SZENZÁCIÓ!!!! Most fény derül az igazságra. Felvillanyozódtál? Itt most mindent megtudhatsz, amit eddig nem mertél megkérdezni. Le fog esni az állad! Készen állsz? Tegyél el mindent a környezetedből, ami elvonná figyelmed. Mondom, mindent, a rántott húst is vedd ki a szádból. Ha ideges vagy, tekerj magadnak egy gyors cigit, és rajta. Görgesd lejjebb az oldalt!

**********************************

*****************************

*************************

**********************

****************

**********

******

****

**

*

izgi, ugye?

****

***

pár pillanat, és minden világos lesz

***********

*********

mondom, tedd már le azt a rántott húst!

*************************

felkészülni...

*******************

vigyázz.......!

***********

rajt!

 

Nos hát hűséges olvasóm, kitartásodért a jutalmad nem marad el.

Faludy György költő és életművész hosszú ideig rejtegette származását, nyilvánvalóan történelmi tapasztalatok miatt. Magát gyakran nevezte protestánsnak, amikor megkérdezték, milyen vallású, inkább reformátusnak tartotta magát, mégis az Evangélikus Főgimnáziumban érettségizett. Valójában azonban asszimilálódott zsidó családból származott, apja már szinte teljesen levetkezte a zsidó szokásokat. Családnevük Leimdörfer volt, Faludyt is eredetileg Leimdörfer Györgynek hívták. A fokozódó antiszemitizmus során azonban még az asszimilált zsidókat tekintve is igenis nyilvántartották az izraelita eredetet, amit nem volt éppen tanácsos hangoztatni. Későbbi visszaemlékezése szerint Faludy ezért is emigrált Magyarországról 1938-ban. Nyugalom, nyugalom, ne légy türelmetlen, rögvest megtudod, hogyan kapcsolódik ez Kapuvárhoz, csak hadd gombolyítsam tovább a történet fonalát.

Ez a Leimdörfer család a Felvidékről származott. Minket azonban az apai vonal helyett sokkal-sokkal jobban érdekel az anyai ág. Na most ugrik a majom a lecsóba. Anyját Biringer Erzsébet Katalinnak hívták (született 1889-ben). A Biringer család lakóhelye pedig Kapuvárhoz kötődött. Noha elég népes, és a világban sokfelé szétszórt famíliáról van szó, a Radixforum zsidó családokat kutató katalógusa szerint a Biringer név leggyakoribb hazai előfordulása Kapuvár. A Biringer-família zsidó kereskedőcsalád volt, akiknek tagjai intenzíven közreműködtek a város gazdasági életében. Több elöljárót adtak a kapuvári zsidó hitközségnek, boltot üzemeltettek a belvárosban, és a pénzügyi társaságokban is részt vettek. A 19. század elején Biringer Mátyás volt a vezetője a kapuvári Ifjúsági Egyletnek. 1876-ban Biringer Háimné alapította meg az Izraelita Nőegyletet, majd 1892-ben Biringer Márta és Biringer Ernesztin hozta létre az ún. Fillér Egyletet zsidó származású gyermekek támogatására. Vagyis a Biringer-família az önszerveződő társadalmi szervezetek aktív létrehozója volt. A Sopron Megyei Első Takarékpénztár igazgatósági tagjai közé tartozott például Biringer József és Biringer Mátyás. Többek között ez utóbbi tervei szerint bővítették ki a Takarékpénztár épületét 1896-ban, és ez az a ház, ahol Pátzay Pál született - és nédda, Pátzay éppen 1896-ban született ugyanebben az épületben. Ma a Takarékpénztár épülete a Pátzay-iskola egyik szárnya.

Faludy György nagypapáját Biringer Miksának hívták, aki nemcsak hogy Kapuváron született, hanem itt is dolgozott mint vasúti felügyelő. Ennek a Miksának az édesapját - vagyis Faludy dédapját - Biringer Bernhárdnak hívták, akit írásaiban Faludy maga is megemlít Biringer Bence néven. A Biringerek az egész kapuvári zsidósággal együtt a deportálás során teljesen eltűntek Kapuvárról. Akik túlélték a Soát, azok szétszóródtak a világban, egy leszármazottuk éppen 2008-ban tért haza Argentínából Kapuvárra az ősök felkeresése céljából.

A Biringerek azonban hagytak ránk építészeti emléket is, és mindennap ott megyünk el tárgyi örökségük mellett. A Fő tér 13. szám alatti ház ugyanis a zsidócsalád tulajdonát képezte, és benne Biringer H. Hugó (és nem "Pillinger" - ahogyan Turbók Attila említi a Kisalföldben) szatócsboltot üzemeltetett. Ma a K&H Bank működik benne - és emlékeztet Faludy György kapuvári kötődésére.

Na jó kisfiú voltál, most már megeheted azt a rántott húst. Jó étvágyat.

A bejegyzés trackback címe:

https://kapuvar.blog.hu/api/trackback/id/tr9941428

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

VIKUNYA 2009.02.13. 20:16:13

hát az van, hogy ezzel az erővel legalább még négy helyről származik. őszintén összetörtem a cikk végén, azt hittem, hogy egy huszárvágással kideríti a szerző, hogy faludy györgyöt kapuváron pottyantotta ki a jó édes anyja. de hát nem. ó pedig míly felvirágzás lett volna akkor ebben a metropolisban.

P.mester 2009.02.13. 20:37:53

Ó, nem, a jóédesanyját neki, nem, dehogyis, ámbátor Radovan Konstantinovic után a vér kötelez. De kegyed félreérthette, a "származik" nem azt jelenti, hogy "született".
süti beállítások módosítása