A Lehet Más a Politika a 2010-es országgyűlési választáson Győr-Moson-Sopron megye 6. számú választókerületében Borbély Tamást indítja képviselő-jelöltként. Az alábbiakban a vele készült távinterjú olvasható.

 

 

Elöljáróban mondanál pár mondatot eddigi életutadról?

 

Borbély Tamás vagyok, 26 éves, rábakecöli lakos. Iskoláimat Győrben végeztem, ahol közgazdasági érettségit szereztem, majd diplomáimat az Apáczai Csere János Tanítóképző Főiskolán népművelő szakon, s a Széchenyi István Egyetem szociális munkás szakán szereztem.

Jelenleg egy alapítványnál dolgozom, ahol hajléktalan emberek segítésével foglalkozunk.

 

 

Miért döntöttél úgy, hogy az LMP zászlaja alatt politikai pályára lépsz?

 

Én szociális munkás vagyok, aki felelőséget érez kliensei, s az ország közállapotai iránt. Jött egy felkérés, hogy együtt, egy csapatban harcoljunk az egyenlőségért, a szociális jogokért, a fenntarthatóságért stb. S ha ez a csapat politikai párt színeiben testesül meg, akkor az nem okoz gondot, hogy innentől politikusnak fognak titulálni. Sürgős változásra van szükség, s úgy láttam, ez az egyetlen hathatós lehetőség, hogy eredményeket érjünk el.

 

 

Nem naivitás vagy idealizmus azt gondolni, hogy lehet más a politika, miközben ha valaki bekerül a politikai mókuskerékbe, máris rásütnek valamilyen billogot?

 

De, főleg, ha az embereknek is ezt sugallják, hogy akkor vagy jó Fideszes, ha a többit lekommunistázod, s vissza, ha baloldali vagy, akkor mindenki más náci. Harmadik lehetőség meg ugye a zsidó titulus, vagy az, hogy „nem is vagy te magyar”. Pontosan az effajta mentalitás késztet arra minket, hogy rendületlenül menjünk előre, s küzdjünk egy békésebb, humánusabb országért.

 

 

Az LMP, úgy látszik, erős antielitista karakterrel rendelkezik. A Fidesz is így indult a modernkori demokrácia hajnalán. Ha valaki bejut a parlamentbe, nem szükségszerű, hogy az elitizmus újratermelődik?

 

Hogy újrateremlődik-e az elitizmus? Biztosan, főleg akkor, ha az elit tagjai közül választjuk ki a képviselőinket. A kopogtatócédula-gyűjtés is jó bizonyíték erre, főleg vidéken. Kisebb vagy nagyobb bandériumok vannak, s nagyon jól vigyáznak arra, nehogy valaki belelépjen az ő köreikbe.

A mai demokráciánk minden, csak nem demokrácia, nincs ellenőrzés, s sajnos sok esetben lehetőség s akarat sincs rá. Valós demokráciát szeretnénk, ahol a polgárok ellenőrizhetnek, beleszólhatnak, kivívhatják maguknak a figyelmet, s nem csak akkor, ha választási időszak van.

Hogy lehetséges az, hogy vannak olyanok a parlamentben, akik húsz éve országgyűlési képviselők? Mintha ez valami születési előjog lenne, nemesi előjog. Mit is várhatnánk tőlük, ha nem elitizmust. Sem a pártjuk, sem az állampolgárok nem ellenőrzik munkájukat, mondjuk nehezen is tehetik, hisz gyakoriak a zárt ülések, s az olyan mentalitás, ami azt sugallja, ha sokat kérdezel, „mehetsz más munkahelyet keresni”.

 

 

Az LMP több ízben hangoztatta, hogy nem közösködik más pártokkal. Nevezetes eset volt, amikor Ivády Gábor egyes politikusokat úgyszólván kitiltott falujából. Nem éppen az Magyarországon a politika egyik nagy rákfenéje, hogy a pártok nem hajlandók szóba állni egymással?

 

Az említett eset nem az LMP nevében történt, hanem Ivády Gabi azt mint – a közösségéért felelős – polgármester tette, s nem mint LMP választmányi tag.

Teljesen igazad van, a közbizalomból megválasztott pártoknak kutya kötelességük együtt működni egymással. Persze lehet markáns nézetkülönbség, de konstruktívnak kell lenni.

Ha ez nincs meg, akkor van az, mint az elmúlt évek során, csak a sarazás marad. Megbékélést szeretnénk, nem folyamatosan azt hangoztatni, hogy majd akkor lesz itt haladás, ha elszámoltatás van. Persze az is kell, de együtt kell működni. Bár az is igaz, hogy mikor saját érdekükről van szó, nagyon megy az együttműködés, lásd költségtérítés, mentelmi jog, képviselők száma, választási rendszer stb.

 

 

Valahol azt nyilatkoztad, hogy nem az a lényeg, hogy az LMP bejusson a parlamentbe, hanem hogy szellemisége megmaradjon. Ezt hogyan kell érteni? Nem az a célja minden politikai formációnak, hogy a parlamentbe kerülve jobban tudja érvényesíteni akaratát?

 

Hiszünk benne, vagyis rá lettünk kényszerítve, hogy már csak ebben higgyünk, hogy a parlamentben lehet leghatékonyabban képviselni a civilséget. Természetesen ambivalens az, amit itt mondok, de rá kellett jönni, hogy a civil erőket szinte mindig lesöprik az asztalról. Ezért is fogtunk össze, s alakultunk párttá, mivel az eleddig egyenként a civil élet minden területén (szociális, környezetvédelemi, egészségügyi, kulturális téren stb.) tevékenykedő barátaink kísérletei kudarcba fulladtak. Innentől viszont együtt, összefogva bemegyünk a dörzsölt gazfickók barlangjába, s ott vesszük fel velük a harcot!

Az említett nyilatkozat 2009 őszén hangzott el, az LMP harmadik kongresszusán. Úgy gondolom, hogy a mai politikai pártok legfőbb bűne, hogy elvesztették szellemiségüket, mindannyian néppártiasodni akartak, s minél nagyobb támogatottságra szert tenni, s közben megfeledkeztek eszméikről. Úgy gondolom, ha hűek akarunk lenni magunkhoz, akkor hiába népszerűtlen az, hogy járj inkább biciklivel, mint autóval, mégsem mondhatom ennek az ellenkezőjét, bár tudom, hogy ezzel szavazatokat vesztek.

Meglehet nézni a baloldalt, milyen nevetségessé s bicskanyitogatóvá vált, amikor Internacionálét énekel, s közben meg három éve befagyasztotta a minimál nyugdíjakat, s évenként 2500 forinttal emeli a minimálbér összegét.

Vagy az a polgári párt, amely a szavazatok maximalizálása érdekében számára teljesen idegen szerepeket vesz fel, s panelpolgárok százezreit állítja maga mellé.

A konzervatívakról meg ne is beszéljünk, akik megtalálták a megmentőjüket, egy ízig-vérig technokratát.

 

 

Sokakban az a képzet alakult ki a Lehet Más a Politikáról, hogy ők jelentik az „új SZDSZ”-t. Mit emelnél ki, ami markánsan eltér az ő világnézetüktől?

 

Viccesen azt lehetne mondani, hogy aki ilyeneket állít, az bizonyosan sokat olvassa a kedvelt internetes oldalt, név szerint a „szánalmas.hu-t”. Másfél éve vagyok a párt szimpatizánsa, tagja, s ezalatt nem is emlékszem, hogy találkoztam volna köztünk olyan emberrel, aki az SZDSZ tagja volt. Igaz, mi is az emberjogi liberalizmust támogatjuk, de ettől még nem vagyunk SZDSZ. Különösen azért, mert meg lehet nézni, mit tett a magát liberálisnak tituláló párt a szabadságjogok magyarországi fejlődéséért. Ha mérleget akarunk vonni, akkor Justitia mérlege kizárólag a gazdasági liberalizmus felé billen. Markánsan mi különböztet meg minket? Rengeteg minden, azonban a legjobb példa erre az a rendszerváltás tájékán elhangzott vita, amely egy idős régi kisgazda politikus és talán Pető Iván közt zajlott. S ott hangzott el a liberális oldalról, hogy „a politikában kérem, ne keressünk erkölcsöt”. A Lehet Más a Politika tagjai egytől egyig azért vannak itt, mert szolgálatnak tekintik a közösség vezetését. S ettől a felfogásunktól egy tapodtat sem tágítunk.

 

 

Hogyan foglalnád össze választási programodat, és vannak-e ennek kimondottan Kapuvárra és környékére vonatkozó elemei?

 

Magyarországon a röhej kategóriába tartozik a politikai program. Mindenki mint varázsszóként használja, s csak azt hallom, hogy mutassa meg a programját. Hát mutassa meg! Tessék, alig várom. Kezemben tartom régi barátunk, Ivanics Ferenc szórólapját, akit csak hírből ismernek itt a térségben, meg akkor, ha valamelyik falunapon nagytányérral lehet enni a pörköltet. A programja – amin az áll, ugye, hogy itt az idő, meg változás, meg cselekedj – szerint „fejlesztenünk kell a kapuvári szénsavas érkezelést, s méltó módon támogatni kell a fertődi kastélyt”, no és ugye most már ők is zöldek s kerékpárutakat kell építeni. Természetesen ott van még emellett, hogy lassan egy évtizede képviselem a körzetet a parlamentben. Ennyi a programja. Persze, amikor 10 éve az ő pártja volt hatalmon, valahogy nem jutott pénz kerékpárútra, s a büszkeségünk, a fertődi kastély is hanyatlott tovább.

Nekünk nincs kifejezetten kapuvári programunk. Nekünk vidékprogramunk van, ami ugyan tükrözi a helyi sajátosságokat, mégis a fenntarthatósághoz, a helyben megtermelt árukra és a szolgáltatásokra helyezi a hangsúlyt. A vidék végre legyen újra önfenntartó, s nem csak élelmiszer tekintetben, hanem villamosenergia, no és hőenergia tekintetében is. Hisz nincs annál biztonságosabb s gazdaságosabb, ha a helyi lehetőségeket használjuk ki. Állattenyésztésben is a régi hagyományokra támaszkodva, s kiabálva azt, hogy tavaly kevesebb vágóállat volt Magyarországon, mint 1945-ben.

Programunk 600 oldalas, bőven találni benne vidéki elemet. Ami ép ésszel felfogható, s az évszázados hagyományokat követi, mind az építkezésben, mind a gasztronómiában, mind a növény- s gyümölcskultúrában.

 

 

Ha sikerül összegyűjteni a kopogtatócédulákat, jelöltként milyen kampányt tervezel?

 

A Lehet Más a Politika kampányszámlája nyilvános, az interneten követhető. Ebből a számlából is jól látszik, hogy kereteink nagyon szűkösek. De talán ez így is van rendjén, mert néha elszégyellné magát az ember, hogy milyen óriási pénzeket kérnek el egyes médiumok, csak azért, hogy minimális megjelenési felületet biztosítson nekünk. Vidéki körzet az enyém, ezért itt egészen más taktikát kell alkalmazni. Természetesen ahol van közösségi hirdetőtábla, oda szánunk plakátot, de csak oda. Véteknek s európaiatlannak tartanám, ha a vidéki villanyoszlopokat, vagy buszmegállókat beteríteném a plakátjaimmal. Természetesen beszélgetős esteket is szervezünk, valamint használjuk a virtuális tér lehetőségeit is. A közösségi levelezőoldalakban nagy lehetőség van.

 

 

Mely szavazói rétegek támogatására számítasz?

 

Nincsenek méréseink arról, hogy melyik réteg szimpatizál igazából pártunkkal. Úgy gondolom, hogy a zöld gondolat, a demokrácia, a társadalom s a közállapotok kritikus, ámde konstruktív szemlélete, mégis inkább egyfajta értelmiségi réteghez áll közel. Azonban az emberekkel való találkozás során ezek az előzetes pozícionálások megdőlni látszanak. Szinte minden korosztályból s társadalmi osztályból vannak, akik teljes vállszélességgel mellettünk állnak. Azt hiszem, Hamvas Béla után szabadon úgy mondhatom, hogy ők azok, akik nem csak néznek, hanem látnak is.

 

 

Ha a potenciális szavazók vagy esetleg érdeklődők tájékozódni szeretnének programodról, hol tudnak megkeresni téged?

 

A www.lehetmas.hu oldalon, vagy hétfőnként este hatkor tartjuk Győrben a Nosztalgia Kávézóban [Szabadsajtó u. 17.] összejöveteleinket. Avagy van megyei blogunk is: http://lmpgyor.blog.hu.

 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://kapuvar.blog.hu/api/trackback/id/tr571754491

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

kristofnagy 2010.02.14. 20:56:59

érdekes és jó interjú!

steverubellreborn 2010.02.15. 00:33:10

Szeritem szuper:)
Igazi LMP-s arc.Érzem:)

comment elek 2010.02.15. 21:36:18

Szerintem nem a legjobb jelölt. Akik huzamosabb ideje ismerik Tamást, tudják, hogy mennyire önző, makacs, és az esetek 99%-ban nem hallgatja meg mások véleményét. Muszáj, hogy igaza legyen, még akkor is, ha rajta kívül mindenki máshogy gondolja. Úgy gondolom, ez egy hatalmas negatívum, mivel ő az LMP-re szavazók érdekeit képviselné, és hát... aki nem hajlamos kompromisszumokra, ill. nem fontolja meg mások véleményét.. Kétlem, hogy ilyen egy "igazi LMS-s arc".

blinkybill 2010.02.15. 22:34:59

Köszönöm a kimerítő személyiség analízist! Kérlek gyere, s vedd átt tőlem a stafétát, én örülnék, ha végre csak a hivatásommal kellenne foglalkoznom! Olyan jó volna, ha tele lenne a kőrzet demokratikus, liberális, humanista, környezetvédő emberekkel, akik versenyeznének egymással, hogy kinek van több s jobb tulajdonsága. S aki nyer, az képviselhetné az LMP-ét a kapuvári körzetben!

comment elek 2010.02.15. 22:53:09

@blinkybill: Én az élet más területein szeretnék érvényesülni, úgyhogy köszönöm az ajánlatot. Örülök, hogy válaszoltál, viszont nem értelek. Azt írod: "én örülnék, ha végre csak a hivatásommal kellenne foglalkoznom". Ha nem a politizálás, a választó polgárok képviselete a "hivatásod", miért vállaltad a jelöltséget ? Ez egy olyan pozíció (legalábbis szerintem), amit szívvel, lélekkel kell(ene, mert ugye sokan nem így csinálják) csinálni.

Geri89 2010.02.16. 00:09:34

@comment elek: tudod az a gond, hogy akik hivatászerüen politizálnak kilopják a szemünket is, na ebből van elegünk és ezért akarunk tenni valamit, hogy más legyen a politika, nem azért mert nem jó nekünk a saját hivatásunk vagy mert k..va sok pénzt akarunk keresni. Ha tudnád mennyi munka,pénz,energia tenni az emberekért és elérni valami pozitiv változást hülyének néznél minket, hogy ezt csináljuk, de minket ez nem érdekel, csak hogy végre más legyen a politika! másrészről pedig én régóta ismerem Tamást és egyáltalán nem olyan mint ahogy leírod. Mindig meghallgatja a másikat és ha igaza van elfogadja, értelmes vitákat lehet vele folytatni! És ha önző lenne azt csinálná mint Te, meresztené a se..ét és csak po..ázna, de e helyett dolgozik azért, hogy a kapuvár és környéki emberek jobban éljenek.

comment elek 2010.02.16. 02:24:31

@Geri89: Gratulálok, barátom! Én leírtam a véleményem Tamásról, azt hiszem korrekt voltam, nem pocskondiáztam, a saját (illetve több Tamás és én általam is régóta ismert ember) tapasztalataimat osztottam meg. Hiszem, hogy a negatív kritika is elfogadható, megfontolható. Erre jössz Te, és színtiszta személyeskedéssé szítanád a vitánkat. Ez volna az LMP-s spiritusz ? Ha valaki negatív kritikával illeti az egyik párttagot egy blog kommentjei között, az a seggét mereszti és csak pofázik ? Viselkedjünk és vitatkozzunk már felnőttek módjára, könyörgöm.

P.mester 2010.02.16. 12:52:59

@comment elek:

A személye helyett miért nem inkább az elképzeléseiről beszélsz? Egyetértesz-e vele vagy sem, mit csinálnál másképp, stb. Ez talán izgalmasabb, nem mellesleg, fontosabb is.

comment elek 2010.02.16. 13:25:28

@P.mester: Jogos kérdés. Az interjú szimpatikus volt, az elképzelések tetszenek, de az én vélemény az, hogy legalább olyan mértékben számít az ember személye is, mint a szépen megfogalmazott tervei.

blinkybill 2010.02.16. 21:18:05

Barátaimnak köszönöm a védelmet, másik barátomnak meg a kritikát!
A jellememet illetően, biztosan nem tudlak meggyőzni, viszont arról megpróbállak, hogy csak szívvel, s lélekkel lehet politizálni, még akkor is, ha jópáran úgy gondoljuk, hogy mi elsősorban más pályán mozgunk, s mást szeretnénk igazán jól csinálni, csak ennek az a feltétele, hogy végre olyan közállapotok legyenek ebben az országban, hogy végre tudjunk a hivatásunkban eredményeket elérni. Sokszor hallom, hogy az a szakember aki eszköztelenségre hivatkozik, az igazából, csak kifogásokat keres. Mi úgy gondoltuk, hogy nem leszünk eszköztelenek, összefogva nem söpörnek le minket az asztalról.

A poltika pedig nem szakma, hanem szolgálat, s ha te, vagy a többi magyar ember elhszi azoknak, akik kövérre hízott képpel, egy audiból kiszálva szolgálatnak tekinti a politikát, azzal sajnos nem sokat tudunk tenni. Csak mondjuk mint az imamalom, s talán szép lassan majd más lesz a politika.

oszkár írja 2010.02.18. 19:15:39

@blinkybill: Mi a garancia arra, hogy te
nem "akik kövérre hízott képpel, egy audiból kiszálva szolgálatnak tekinti a politikát, azzal sajnos nem sokat tudunk tenni" ilyen fogsz lenni az idő hosszú tengerén? Gondolok itt ha parlamentbe kerül a párt.

oszkár írja 2010.02.18. 19:19:19

@blinkybill: Miért kell állandóan versenyezni egymással mint az oviban és iskolában? Remélem nem azért, hogy elmondja aki jobb, hogy mostantól én diktálok, mert abból elég volt. Az örökös versenygés tesz titeket embertelenné.

P.mester 2010.02.25. 02:40:29

@oszkár írja:

A verseny azért kell, hogy választani lehessen. A verseny éppen hogy nem diktálás. A diktálás az, amit orbán Viktátor tervez a "centrális erőtér" műszóval, amit már egyszer (soxor) hallottunk, méghozzá a kádári diktatúrában, csak akkor "demokratikus centralizmus" volt a neve. Persze sem nem volt demokratikus, sem nem volt centralizmus.

oszkár írja 2010.02.25. 19:05:13

@P.mester: Jó, akkor a választás után, aki nyertes vagy győztes lesz mit tesz leegyszerűsítve, ha nem diktál. Mondhatom parancsol, irányít.

András10 2010.03.06. 16:26:00

Érdeklődnék, hogy Schiffer András, a "párt" elnöke hányszor sikálta le a cigány holokamu emlékművet a hazug és gyűlölködő SZDSZ-es mohácsiviktóriával közösen ? Ezt is meg kellett volna kérdezni.
süti beállítások módosítása