1704. augusztus 17-én Siegbert Heister hadai megjelentek a Rábaközben, és Kapuvár felé nyomultak előre, miközben a kurucok helyzete folyamatosan romlott. Széchenyi érsek 19-én már azt írta Károlyinak, hogy késő Kapuvárra gondolni.
            Mindazonáltal Andrássy István augusztus 19-én azt tervezte, hogy másnap, 20-án Pap Istvánt 400 fő élén a Rábaközbe ereszti, hogy legyen a császáriak nyomában, és ha teheti, folyamatosan háborgassa őket. Remélte, hogy Kapuvárnak békét fognak hagyni. Másnap már arról is beszámolt, hogy Pap Istvánék és Kisfaludiék hadait valóban elküldte a Rábaközre, akik megígérték, hír nélkül nem fognak visszatérni. Ugyanakkor Károlyinak írt levelében ez is szerepelt:
 
A mint tegnapi levelembe is megírtam, portásim úgy hozták, hogy Kapuvár felé nyomakodott; Rábaközbe pedig semmit sem égetett, hanem az Hantságon holmi szalmás kunyhókat gyújtatott meg az elfutottakra nézve.
 
            Ha a korábban már idézett, augusztus 19-én kelt levélről van szó, akkor Andrássy nem pontosan emlékezett, mit is írt egy nappal korábban, ugyanis abban nem egészen azon voltak a hangsúlyok, mint ahogyan most interpretálta saját szavait. Igaz ugyan, hogy azt írta a portyázói által hozott hírekre támaszkodva, hogy a „német” Csornát is megszállta, de abban még Kapuvárról nem olyan értelemben volt szó, hogy afelé is tovább vonult, épp ellenkezőleg, abban bízott, hogy Kapuvárt nem fogják a császáriak megtámadni. Ellentmondásosak a hírszerzési adatok a falvak felperzselését illetően is. Miközben augusztus 17-én Rátky arról számolt be a Vas vármegyei alispánnak – igaz, erről teljes bizonyossággal nem volt meggyőződve –, hogy a Rábaközbe betóduló labancok Jobaházát és Farádot felégették, és miközben maga Andrássy 18-án azt a hírt továbbította, hogy Heister két rábaközi falut felgyújtott, de azokat információs deficit miatt nem tudta megnevezni, azonközben most arról tudósított, hogy a Rábaközben nem történt pusztítás.
            Bercsényi Miklós, aki az alacsony sávszélesség és az akadozó online kapcsolat miatt csak később kapott híreket a rábaközi történésekről, augusztus 25-én azt írta ezekről a korábban történt eseményekről, Forgách Simonnak, hogy a császáriak tovább vonultak a Rábaköz nyugati része felé, de hadainak létszáma a dán katonák távozása folytán csökkent:
 
Haister Rábaközbe bément Kapuvár felé, de nem igen szaporodott, sőt az dánus elment mellőle…
 
            Hogy ezek a történések bizonyosan a levélírás dátumát megelőzően történtek, azt szövegszerűen világossá teszi az is, hogy Rákóczinak augusztus 25-én írta meg Bercsényi, hogy információit többek között Andrássy Istvántől szerezte:
 
19. datált levelét vettem Andrási Istvánnak s Verebélinek Pápárúl: akkor bizonyossan Kapuvárnak indúlt volt az német, de nem égetett, nem is szaporodott többel…
           
            Csakhogy Andrássy 19-én még magát Károlyit is arról értesítette, hogy Csornára költöztek be a császáriak, és csak másnap írta meg, hogy a hírszerzés szerint most fordulnak Kapuvár felé, továbbá szintén ebben a levelében írta, hogy nem perzselték fel a falvakat, így tehát elképzelhető, hogy Bercsényi információja Andrássynak 19-e helyett inkább 20-án kelt leveléből származhattak.
            Augusztus 20-án tudniillik (nem illik, ez csak szóferdület) a császári csapatok már nem Kapuvár felé vonultak, hanem azon is túl jutottak. Siegbert Heister ugyanis azon a napon bizonyosan Gyórón tartózkodott (majd vonult onnan tovább), ugyanis a gyórói táborban keltezte amnesztiális pátensét. Amikor tehát Rátky Dániel augusztus 17-én a „gyirai passus” védelmére szólított fel (feltételezve persze, hogy ez a bizonytalan olvasatú helynév valóban Gyóróra utal), világos látta annak stratégiai jelentőségét, ugyanis az ottani folyón átkelve már a Répcétől nyugatra elterülő földeket is visszafoglalhatta a császáriak számára. Másfelől miközben Rátky György augusztus 19-én a rábaközi portyázók révén úgy értesült, hogy Heister a Rábaközből Vág falun keresztül fog vonulni Sárvár ellen, az valószínűleg nem klappolt a valósággal. A gyórói tartózkodásból ugyanis az derül ki, hogy Heister Csorna irányából nem délre fordult, hanem nyugat felé, és Gyóró után készült Sárvár bevételére. Még azon a napon, amikor az amnesztiát meghirdette, vagyis augusztus 20-án, Heister el is érte Sárvárt. A gyórói pátensben Sopron vármegyét megtérésre szólította fel, azokat, akik a szabadság ürügyén fegyvert fogtak, a törvényesség ellen bűnt elkövető gonosz felkelőknek minősítette, neki pedig – fogalmazott – mandátumával felruházva az a kötelessége, hogy helyreállítsa a rendet, így a császár melletti csatlakozásra szólította fel a megyét, hozzátéve, hogy a jövőben makulátlan hűséget kell tanúsítani az uralkodó iránt.
            Mármost Heister ezek szerint augusztus 20-án már Kapuvártól nyugatra járt. Tekintettel arra, hogy nem hagyhatott a hátában ellenséges várat, még akkor sem, ha Andrássy István korábban idézett augusztus 16-án kelt levele szerint Kapuvár nem volt kuruc helyőrséggel megerősítve, minden bizonnyal ez, vagy az ezt közvetlenül megelőző nap Kapuvár visszafoglalásának napja. Az írott források szerint ugyanis Heister augusztus 19-én még a Rábaköz belső részein tartózkodhatott, de már aznap a portyázók információi szerint „Kapuvár felé nyomakodott”, 20-án pedig már Gyóróra, majd onnan Sárvárra vonult.
Így tehát a császáriaknak 1704-ben másodszor is sikerült visszaszerezniük a kapuvári várat, amely Forgách hadjárata nyomán május végétől augusztus 19–20.-ig lehetett kuruc kézen, hozzávetőlegesen három hónapon át. Hogy a császári hűségre való megtérés valóban ennek a két napnak a valamelyikén történhetett, azt a Ritter-krónika azon megjegyzése is mutatja, hogy augusztus 21-én szerzője azt jegyezte le, hogy Heister Kőszeg, Sárvár és Kapuvár váraiba császári helyőrséget rendelt:
 
Den 21-ten Augusti kam Nachricht herein, dass die Kruzen eilends daherum und bis unter die Raab weggewesen sind. Ursach dessen, weil der General Heuster wieder Volk bekommen und in die Raabau eingefallen ist; haben allsogleich Günns, Saarvar und Kapuvar verlassen, und sich weggemacht.
 
            A másik soproni krónikás, Csányi János emlékiratához Paúr Iván által fűzött jegyzet szerint a Rábaközt Fodor László kuruc alakulatai tartották megszállva Heister támadásáig.
            Immár Kapuvár visszaszerzése után, augusztus 23-án Andrássy István a még kuruc kézen lévő Pápáról jelentette Károlyinak, hogy a tóközi és rábaközi hadak szétszéledtek. Másnap Széchenyi György adta tudtul Károlyinak, hogy a Rábaközből tömegesen menekül a lakosság Sümeg felé. Mint írja: „Az egész Kemenes-alja meg Rábaköznek is egy része ide szaladt, s oly bódult állapottal vagyunk, majd tanácsot sem tudunk magunknak adni”. Márpedig Rátky Dániel augusztus 17-én, a Rábaköz visszafoglalása előtt azt írta, hogy már akkor annyira elfutott a Rábaköz, hogy „egy lélek nincsen”. Rákóczi hiába szólította fel a Dunántúl népét augusztus 25-én, hogy ne széledjenek szét, augusztus végére a kurucok dunántúli hatalma megint kezdett összeomlani.
            Tekintettel a gyöngyösi béketárgyalásokra, Bercsényi Miklós augusztus 29-én azt körmölte le, hogy „az méltóságos Fejedelem az armistitiumrúl [fegyverszünetről] írt; hogy kegyelmednek [Károlyinak] megírta, s itt Austriával tartjuk is, s úgy volt híremmé: ott is tartják a Rába-közön”. Heister azonban ekkora már – arra hivatkozva, hogy nem értesült a béketárgyalások miatti fegyvernyugvásról – kiosztotta a kokikat és sallereket a Rábaköznek, szeptember elején pedig Kapuvárt a császári hadsereg ellátása érdekében kívánta felhasználni.

A bejegyzés trackback címe:

https://kapuvar.blog.hu/api/trackback/id/tr544161202

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása