Az egész ügy akkor esett meg Kapuváron, amikor földink, Áder János még csak 21 éves volt.
        Történt ugyanis, hogy a huszonhárom éves Katona Lajos kőművessegéd betért Kudlicska Kálmán kapuvári vendéglőjébe, hogy mindennapos szertartásának adózzon. Kikérte kedvenc nedűjét, és a kocsmában békésen borozgatott. Este nyolc óra tájban aztán új vendégek léptek be az ivó ajtaján, köztük volt Áder János is. Keménynézésű Charles Bronsonunk körbetekintett, és szemei megakadtak Katonán. Ahelyett, hogy ő is egy pohár bort rendelt volna magának, provokálni kezdte Katona Lajost. Áder János odalépett hozzá, és kirántotta annak kalapjából a tollat. Ebből aztán szóváltás kerekedett, amely kisvártatva véres fájtinggá fajult. E kocsmai küzdősport során aztán, ahogyan régen a csizmaszárból a kusztorák, most is előkerültek a harci eszközök, és Katona Lajost valaki konyhakéssel kétszer hátba szúrta.
Ki volt a tettes? Vajon a provokatőr Áder János öregbítette a kapuvári bicskázás hírnevét, ő, aki a balhé kezdeményezője volt? Vagy pedig társa, Horváth Devák Gyula, aki Áder kötekedése után kapcsolódott be a hosszú kések éjszakájának nemes kapuvári hagyományába?
          A késelés után a sebesült kimenekült a kocsmaajtón, és Garta felé vette az irányt. Ám Áder János és Horváth Devák Gyula nem hagyta annyiban a dolgot, egy ideig az áldozat nyomába eredtek, majd meggondolták magukat, és felhagytak az üldözéssel. A vérző hátú Katona Lajos alakja egyre távolodott a sötét éjszakában, horgonyembereink pedig ismét Kudlicska kocsmájában horgonyoztak le.
           Véres kocsmai merényletük után nyomozás indult Áder Jánosék ellen, de az eljárást két évig sem tudták befejezni, amelynek oka Horváth Devák Gyula szökése volt. Időközben pedig Katona Lajos állapota tragikus fordulatot vett. Bár eleinte még úgy tűnt, hogy felépül a harc során szerzett sebesüléseiből, gyógyulása nem volt teljes. Folyton betegeskedett, tüdőgyulladást kapott, majd mellhártyagyulladása volt, végül csaknem két évvel azután, hogy Áder János kitépte kalapjából a tollat, meghalt. Katonát Gartán temették el.
           Családja nem tett bejelentést, hogy halálának oka esetleg a kocsmai szurkálás lehetett, de a hatóság azt gyanította, hogy Áderéknak közük lehet a fiatalember korai elhalálozásához. Így aztán a soproni ügyészség a téli hónapokban elrendelte az exhumálást, Katona Lajos holttestét kihantolták a gartai temető egyik sírhelyéből, a boncolását László Samu tiszti főorvos és Molnár Tivadar kapuvári körorvos végezte. Ők a boncolás során minden kétséget kizáróan megállapították: a haláleset azért következett be, mert a hátulról érkező szúrások a tüdőt is elérték, és ez okozta a tüdő-, majd mellhártyagyulladást, végül pedig a gyászos végkifejletet.
            Így most már nem pusztán testi sértés volt a vád Áder Jánosék ellen, hanem gyilkosság. A tanúvallomások alapján azonban továbbra sem tudták kideríteni, Áder volt-e a tettes, mert Horváth Devák Gyula még mindig szökésben volt…
           
            Mindez pedig történt 1924 januárjában.
 
            Aki nem hiszi, járjon utána a Sopronvármegye 1926. január 16-i számában.

A bejegyzés trackback címe:

https://kapuvar.blog.hu/api/trackback/id/tr264461345

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása