Kapuvár zsidó kultúrája hihetetlen gazdag, ezt már most lehet sejteni, noha története nagyrészt még feltáratlan. Amit jelenleg tudunk, az csak a jéghegy csúcsa, levéltárakból, oklevéltárakból nyilvánvalóan még sok érdekes információ fog felszínre bukkanni. Vannak olyan személyek, akiket csak születése vagy származása köt Kapuvárhoz, és vannak olyanok, akiknek egész tevékenysége és élete ebben a városban zajlik. Most előbbire egy példa: Siegfried Fleischer (1856-1924) író, költő, újságíró, jogász.

Siegfried Fleischer az 1929-es Magyar Zsidó Lexikon 282. oldala szerint szerint 1856 március 18-án született Kapuváron. Iskoláit azonban nem itt végezte, mind gimnáziumba, mind pedig egyetemre Bécsbe járt. Műveit nem is magyarul, hanem németül írta, amely egyáltalán nem meglepő, ha arra gondolunk, hogy a magyar zsidók többsége német eredetű. 1889-ben a Zeitschrift für dramatische Kunst und Literatur (Drámaművészeti és -irodalmi folyóirat) c. lapnál dolgozik. Ezek után több lapnál feltűnik a neve: Schlesisches Tagblatt (ahol főszerkesztő is), Wiener Allgemeine Zeitung, Volkstimme, Morgenpost. A társadalmi életben is tevékenyen részt vesz, az osztrák zsidókat tömörítő szervezetben jogvédő és irodatitkár. Irodalmi művei közé tartozik az Aus der Burschenzeit (A diákkorból), a Camillus című dráma, költeményeiből gyűjteményes kötet is megjelent Geschichte (Versek) néven. Egyik legismertebb versei közé tartozik a Herbstgefühl (Őszi érzés), már csak azért is, mert ezt 1901 táján Alban Berg (1885-1935) megzenésítette. Az őszi depresszív hangulatot festő poézis négy strófából áll:

Herbstgefühl

 

Verwelkte Blätter,

 entseelte Götter,
 erloschne Liebe, versunknes Glück.
 
 Das Laub der Bäume,
 der Jugend Träume,
 sie sinken mählich in das Nichts zurück.
 
 Was rauscht die Linde,
 was seufzt im Winde?
 Gar todesbange so Busch wie Strauch.
 
 Erstorbene Triebe,
 erloschene Liebe,
 die Welt durchschauert ein Grabeshauch.

 Prózai fordításban: Elhervadt levelek / élettelen istenek / megfakult szerelem / elsüllyedt szerencse // A fák lombjai / Az ifjúság álmai / lassan visszahullanak a semmibe // Mit susog a hárs / Mit sóhajt a szél? / Halálra rémül a bokor, akár a cserje // Elhalt hajtások / kihúnyt szerelem / A világ átható síri lehelete

A bejegyzés trackback címe:

https://kapuvar.blog.hu/api/trackback/id/tr82959745

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása