Volt egyszer egy szerencsétlen kapuvári özvegyasszony, akit Szarka Vendelnének hívtak. Ez a szép történet Szarka Vendelnéről szól, aki, amikor a kalendáriom az 1893. esztendő július 17. napjához ért, esti magányában lefekvéshez készülődött.
            Özvegy Szarka Vendelné Kapuvár egyik tekergőző utcájában, a Jajvárosban lakott, mely leginkább arról volt nevezetes, hogy gyakran ütött ki ott tűzvész. Aznap viszont nem a tűz, hanem a víz látszott fenyegetni. Kint gonosz fekete förgeteg telepedett az égboltra, a vastag zivatar egyre csak verte az eszterhéjakat, a görbe utcácskában szüntelen növekedett a víz. Szarka Vendelné, aki lábon járt aludni, szokásos esti rituáléját végezte a kicsiny, földes szobában, a dohos ágyasztaltévé mellett térdepelve mormolta fohászát, mert pokolian félte a Zistent. Miközben így, műértő gonddal csavargatta olvasóját és kulcsolta imára ujjait, nem is sejtette, hogy hajszál híján úgy jár majd, mint Szabó Rozália, aki a novi sadi halpiacról hazabandukolva egyszer csak azt látta, hogy a réten fejen bassza egy nagy villám, ő pedig meghal.
 
 
 
 
 
            Míg Szabó Rozália kapuvári spanja, özvegy Szarka Vendelné imádkozott, egyszer csak szikrázó fényességet látott maga körül, mely bevilágította a setét éccakát. A szerencsétlen özvegyasszony azt gondolta, menten megvilágosodott, imája meghallgattatott, és egyenesen maga a kaporszakállú Jóisten jelent meg előtte nagyokat durrogtatva. Nem volt azonban ideje meghányi-vetni a dolgot, mert a következő szempillantásban hatalmas csattanással a villám belebaszott három ablaktáblájába. Hirtelen fojtogató kénszagot kezdett érezni mosószappanhoz szoktatott orrlikában. Özvegy Szarka Vendelné azon nyomban falfehérré változott, mert most meg azt képzelte, eljött utolsó órája és magának az Eördöghnek a kénköves leheletét érzi. Saját félelmétől aztán még jobban beparázott, szembogara kitágult, szemei zöld karikákat hánytak, gigáján föl-le járkált a vacsira magába tolt gumiszalonna. Így aztán az asszony meztéláb megiramodott, az ágy mellől ki, az egyik zugolyba be, a sámlit maga elé tartja, filmszakadás, majd elalél.
            Akkor tért magához, amikor a sikoltozásra odasereglett szomszédasszonyok kezdték nedvesíteni orcáját az udvaron. Lila szájjal elhabogta nekik földöntúli élményét, hogy előbb a Jóisten jelent meg előtte mennydörögve, utóbb pedig eljött érte a gyehennából az Eördögh. Milyen gombát szed, kend? – oltották le a szomszédasszonyok, és tartották a markukat izibe. Majd aztán az utcabeliek előadták a babonás vénasszonynak, hogy mialatt a szél szárnyai szüntelen a három ablaktáblát csapdosták, villám ütött a háza előtti fakorlátba. Elmondották azt is, a második villámcsapásnál nem az Eördögh görbítette el a téridő-kontinuumot, hanem azért érzett kénkövest bűzt, mert a szobája falán lévő szentkép rámája is megpörkölődött.
            No hát, így esett meg, amikor özvegy Szarka Vendelnét egy nyári vihar során majdnem agyonbaszta a villám. Habár azért mégis csak csoda történt, mert az özvegyasszony élve megúszta az éjjeli kalandot. Nem is tudott zavarában egyebet motyogni a szám végén, csak azt: Jézusmárja, jézusmárja!
 

A bejegyzés trackback címe:

https://kapuvar.blog.hu/api/trackback/id/tr973744832

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

miami press 2012.01.24. 19:33:16

Basszúúús, Mester. Majdnem leestem a kisszékről. Annyira meginditott az özvegy Szarka Vendelné története. Ha OV-ről is valami hasonlót jelentesz majdan, - tudod, hogy mellé, vagy elé, vagy a háta megé - akkor sok-sok fröccsre vagy jó. De még az alispán hisztorija is megérne egynehány háziszőtteseket.

P.mester 2012.01.24. 20:06:40

Ezt a mikrotörténetet nem én találtam ki, korabeli újságból schmittpalgizáltam. Persze, itt-ott, igazétottam a felvarráson, a túlvilági élményt kicsinyég megnagyobbítottam, de az az alapsztoriban is latensen benne volt.

miami press 2012.01.24. 21:22:15

@P.mester: Azt sejtettem, hogy nem Te találtad ki, de éppen ezért várom a OV-sztorit is. Fröccs helyett meg kiegyezhetünk egy nagydoktoriban. Mert palgizálni csak rendesen és szépen. Hamár. Vagy igy.

P.mester 2012.01.24. 21:59:21

Tudom, hogy tudod.

Mindenesetre a magyar kéziseket meg agyonbaszta a szlovén villám két góllal.

miami press 2012.01.24. 22:06:21

A villám mán csak ilyen. Hogy a rosseb egye meg.
süti beállítások módosítása