadt, mocskos zsidó!!! Miiiiind zsidó!!! Így még nem hallottam Béla nénit beszélni, első reakcióm az volt, oké, Béla néni, most láttál engem utoljára. De aztán mégis maradtam, mert mint egyfajta terepmunka már csak szociokulturális értelemben is érdekelt, honnan jön ez az „érv”, hogyan lehetséges, hogy egy szoci szavazóból „avanzsált” fideszes szavazó ilyen pálfordulást hajtson végre, és honnan jön ez a hirtelen támadt zsidózás. Ha Béla néni azt mondja, hogy a Dzsurcsányi ezt meg azt qúrt el, azzal lehet párbeszédbe lépni – na de azzal az „érvvel”, hogy valaki úgyszólván „zsidó”? Hol tanulhatta Béla néni ezt a zsidózást, miközben életében nem találkozott még zsidóval, vagy legalábbis nem tudott róla? Azt sem tudja, mi az. Hol tanulhatta Béla néni ezt a véresszájú zsidózást, miközben ő, a Béla néni, nyugdíjasként akkor már sehová nem járt el, csak a templomba? Hoppácska! – kezdett agyam háttértárolóján az energiatakarékos pilács felgyulladni. Hát ha sehová nem jár, emberek közé, ahol beszélgethetne, csak a templomba, akkor derengeni kezdett a megoldás. Béla néni ugyanis ezt a gyönyörűszép, polgári értékrendtől áthatott zsidózást csak egy helyen, a templomi mise utáni beszélgetés során sajátíthatta el ilyen autentikus módon. Mindez természetesen kósza tippnek tűnt volna, ha mások és megint mások nem erősítették volna meg, hogy, bizony, így zajlik Fideszéknél a szavazattoborzás egyik stratégiai hadművelete. Íme a polgári értékrend a maga teljességében. Lófaszt kell ide Bayerzsolt, RémHír Tv-s manipulatív áthallás, Prohászka-szobor, a fideszes hétköznapi antiszemitizmus megy magától, mint a karikacsapás. Csak a magvait kell elvetni, és onnantól önmagát generálja.

Íme a keresztény értékrend fedőszavával álcázott erkölcstelenség a maga meztelen valóságában! Íme az első padsoros, ájtatos műkeresztények agymosása, akik a zsidózás „érvével” operálnak! Bemennek a templomba, ott ájtatos arccal meghallgatják a kenetteljes beszédet, majd miután kijönnek onnan, abban a pillanatban elkezdenek az ajtó előtt zsidózni, gyűlölködni, ocsmánykodni, mert semmi nem ragadt rájuk a Bibliából. Mindezt teszik a kereszténység álarcában. Íme a Fidesz arca, amely köszönő viszonyban sincsen azzal, amit magukról hirdetnek.

A bejegyzés trackback címe:

https://kapuvar.blog.hu/api/trackback/id/tr254756872

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

L. Alex mondom a magamét 2015.01.18. 21:00:26

Nem tudom kivagy P. mester, de leborulok a röhögéstől és az iróniától a lábad elé!

Amennyiben, fent vagy a facén, jelölj kérlek, mert szeretném, ha az ismerősöm lennél!
www.facebook.com/lang.alexander.1

Sára Rónás 2015.01.18. 23:13:22

Én hiszek a mindenható egy Istenben,ezért nem csak hiszek félem is.A biblia tanitásai sajátomnak érzem,de nem tudom elfogadni,hogy embert,ember csoportokat bántani kelljen és mindezt Isten nevében.Senki nem tehet arról hova született.Embernek nincs joga ezért másokat bántani,méghozzá Isten nevében.Az ilyen emberek,nem félik az Istent,aki a saját népévé fogadta a Zsidókat,az egyszülött fiát a Messiást általuk adta Nekünk,elvitte a világ bűneit.Nem szenvedtek még eleget,nem kapnak a fejűkhöz,hogy miért van ennyi gonoszság az emberek között.Több embertől hallottam,akik keserűséggel mondták,Miért hagyott el a jó Isten bennünket,hát nem hagyott el,szabad akaratra engedett bennünket,de ezzel a szabadsággal vissza éltünk és folyamatosan ezen az úton vagyunk.Tanulhatnánk az állatoktól!Az embernek olyan primitiv az igénye,csak a hatalom,meg a vagyon kell.De az Isten nem siet és nem felejt.A gonoszság büntetésért kiált.Könyörgöm hagyják már abba a zsidfózást.Még egyetlen diktátor sem végezte Dicsőségben!!!

Bálna69 2015.01.20. 10:58:18

Nagyon jó írás, gratula a szerzőnek! :)
süti beállítások módosítása