Egy hete alighanem egy egész ország azon pörög, hogy Schenki Pali bácsi, a Zemberek Zembere mekkora prosztóságot követett el tolvajlásával, megfejelve ezt azzal, hogy hazudozásaival még inkább szénné égette magát, miközben az Untersovszky Péter alákérdezéseivel lebutított „független” közmédia és a „keresztény erkölcsiség” talaján álló fideszisztáni csinovnyikok megpróbálják mosdatni a mosdathatatlant, és Plagi bácsit mártírszerepben feltüntetni. Egy, csak egy legény volt talpon a vidéken, aki köreikből szembe mert menni a hivatalos kommunikációval (vagyis az agyonhallgatással), nevezetesen a KDNP budapesti elnöke, Szalma Botond, az etikát és a tisztességet kérve számon saját pártján. Szalma itt és itt igen tökös és korrekt gyereknek mutatkozott, riszpekt is neki, de a NER abszurditását mutatja, hogy Rubovszky komisszár úrtól valószínűleg meg fogja kapni a selyemzsinórt mondataiért, elvégre orániai Orwelliában az önálló vélemény bűn, kizárást vonhat maga után, a merő gondolattalanság (ezt Hannah Arendttől palgizáltam) pedig dicsőség és érdem. Mindez fényesen mutatja, hogy Doktorországban nemcsak a Plagigate-ügy, hanem az egész fideszisztáni rendszer a plágium logikájára épül, ahol önálló gondolatnak helye nincs, csak az előre beprogramozott üzenetek mondhatók el. Szimbolikus ebben a tekintetben, hogy hétfői parlamenti orációjában SP úgy fokozta saját nevetségességét, hogy „az ártatlanság véDelméről” beszélt az „ártatlanság véLelme” helyett, ezzel a félreolvasással elárulva azt is, hogy még saját lemondó beszédét sem saját maga fogalmazta meg, azt is más írta meg helyette. Mindeközben azonban nem szabad elfelejteni, hogy mi, kapuváriak, a Ctrl + C posztmodern technikáját már sokkal régebb óta űzzük a Nemzet Gojóstollánál. Figyelembe véve épített örökségünket, egy hangzatos bon mot-val azt lehetne mondani, hogy „gyakorlatilag” (az álamfő helyett is kitéve az idézőjeleket, jelezvén a hiperbolát) egész Kapuvárt úgy loptuk, másolásból építettünk várost, hozott anyagból dolgozva palgizáltunk.
            Kezdjük a szobrokkal, amelyekből alig van Kapuváron olyan, amely eredeti és nem másolat lenne vagy a „copy and paste” technikáján alapulna. Igaz, a szobrászok nagy része saját magától plagizált, amely a Pálgium Pállal való analógiát valamennyire gyengíti.
            Amint azt egy évekkel ezelőtti posztomban igyekeztem kifejteni, a köztudatban Kapuvár egyik jelképének számtó Fő téri Kenyérszegő szobor nem eredeti, hanem másolat. Mielőtt városunk szülöttének, Pátzay Pálnak ezt a szobrát a hetvenes években felállították volna Kapuváron, ez az alkotás már megvolt máshol, nevezetesen Szegeden, korábban a Klauzál téren, most pedig a Dugó téri (hivatalosan: Dugonics tér, de senki nem hívja így) sarkon, az egykori Domus, ma Tesco áruház előtt. Erről azonban a szobrászművész akkoriban nem tett említést, Pátzay Plagi bácsi azt, hogy ezt a szobrot más helyszínen már felállították, Vicc Pali bácsihoz hasonlóan úgyszólván kegyesen elhallgatta, letagadta. Pátzay Plagi bácsinak nem ez az egyetlen szobra Kapuváron, amely a másolás „korban megfelelő gyakorlata” (hogy SP-t „idézzem”) alapján készült. Az 1990-es évek elején történő ledöntéséig a Rába-parton, nem messze az ún. Koszos ABC-től, állt Pátzay Lenin-szobra, melynek kapuvári felállításáról a hetvenes években döntöttek. Ez az alkotás szintén nem eredeti, hanem formájában tökéletes másolata annak a Pátzay-szobornak, amelyet 1965-ben a budapesti Dózsa György úton helyeztek el az integető eltássaknak, így aztán kapuvári felállítása a Kenyérszegőhöz hasonlóan csak másodlagos alkotás. És ha már Pátzaynál tartunk: a szobrász Wallenberg-emlékműve, melyről korábban lopott anyagból dolgozván itt írtam meg kisdoktorimat, szintén plágium-gyanús. A pesti Szent István parkba visszaállított Wallenberg-emlékmű, amelynek egyik másolata egyébként a Züllői úti Fuck tövében található, egyes elemeit Pátzay többszörösen is plagizálhatta, de hogy kitől, helyesebben szólva kiktől, azt most nem árulom el, mert ez külön posztot is megérdemelne.
 
 
 
 
            Ha szó esett már Szeged és Kapuvár szobrászati kapcsolódási pontjairól, akkor egy másik összefüggés is nyilvánvaló. Kapuváron a Biró-éra idején 2000-ben állították fel Szent István és Gizella szobrát, melyet Kliegl Sándor készített. A hely szellemét tekintve szimbolikus, hogy majdnem pontosan ott helyezték el, ahol a néhány évvel korábban eltávolított és már említett Pátzay-féle Lenin-szobor állt. Igen ám, csakhogy ez a szobor sem eredeti, hanem ezt is a second handből vásároltuk. Kapuvári elhelyezése előtt négy évvel Kliegl (kapuváriul: Kligli) Sándor pontosan ugyanezt a szobrot felállíttatta már Szegeden a Széchenyi téren, vagyis a szobrász kétszer adta el ugyanazt a cuccost. Biró Péter azt gondolhatta, nem érdemes bajlódni eredeti szoborral, ócsóbb is így, meg aztán egyébként igazodni is kellett ahhoz a széles körben alkalmazott kapuvári krédóhoz, amelynek alapelve a jóvanazúgy.
            A szobormásolatok sora ezzel még mindig nem ért véget. Nepomuki Szent Jánosnak a várárok partján álló kőszobra szintén másolat, erről egy tábla is tájékoztat. Tovább sorjázva a példákat, a Szent Anna templom immáron lezárt kertjében álló Búsuló Krisztus szobornak is létezik egy másolata, amelyre Csiszár Attila világított rá, korábbi ezzel foglalkozó posztomban sem és most sem fogom elárulni hol, tessék elolvasni a dolgozatot. Aztán: 1991-ig állt a Felszabadulási emlékmű grandiózus obeliszkje a mozival szemben, nem messze a II. Kóczán Zoltán hídtól, ahová utána a Biró-korszak honfoglalási alibi-oszlopokat helyezett el, hogy aztán ezeket az ABC építése miatt ő maga távolíttassa el polgármestersége idején. Ez a szovjet emlékmű azonban szintén nem Kapuvár számára készült, hanem Győrben állt a buszpályaudvaron, csakhogy a forradalom után (nem a fülke; az igazi) ezt onnan eltávolították. Minthogy azért mégsem akarták kidobni, gondolták, beviszik ezt is a second handbe, és néhány évtizedes pauza után újból felállították, csakhogy immár nem Győrben, hanem Kapuváron. Politikai akarnokaink, akik ugye lépten-nyomon azt harsogják, hogy Kapuváron nincs pártpolitikai érdek (hogy’ is lenne), nos, ők, 2008-ban állították fel a Kapuvárhoz ezer szállal kötődő Wass Albert szobrát civilként, hogy aztán civil al- és polgármesterként felavassák és ünnepeljék magukat körülötte. Tavaly év vége óta ennek a szobornak a másolata megvan Szilsárkányban is, alkotójuk önmagától plagizált, kétszer adta el ugyanazt, mutatva, hogy a kapuvári szobor annyira egyedi, hogy megérdemli a legmagasabb fokú városképi védelmet is.
 
 
 
 
            A szobrászatról rátérve egyes épületekre, a Ctrl + C és Ctrl + V jelöletlen idézési technikája ezekben az esetekben is megfigyelhető. Korábban írtam már arról is, hogy a gartai templom sem eredeti, hanem szintén másolat, melyet Bánszky Mihály nem is csak kétszer, hanem egyenesen háromszor másoltatott le és adott el az ország különböző helyein, lehetőleg jó távol egymástól, hogy a másolás ne legyen annyira feltűnő. Bánszky temploma először is megtalálható Makón, aztán Kapuváron, majd némileg módosítva Pesterzsébeten. De Bánszkynak nem ez az egyetlen Kapuvárhoz kapcsolódó építménye, amely felveti annak gyanúját, hogy nem egyedi alkotás. Ha Kapuvár egyszer már megtalálta Bánszky mestert, úgy gondolta, nem engedi el a kezét, és egy másik egyházi jellegű épületet is emeltet vele, nevezetesen a temetőben álló Szent Kereszt kápolnát. Igen ám, csakhogy az építész furfangos ember lévén a gartai Szent Sebestyén templomhoz hasonlóan ezt az építményt is eladta még egyszer, méghozzá Érden, ahol ennek a Ctrl + V-nek a technikája alapján felépítette a Jézus Szíve templomot.
            Úgyhogy amondó vagyok, Bullschmitt Pali bácsi másológyára hozzánk képest csak kispályás lehet, mi a másolás technikáját már sokkal-sokkal régebb óta és kiterjedtebb mértékben űzzük.

 

A bejegyzés trackback címe:

https://kapuvar.blog.hu/api/trackback/id/tr994363383

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

P.mester 2012.04.05. 16:20:36

Elég fárasztó lehetett ezt ilyen rövid idő alatt 116 különböző blogra beírni.
süti beállítások módosítása